(11.10 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní se slova ujme zpravodaj, pan poslanec Tomáš Kvapil. Pane zpravodaji, prosím.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj č. 68 z 8. listopadu 2007. Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj na své 15. schůzi po odůvodnění Ing. Petra Pávka, náměstka ministra pro místní rozvoj, po zpravodajské zprávě poslance Tomáše Kvapila a po proběhlé rozpravě za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 317 projednat a schválit. Za druhé zmocňuje zpravodaje výboru, aby s usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu, a za třetí pověřuje předsedu výboru, aby usnesení zaslal předsedovi Poslanecké sněmovny. To je usnesení výboru pro veřejnou správu.

Pan ministr zde hovořil již, co je hlavním předmětem této změny, nebudu to opakovat. Pouze chci říct, že ten rozpočet fondu nebude navýšen zvenku, ale bude to z jeho základního jmění, z rezervy v podstatě budou přesunuty ty potřebné prostředky na zmíněný program Panel. Jedná se úrokovou dotaci, to znamená stát napomáhá těm vlastníkům, bytovým družstvům, společenstvím vlastníků, obcím se splácením úvěrů, které si pro tento účel tito vlastníci berou.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zpravodaji za přednesení zpravodajské zprávy o jednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Zahajuji všeobecnou rozpravu a konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Není tomu tak, rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné a také konstatuji, že nemám žádnou přihlášku do podrobné rozpravy. Nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím.

Závěrečné slovo - ptám se, jestli není zájem o závěrečné slovo. Není co hlasovat. Je, pardon. Musíme odhlasovat rozhodnutí výboru.

 

Pan zpravodaj navrhl Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 317 schválit. O tom rozhodneme hlasováním pořadové číslo 117. Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 117: z přítomných 152 poslanců pro 127, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

Děkuji panu ministrovi Svobodovi a panu zpravodaji Kvapilovi a končím bod číslo 73.

 

Dalším pevně zařazeným bodem je bod číslo

 

89.
Vládní návrh zákona o integrovaném registru znečišťování
životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností
v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 296/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík. Ještě než se ujme slova, požádám pana poslance Tomáše Úlehlu, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, protože je zpravodajem tohoto tisku.

Pane místopředsedo vlády, ještě než vám udělím slovo, požádám ale sněmovnu o klid. Pokud někdo má zájem diskutovat jiný problém, prosím, aby své diskuse přenesl do předsálí.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Pane místopředsedo, dámy a pánové, předkládám vám ve druhém čtení návrh zákona o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí. Vzhledem k tomu, že se jedná o druhé čtení, tak budu v tom úvodním slově stručnější. Tento zákon je projednáván opětovně, a to po zpětvzetí původního vládního návrhu na základě usnesení vlády, s tím, že poté došlo k meziresortní dohodě mezi Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem průmyslu a je vám nyní do druhého čtení předkládán návrh, který je konsensuální.

Návrh zákona je adaptačním předpisem, který adaptuje nařízení Evropského parlamentu a Rady z 18. ledna 2006, kterým se zřizuje evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek a také se mění příslušná směrnice Rady. To nařízení evropské 166 odděluje problematiku registrů od agendy integrované prevence, a proto navrhujeme jako vláda vydání nového zákona o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a vyčlenit tuto agendu z platného zákona 76/2002 Sb., o integrované prevenci, s tím, že prováděcí předpisy, které se týkaly integrovaného registru znečištění, se navrhují zrušit.

Cílem zákona je plnění ohlašovací povinnosti v oblasti životního prostředí prostřednictvím centralizovaného systému, integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí. Bude to jednotný informační systém, zavádí se jednotný datový standard. Cílem je žádoucí snížení administrativní zátěže povinných osob. Důležité je říci, že to navazuje na již stávající praxi, kterou je ovšem třeba sladit s právním stavem, a že vlastně firmy, kterých se tato - nebo subjekty, kterých se tato ohlašovací povinnost týká, jsou na toto již zvyklé.

Návrh byl projednán ve výboru pro životní prostředí. O tom vás bude informovat podrobně, předpokládám, pan zpravodaj. K tomu jen dodám že všechny změny navržené ve výboru považuji za předkladatele za vhodné a pro správné fungování toho nového předpisu i potřebné.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády, ministru životního prostředí Martinu Bursíkovi a prosím pana Tomáše Úlehlu jako zpravodaje, aby nám přednesl zpravodajskou zprávu. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Tak jak řekl pan ministr Bursík, ten zákon prochází velmi důkladnou oponenturou napříč politickým spektrem a jeho význam je více než zřejmý. To jsme tu již několikrát zopakovali při jeho zařazování na pořad Sněmovny. Důvodem k tomu, abychom diskutovali možná víc, než je obvyklé, bylo to, abychom skutečně nastavili podmínky pro podnikatelskou i byrokratickou sféru tak, že vyloučíme duplicitní zastupování ohlašovací povinnosti, tak abychom ekonomicky udrželi přijatelnost požadavků a dikci tohoto zákona.

Já bych si dovolil na základě diskusí ve výboru pro životní prostředí načíst jeden pozměňovací návrh, o který mě požádali úředníci z Ministerstva životního prostředí a který má svoji logiku. Já jsem již na to upozorňoval, když jsem žádal o zařazení tohoto bodu. Jedná se o to, abychom v rámci vládního návrhu zákona upravili § 4 odst. 3, a to tak, že za slovo "elektronický" se vloží slova " v datovém standardu zveřejňovaném ministerstvem pro každý ohlašovací rok".

Zdůvodním a vysvětlím velmi stručně. Jedná se o to, abychom neomezili možnost těm, kteří chtějí elektronicky plnit svoji ohlašovací povinnost. Jedná se o to, aby na portálu Ministerstva životního prostředí, který je veden velmi srozumitelně, a myslím si, že oproti dřívějším rokům s ním pracují ti, kteří mají povinnosti vůči legislativě ze životního prostředí, mohli učinit a splnit svoji povinnost nejjednodušší standardní formou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP