(12.30 hodin)
(pokračuje Filip)

Dalším bodem našeho jednání, kterému uplynula lhůta pro projednávání, je bod

 

98.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 139/2006 Sb.,
o koncesních smlouvách a koncesním řízení (koncesní zákon)
/sněmovní tisk 348/ - druhé čtení

 

Přešli jsme tedy do druhých čtení zákonů. Předložený návrh zákona uvede pověřený člen vlády. Ještě než se ujme slova pan ministr Cyril Svoboda, požádám pana kolegu Šoltyse, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, protože je zpravodajem výboru. Konstatuji, že návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Usnesení výboru vám bylo rozdáno včas jako sněmovní tisk 348/1.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, původně jsme navrhovali, aby tento vládní návrh zákona byl schválen podle § 90 jednacího řádu Poslaneckého sněmovny. Nakonec jsme se souhlasem Sněmovny zkrátili lhůtu na pět dnů. Pokud nebude připomínek, bylo by dobré, kdybychom mohli hned vzápětí projednat tento návrh zákona ve třetím čtení.

Jde o technickou novelu. Jde o promítnutí směrnice Evropského parlamentu a Rady o koordinaci postupu ve věci finančních limitů a tento návrh zákona za prvé reflektuje finanční limity a zároveň dává šanci do budoucna tuto otázku řešit podzákonnou normou. Není v tom žádný politický podtext, jde o technickou normu, která prospěje všem.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní tedy žádám, aby se slova ujal pan zpravodaj Vladimír Šoltys a přednesl svou zpravodajskou zprávu. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Vladimír Šoltys: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážení kolegové, kolegyně, výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj na své 17. schůzi doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 348 projednat a schválit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Tím bychom mohli ukončit druhé čtení, ale neučiním tak, protože samozřejmě vás všechny vyzvu, abyste se přihlásili do otevřené obecné rozpravy, protože do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Ani nikoho nevidím z místa, takže obecnou rozpravu končím. Žádný návrh nepadl.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které také nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Končím i podrobnou rozpravu.

Požádám pana zpravodaje, aby se vyjádřil k dalšímu postupu.

 

Poslanec Vladimír Šoltys: Protože není žádných přihlášek ani pozměňovacích návrhů, navrhuji tento tisk a zákon hned vzápětí do třetího čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Podle novely zákona o jednacím řádu bychom měli tedy hlasovat o odůvodnění tohoto zařazení nového bodu, ale myslím si, že důvod je shledán tím, že nebyl žádný pozměňovací návrh ani ve výboru, ani v podrobné rozpravě ve druhém čtení. Nikdo to nepovažuje za důvod nedostatečný. Můžeme tedy pokračovat rovnou hlasováním o zařazení nového bodu. Myslím, že to bude 107, jestli se nemýlím. (Nesouhlasné hlasy ze sálu.) Pardon, 99.

 

My jsme trochu předběhli hlasování. Máme třetí čtení a bylo navrženo, aby bod 99 následoval hned po druhém čtení. Kdo souhlasí s takovým návrhem přeřazení bodu 99? Kdo je proti tomu, abychom se nyní zabývali bodem 99? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 316 z přítomných 146 pro 117, proti nikdo.

 

Otevírám tedy bod

 

99.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 139/2006 Sb.,
o koncesních smlouvách a koncesním řízení (koncesní zákon)
/sněmovní tisk 348/ - třetí čtení

 

Zpravodaj i ministr tady je. Otevírám obecnou rozpravu ve třetím čtení. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Nepadl žádný pozměňovací návrh.

Můžeme tedy hlasovat o usnesení, které přednesu: "Poslanecká sněmovna schvaluje zákon, kterým se mění zákon č. 139/2006 Sb., o koncesních smlouvách a koncesním řízení (koncesní zákon), podle sněmovního tisku 348."

 

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro v hlasování 317. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 317 z přítomných 146 pro 131, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodaji Šoltysovi a končím bod č. 99.

 

Pokračovat budeme bodem

 

100.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb.,
o veřejných zakázkách, ve znění zákona č. 110/2007 Sb.
/sněmovní tisk 349/ - druhé čtení

 

Předložený návrh zákona uvede pověřený člen vlády. Ještě než panu ministrovi Cyrilu Svobodovi dám slovo, budu konstatovat, že návrh jsme v prvém čtení přikázali výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Usnesení výboru vám bylo rozdáno včas jako sněmovní tisk 349/1. U stolku zpravodajů je pan zpravodaj Vladimír Šoltys.

Prosím, aby se nyní ujal slova pan ministr Cyril Svoboda. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, opakoval bych to, co jsem řekl před chvílí. To znamená, že argumenty platí úplně stejně. Tento zákon je novelou technickou, novelou, která prospěje, a v průběhu jednání nebyly předneseny žádné návrhy ani signály, že by nějaké návrhy měly být předloženy. Proto navrhuji postup jako u předešlého zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Jestli by se nyní ve druhém čtení ujal slova pan zpravodaj? Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Vladimír Šoltys: Takže opět konstatuji, že výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj na své 17. schůzi doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 349 projednat a schválit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu ve druhém čtení. Nemám žádnou písemnou přihlášku ani nikoho nevidím z místa. Obecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které také nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Není tomu tak. I podrobnou rozpravu končím.

Nyní pan zpravodaj.

 

Poslanec Vladimír Šoltys: Jako u předešlého zákona žádám o zařazení do třetího čtení dnes bezprostředně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: My jsme odhlasovali třetí čtení tohoto návrhu zákona jako bod č. 101. Ptám se, jestli souhlasí Poslanecká sněmovna jako v předchozím bodě s okamžitým zařazením bodu č. 101. Rozhodneme o tom v hlasování pořadové číslo 318. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 318 z přítomných 147 pro 120, proti nikdo. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP