(11.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, vážený pane ministře. Než dám slovo panu zpravodaji, požádám váženou Sněmovnu, zdali by byla tak laskava a odsouhlasila změnu zpravodaje u tohoto sněmovního tisku. Zpravodajem byl navržen pan kolega Wolf, který je nemocen, a já vás tedy prosím, abychom v hlasování rozhodli o tom, že zpravodajem tohoto tisku bude taktéž pan kolega Šoltys.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 112 a táži se vás, zda souhlasíte s tímto návrhem. Kdo z vás je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z přítomných 167 poslankyň a poslanců pro návrh 117, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Vážený pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Šoltys: Protože u zákona o veřejných zakázkách č. 137 se jedná taktéž o zpřesňující formulace a taktéž je tam otázka limitu, je to stejné, navrhuji jako pan ministr zkrácení lhůty.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji zpravodaji. Paní a pánové, tím byla vyčerpána zpravodajská zpráva. Ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy. Nikoho nevidím, žádnou písemnou přihlášku nemám, rozpravu končím.

Tím tedy bychom mohli ukončit sloučenou rozpravu k bodům 16 a 15 s tím, že bychom hlasovali jednotlivě o zkrácení lhůty k projednání na pět dnů se souhlasem předkladatele.

 

O návrhu na zkrácení bychom hlasovali u tisku 348 v hlasování pořadové číslo 113, které než zahájím, ještě vás odhlásím a požádám o novou registraci. Přihlaste se svými hlasovacími kartami a já se pokusím přivolat další zájemce o toto rozhodnutí.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 113 a ptám se, kdo je pro zkrácení lhůty k projednání na pět dnů. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 113 z přítomných 138 pro 94, proti 10. Návrh byl přijat.

 

Nyní bychom totéž odhlasovali u tisku 349, bodu 16.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 114 a ptám se, kdo je pro zkrácení lhůty k projednání na pět dnů. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 114 z přítomných 145 pro 111, proti 7. Návrh byl přijat.

 

Nyní bychom se tedy zabývali, protože bylo rozhodnuto, že se nebudeme návrhem zákona zabývat podle § 90 odst. 2, čili podle § 90 odst. 7 budeme rozhodovat o přikázání. U těchto dvou tisků byl návrh na přikázání...

 

Nejdříve tedy u tisku 348, aby návrh byl projednán výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

O tomto přikázání rozhodneme v hlasování pořadové číslo 115, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přikázání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 115 z přítomných 146 pro 134, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Totéž rozhodnutí uděláme u tisku 349, a to v hlasování pořadové číslo 116. Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 116 z přítomných 145 pro 132, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 139/2006 Sb., o koncesních smlouvách a koncesním řízení, sněmovní tisk 348, byl přikázán výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Jeho lhůta k projednání byla zkrácena na pět dnů. Končím bod číslo 15, dnes pevně zařazený bod č. 2.

Dále konstatuji, že vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění zákona č. 110/2007 Sb., sněmovní tisk 349, byl přikázán výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj; jeho lhůta byla zkrácena na pět dnů. Končím tak i bod číslo 16.

Tím jsme se vypořádali s třetím pevně zařazeným bodem.

 

Čtvrtým pevně zařazeným bodem na dnešní dopolední jednání je bod číslo

 

73.
Návrh změny rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2007
/sněmovní tisk 317/

 

Tento materiál uvede pověřený člen vlády, a než se ujme slova pan ministr Cyril Svoboda, konstatuji, že sněmovní tisk projednal výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk č. 317/1.

Požádám pana kolegu Tomáše Kvapila, který je zpravodajem, aby zaujal místo u stolku zpravodajů.

Ptám se, jestli pan ministr Svoboda chce hovořit k tomuto tisku. Chce, tak prosím. A poté pan zpravodaj, aby nás informoval. Nyní má slovo ministr Cyril Svoboda. Prosím.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Vážená Sněmovno, vážený pane místopředsedo, důvodem pro navýšení fondu rozvoje bydlení na programu Panel je permanentní vyrovnání se s naší minulostí, když jsme tedy o ní tak často mluvili i včera, a týká se to konkrétně obnovy panelových domů. V ČR bylo postaveno technikou panelových domů zhruba 30 % domů a zhruba dvě třetiny obyvatel žijí v panelových domech. Když se díváte i na naše sousední země, které kdysi patřily do socialistického tábora, tak vidíte, že je to velký úkol měnit tvář našich obcí tím, že se mění charakter a obraz těchto panelových domů.

Důvodem této změny proto je stimulovat soukromé prostředky vlastníků panelových domů, aby je opravili a obnovili. Peníze především jdou do zateplování těchto domů a do jejich celkové obnovy. A příspěvek, o kterém mluvíme, je příspěvek, který se týká pouze splácení úroků. To znamená, že veřejná moc nenahrazuje odpovědnost soukromých vlastníků a nenahrazuje financování ze soukromých zdrojů. V každém případě je to ale příspěvek k obnově bytového fondu a samozřejmě i ke zkrášlení naší země.

Navrhujeme změnu - navýšit tento fond na 4,3 mld. Kč, protože poptávka vysoce převyšuje možnosti a nabídku a toto dílo, to znamená projekt Panel, má pokračovat, protože to je všeobecně osvědčené a je to také řešení správné. Není to řešení chaotické, ale řešení systémové. Je to řešení trvalé a také samozřejmě prospěšné. Proto navrhuji, aby Sněmovna vyslovila souhlas se změnou rozpočtu fondu rozvoje bydlení. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP