(12.20 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Má někdo výhradu k postupu hlasování, který přednesl pan zpravodaj? Není tomu tak. Procedura je jednoduchá. Myslím, že nemusím nechat hlasovat. Nebo někdo trvá na odhlasování procedury? Nikdo. Můžeme postupovat tak, jak jste, pane zpravodaji, oznámil.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Návrhy pod písmenem A doporučuji. (Ministr také doporučuje.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 312, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 312 z přítomných 152 poslanců pro 146, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Pod písmenem B. (Zpravodaj i ministr doporučují.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 313 a ptám se, kdo je pro tento pozměňovací návrh. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 313 z přítomných 152 poslanců pro 143, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Pokud jsme vyčerpali pozměňovací návrhy, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 277, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 314 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 314 z přítomných 152 pro 143, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi a místopředsedovi vlády Martinu Bursíkovi, děkuji zpravodaji a končím bod číslo 49.

 

Mimo bod se přihlásil předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Vážený pane předsedo Sněmovny, vážený pane předsedo vlády, vážená vládo, milé kolegyně, vážení kolegové, jak nám ten čas ubíhá čím dál tím rychleji, tak opět nastala chvíle, kdy již tradičně poslanecký klub KSČM pro vás připravil malý dárek a spolu s tím dárkem, který vám vzápětí bude předán či jiným způsobem vyřízen, bych chtěl nám všem do nadcházejícího vánočního a novoročního času popřát, nechť ztichnou vášně, nechť opadnou emoce, nechť všichni máme klidné a spokojené svátky a možná také abychom se stihli zamyslet nad tím, jestli by přece jenom tato ctihodná komora nemohla v příštím roce jednat o poznání klidněji, o poznání efektivněji, a abychom na sebe byli třeba jen o poznání slušnější.

Přeji všem klidné Vánoce a do příštího roku ať je lepší než byl ten letošní.

Děkuji vám a omlouvám se, že jsem vás trošičku zdržel.

Připravili jsme pro vás kalendáře. Po zkušenostech z minulého roku, kdo má zájem, nechť si přijde ke stolku předsedy poslaneckého klubu KSČM, případně do sekretariátu poslaneckého klubu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi poslaneckého klubu. Budeme pokračovat naším programem. Dalším bodem jednání je bod číslo

 

92.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Evropskou unií, Evropským společenstvím
a Švýcarskou konfederací o přidružení Švýcarské konfederace
k provádění, uplatňování a rozvoji schengenského acquis
/sněmovní tisk 327/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal pan premiér Mirek Topolánek. Paní kolegyni Mallotovou jako zpravodajku vidím u stolku zpravodajů. Pane premiére, za pana ministra Langera i za pana ministra Pospíšila.

Prosím o klid. Slovo má předseda vlády České republiky Mirek Topolánek.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Milé kolegyně, vážení kolegové, to, že to předkládá již třetí aktér, neznamená, že by to byla méně důležitá norma, ale naopak. Já nechci opakovat předkládací slovo ministra Langera, přece jenom ale pro připomenutí: cílem této dohody je poskytnout právní základ pro participaci Švýcarska na schengenské spolupráci a na schengenském acquis.

My jsme učinili prohlášení podle článku 24 odst. 5 Smlouvy o Evropské unii ve spojení s jejím článkem 38, že předmětná dohoda bude pro nás závazná až poté, co Česká republika splní požadavky svých ústavních postupů. Z tohoto důvodu je tato smlouva, tento návrh předkládán k ratifikaci. Po vyslovení souhlasu s ratifikací oběma komorami Parlamentu a po ratifikaci prezidentem republiky bude výše uvedené prohlášení odvoláno. Obdobné prohlášení učinila rovněž Belgie, Spolková republika Německo, Řecko, Itálie, Nizozemí, Švédsko. Z nich do současné doby prohlášení neodvolaly Belgie a Řecko.

Návrh byl předložen současně oběma komorám Parlamentu České republiky. V Poslanecké sněmovně byl návrh projednán v prvním čtení 27. listopadu tohoto roku a byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru. Současně Poslanecká sněmovna souhlasila se zkrácením lhůty pro projednání ve výborech na pět dní. Zahraniční výbor návrh projednal 28. listopadu a doporučil Sněmovně vyslovit s návrhem souhlas. V Senátu byl návrh projednán jako senátní tisk číslo 120, byl přikázán k projednání výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Tento výbor jej rovněž projednal 28. listopadu a doporučil Senátu vyslovit s návrhem souhlas. Důvodem úsilí o maximální urychlení ratifikačního procesu je snaha vyhovět přání švýcarské strany a zajistit ratifikaci dohody do konce letošního roku.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji panu předsedovi vlády Mirku Topolánkovi. Prosím zpravodajku zahraničního výboru paní poslankyni Helenu Mallotovou, aby odůvodnila usnesení výboru, které vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 327/1. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Mallotová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, pan předseda vlády řekl prakticky všechno, co bylo k tomuto tisku nutné říci. Já bych chtěla jenom dodat, že 28. 11. tohoto roku projednal tento tisk zahraniční výbor a odsouhlasil následující usnesení.

Doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout tento text: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody mezi Evropskou unií, Evropským společenstvím a Švýcarskou konfederací o přidružení Švýcarské konfederace k provádění, uplatňování a rozvoji schengenského acquis. Pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu a zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji paní zpravodajce. Otevírám rozpravu. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Nikoho nevidím ani z místa. Rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování o navrženém usnesení. Usnesení jste slyšeli, věřím, že nikdo nepožaduje zopakování návrhu usnesení. Není tomu tak. Můžeme tedy hlasovat.

 

O usnesení rozhodneme v hlasování pořadové číslo 315, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo souhlasí s návrhem usnesení. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 315 z přítomných 152 pro 146, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu předsedovi vlády, děkuji zpravodajce. Končím bod č. 92.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP