(12.50 hodin)
(pokračuje Braný)

Zde je ta věc vždy složitá. Měli bychom věnovat pozornost debatě nad obsahem této materie, abychom se vyvarovali případných problémů. Nyní jsme v situaci, ve které jsme.

Přesto si dovolím položit jeden dotaz panu ministru financí jako předkladateli. Není-li notifikační proces ukončen a bude-li zákon přijat s jakoukoliv účinností, jak se s tím míní vypořádat, protože toto na sebe váže. Notifikační proces bude ukončen v měsíci březnu, takže ať přijmeme jakoukoliv lhůtu, tak je tu tato prodleva. Já si myslím, že nehrozí daňové úniky, bude-li celní správa nebo další, kteří budou pověřeni správou této daně, vyvíjet mimořádné úsilí, a zejména se jedná o problematiku ne jistin skladů, o kterých hovořil pan ministr, jestli se nám ztratí sklad s lihem za tři miliardy a máme tam jistinu 20 nebo 40 miliard, jsme nic nezajistili, ale zejména je tady problematika přepravy tohoto lihu. Líh, který se přepravuje, tak má nějaký režim a musí být jištěn v celé své výši. Když se ztratí vlak cisterny s lihem, tak je to tři sta padesát, šedesát milionů korun, zhruba jedna vlaková souprava daňově, tak stát to vždy obdrží, protože výrobce to musí jistit, a tak to platí dodnes. Musí to jistit přes určitou banku a stojí ho to jedno procento, a tam nenaříká ani jedna strana, je to v pořádku. Ale máme jiné komodity na tomto trhu, které teď nově se objevují, nechci to rozvádět dopodrobna, které v tomto režimu nejsou, takže ty bude nutné hlídat, dobře mít zmapován jejich pohyb, kde při jejich ztrátě hrozí ztráta třeba u toho vlaku s těmi cisternami 360 milionů. Takže tady bych jenom vyzýval, aby se tomu věnovala značná pozornost, a nestrašil bych daňovými úniky, když budou činit a bude jim k tomu dána podpora jak z celního ředitelství, tak zejména potom další, kterých se to týká.

Tolik asi k té poznámce z hlediska úniků. V podrobné rozpravě potom načtu jak změnu k usnesení rozpočtového výboru, k účinnosti, protože nemusíme tu účinnost nějak řešit, když je k 1. únoru, a potom samotnou změnu účinnosti načtu i k zákonu jako k takovému, protože on nemá jednu účinnost a má skupinovitost, a ta změna, která se musí udělat, musí na to reagovat. Takže to budou ty změny. O dalších nechci nějak podrobně hovořit, povím potom u jednotlivých návrhů, které budu načítat a které jsem si v té době jako zpravodaj osvojil a předpokládal jsem, že půjdou do jednání rozpočtového výboru.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Petru Branému. Kdo další do obecné rozpravy? Pan ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já jenom stručnou odpověď panu poslanci Branému. Učinil jsem dnes několik vyjádření do sdělovacích prostředků, které tady budu opakovat, protože samozřejmě Ministerstvo financí učiní vše zvýšeným úsilím, zvýšenou kontrolou, aby nedošlo k žádnému úniku, a že jsem pevně přesvědčen, že budeme v tomto úsilí úspěšní. Nicméně samo o sobě že absence této normy nám zhoršuje možnost kontroly tak velkého objemu, to prostě pravda je. Kdyby stačilo jenom zvýšené úsilí, tak bych si vás nedovolil obtěžovat touto normou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji panu ministru financí. Kdo další do obecné rozpravy? Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím.

Protože nepadl žádný návrh, o kterém bychom mohli v obecné rozpravě ve druhém čtení hlasovat, otevírám rozpravu podrobnou. Konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku, ale v rozpravě obecné padl návrh pana poslance Petra Braného a vidím přihlášenou paní poslankyni Miloslavu Vostrou. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já bych se chtěla pouze přihlásit ke svým pozměňovacím návrhům k tisku 355, které vám dnes byly rozdány na lavice. Nebudu to tady předčítat, protože to máte všichni písemně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní kolegyni Miloslavě Vostré. Nyní již v podrobné rozpravě pan poslanec Petr Braný. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo. Já jenom poznámku. Jak pan ministr řekl, samozřejmě to úsilí se tam určitě vyvíjí v současné době. Tady je jenom problém toho přechodného období, kde je tzv. práce výrazně navíc, a to závisí na tom, jak jsme to my připravili, a také na tom, jak proběhne ten notifikační proces v Evropské unii. Věřím, že březnu bude již platit vše.

A teď k pozměňovacím návrhům. První pozměňovací návrh je k usnesení rozpočtového výboru, kdy v podstatě to, co bylo pevně stanoveno datem, je teď řečeno takovouto běžnou naší praxí, prvního následujícího měsíce atd., kdy vejde v platnost, a je tam udělána ta výjimka na ten bod, který nemůžeme takto dát, protože má platnost až od roku 2010. Tímto bychom dali ty účinnosti dohromady.

Druhá, na tom samém listě, písemně máte od včerejška, je potom k vládnímu návrhu, který se ještě vypořádává s tou účinností i v jiném odstavci, aby to bylo v celém zákoně takto stanoveno a nebyla tam pochybnost.

Dále je tu návrh změny zákona 535 o spotřební dani a změna zákona o ovzduší. Je to o termínech a přimíchávání biopaliv, a nechci to dál rozvádět, máte to na listě od včerejška. Jsem tam podepsán, je to též k tomuto tisku a má to jeden bod, arabská, a písmena a), b), c), d), e), f). To je další pozměňovací návrh.

A poslední je z komodity tabákových výrobků. Dávám ho tradičně, ne proto, že bych byl kuřák dýmkového tabáku. Je to dýmkový tabák, kdy celá západní Evropa ctí směrnici Evropské unie, kde je to stanoveno, že to... - Ctí to, pane zpravodaji, vidím, že kroutíte hlavou, deset zemí to má, s tím, že jsme to měli i my, ale v období, kdy bylo 40 korun spotřební daně na tento tabák, tak se hodně lidí orientovalo a bylo to 700 tun, kdy kouřili, protože tam byly asi volné výklady a nebyli tak bdělí na celnici, on má totiž i tam charakteristiku, co to je. Takže když říkáme, že ctíme mnohdy jenom doporučení, tak tady bychom měli ctít tuto kategorii, protože nám potom pobíhá v této komoditě samozřejmě obchod, od Španělska počínaje, po internetu, kdy balíček u nás stojí 150 korun, stojí jinde 90 korun. Ale to není tak podstatné, já spíš jsem si to proto osvojoval, že je to věc, která je hodná i dokumentu evropské instituce, a navrhuji zde dýmkový tabák 980 korun, takže už nehrozí to, co bylo v minulosti, když to bylo více jak dvacetkrát rozdíl v těchto komoditách.

Takže tolik je ten pozměňovací návrh k tabáku. A jestli se nepletu, to je vše, co jsem si osvojil a co předkládám ctěné Sněmovně na zvážení do třetího čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji panu poslanci Petru Branému. Kdo další do podrobné rozpravy? Pan zpravodaj rozpočtového výboru poslanec Doktor. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Já se musím vypořádat s tím nedorozuměním, resp. nejasně formulovaným ustanovením usnesení rozpočtového výboru, které určuje účinnost, v němž absentuje stanovení účinnosti pro tu zbývající část zákona, a protože jsem si nestihl zaznamenat návrh pana poslance Braného a nedostal jsem ho ani písemně, vznáším pozměňovací návrh k usnesení rozpočtového výboru k té části, která řeší účinnost, tedy bod I podbod 2, která zní: "Část pátá čl. VIII zní: Tento zákon nabývá účinnosti prvním dnem měsíce následujícího po jeho vyhlášení s výjimkou ustanovení čl. I bodu 14, které nabývá účinnosti dnem 1. července 2020."

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP