(11.20 hodin)
(pokračuje Úlehla)

Nebudu už dále zdržovat průběh dnešního jednání tím, že bych zacházel do podrobností. Samozřejmě v § 7 návrhu zákona zůstávají zachovány všechny ostatní formy ohlašovací povinnosti a to je hlavním smyslem tohoto pozměňovacího návrhu, který v písemné podobě odevzdám, tak aby mohl být důkladně zaznamenán. Přimlouvám se za to, abychom tento zákon propustili bez připomínek do třetího čtení, a současně žádám, abychom i tento pozměňovací návrh, který umožní elektronicky plnit ohlašovací povinnost, podpořili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu a konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Nevidím, rozpravu končím.

Je zájem o závěrečné slovo? Není tomu tak. (Hlasy: Podrobná.) Protože nebyla žádná přihláška v obecné rozpravě, otevřu rozpravu podrobnou. Do té také nemám žádnou písemnou přihlášku, ale vidím zpravodaje a další poslance. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Já samozřejmě jako nováček ještě musím napravit své kroky. Děkuji zkušenějším kolegům z ODS, že mě upozornili na tyto skutečnosti. Já se poučím.

Chtěl bych jenom říci, že je ještě potřeba, abychom odsouhlasili návrh, že třetí čtení návrhu zákona lze zahájit nejdříve za 72 hodin po doručení pozměňovacích, případně jiných návrhů poslancům, proto lhůta by se zkrátila. Po dohodě s panem ministrem bychom to nechali na 48 hodin, tak abychom tento zákon mohli pustit do třetího čtení příští týden. Čili chtěl bych požádat o odsouhlasení návrhu na zkrácení lhůty k projednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Na jak dlouho?

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Na 48 hodin, jak jsem řekl.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Na 48 hodin - zkrácení lhůty. Dobře. A ještě jsem viděl kolegu Aubrechta, který se také hlásí do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Pane předsedající, pane premiére, kolegyně a kolegové, přihlašuji se k pozměňovacímu návrhu, který vám byl rozdán na lavice. Je to k vodnímu zákonu, který je současně tímto zákonem otevřen.

Jenom krátké vysvětlení. Jedná se o určité přerozdělení poplatků za čerpání podzemních vod. Ze všech surovin, které se těží, z vybraných poplatků mají obce určitý příjem. Pouze u vody nemají nic. Myslím si, že je to nespravedlivé, protože právě u vody bývají často omezeny. Čili tam je návrh nového přerozdělení, aby aspoň něco obce dostaly. Jedná se přibližně o celkovou částku asi 400 milionů, která se vybere v tomto případě. Nejedná se o přerozdělení Státního fondu životního prostředí, tam to zůstává stejné. Další příklad - třeba u Brna. Brno ročně zaplatí 60 milionů za vodu a takto by se mu nějakých 15 možná vrátilo zpátky. Jedná se pouze o určité přerozdělení finančních prostředků tak, aby obce, které jsou omezeny tím, že se u nich čerpá podzemní voda, z toho - jak se česky říká - také něco měly.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl návrh v podrobné rozpravě. Probíhá podrobná rozprava. Ptám se, kdo se dále hlásí s nějakým návrhem do podrobné. Ještě se hlásí pan poslanec Úlehla, zpravodaj.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Takže do třetice všeho dobrého. Abych učinil zadost dikci toho, jak se má v podrobné rozpravě postupovat, bych se chtěl odvolat na to, co jsem řekl v úvodním vystoupení, abychom hlasovali o pozměňovacím návrhu k tisku č. 296, a to, že v § 4 odst. 3 se za slovo "elektronicky" vkládají slova "v datovém standardu zveřejňovaném ministerstvem pro každý ohlašovací rok". Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. To byl načtený pozměňovací návrh. Ptám se, kdo dál do podrobné rozpravy. Stále ještě je možné přečíst návrhy. Pokud se už nikdo dál nehlásí, můžeme snad podrobnou rozpravu ukončit. Takže ukončuji podrobnou rozpravu.

Zeptám se, jestli - pan ministr nechce vystupovat, ani zpravodaj nechce vystupovat. Takže zbývá pouze hlasovat. Byl bych rád, kdyby zpravodaj mě zkontroloval, jestli to říkám přesně. Hlasovat bychom měli o tom jeho návrhu zkrátit lhůtu pro třetí čtení na 48 hodin. To je jediné, co budeme teď hlasovat. Je to tak? (Souhlas.) Takže zazvoním a budeme… (Poznámky pana zpravodaje a ministra.) Nerozumím, jestli byste pane poslanče mohl… (Odpověď: Nic.) Nic. Takže jenom zazvoním. Odhlásím vás a prosím, abyste se znovu přihlásili. Prosím, přihlaste se a budeme hlasovat o tom návrhu - zkrátit lhůtu pro třetí čtení na 48 hodin. O tom nyní hlasujeme.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zkrácení té lhůty na 48 hodin, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 118. Přítomno je 140, pro hlasovalo 122, proti žádný. Takže tento návrh na zkrácení lhůty byl přijat.

 

To je všechno. Děkuji předkladatelům a myslím, že můžeme ukončit druhé čtení projednávání zákona o integrovaném registru znečišťování životního prostředí, tisk 296.

 

Další je bod

 

40.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Království Bahrajn
o podpoře a ochraně investic, podepsaná dne 15. října 2007 v Praze
/sněmovní tisk 356/ - prvé čtení

 

Já bych chtěl požádat pana ministra financí Miroslava Kalouska… Bahrajn. Bahrajn je na pořadu, pane ministře. (Reakce na okolnost, že ministr Kalousek hovoří s dalšími poslanci.) Vy máte pro nás smlouvu o podpoře a ochraně investic, jestli je to tak, tak vás prosím, kdybyste to uvedl.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Je tomu vskutku tak, pane předsedající. Děkuji za slovo. Já jsem 15. října v Praze podepsal s ministrem financí Království Bahrajn smlouvu o ochraně investic. Je to víceméně standardní smlouva, jakou podepisujeme s ostatními zeměmi, se dvěma zásadními výjimkami, které musí respektovat právo šaríja, jinak by Království Bahrajn jako přísně muslimská země tuto smlouvu s námi nepodepsalo. Týká se zisků podílových fondů, kde na rozdíl od jiných smluv nejsou fixní zisky, nicméně investoři se podílejí procentuálně na ziscích a ztrátách. To je jedna změna. Druhá změna vychází z muslimského pohledu na svět, tedy investoři nesmějí investovat do tak odporných věcí, jako je třeba výroba alkoholu, pornografie atd. V ostatních oblastech je ta smlouva zcela standardní. Prosím o její schválení, neboť zajisté posílí právní jistoty všech Čechů a Bahrajnců, kteří chtějí vzájemně investovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Co si myslí pan poslanec Soušek o tomto hledání společné řeči s Bahrajnem? Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Soušek: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, máme před sebou další z mezinárodních smluv o podpoře a ochraně investic. Tentokrát s Královstvím Bahrajn. Hned na začátek je potřeba říci, že obchod s Bahrajnem ve srovnání s ostatními arabskými státy patří k nejmenším. Částečně je však realizován prostřednictvím Spojených arabských emirátů.

Chtěl bych zdůraznit, a to je velmi podstatné, že bahrajnské subjekty investují v České republice nemalé částky a jedná se především o segment lázeňství.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP