(13.00 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Kdo další do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, podrobnou rozpravu končím.

Nepadl žádný návrh, o kterém bychom mohli hlasovat ve druhém čtení, proto končím bod 103, druhé čtení vládního návrhu zákona o spotřebních daních. Děkuji panu ministrovi financí, zpravodaji a předám řízení schůze předsedovi Poslanecké sněmovny.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dalším bodem, který budeme projednávat, je bod

 

46.
Dotační programy zemědělství pro rok 2008, poskytované podle § 2 a § 2d zákona
č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů (vládní návrh)
/sněmovní tisk 352/

 

Tento materiál uvede ministr zemědělství Petr Gandalovič. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedo, vážená Sněmovno, pokusím se být velmi stručný. Chci říci, že tyto dotační tituly jsou dobrým nástrojem k tomu, abychom pomáhali ke zvyšování konkurenceschopnosti našeho agrárního sektoru. Všechny tyto dotační tituly jsou notifikovány u Evropské komise jako programy, které nezakládají veřejnou podporu. Jejich rozpočet navrhovaný je ještě předmětem dalšího jednání s Ministerstvem financí, tak jak už jsem při projednávání státního rozpočtu oznámil. To znamená, že v průběhu příštího roku se pokusíme na klíčové dotační programy dát větší finanční alokaci, tak aby minimálně byly v té úrovni jako v roce 2007, a tam, kde je to potřebné, dokonce dotační alokaci nebo finanční alokaci zvyšujeme, mimo jiné na doporučení zemědělského výboru.

Návrh dotačních programů zemědělství na rok 2008 byl 7. listopadu t. r. schválen vládou České republiky a já teď prosím, abyste ho schválili i vy jako poslanci Poslanecké sněmovny, tak jak stanoví zákon o zemědělství. Děkuji vám za pozornost.

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal zemědělský výbor, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 352/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru poslanec Michal Hašek, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh na usnesení. Pan poslanec a zpravodaj Michal Hašek má slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové. Zemědělský výbor projednal tento bod na své 19. schůzi dne 29. listopadu a přijal ke sněmovnímu tisku 352 usnesení, které bylo všem rozdáno na lavice jako sněmovní tisk 352/1. V tomto usnesení doporučil Poslanecké sněmovně schválit materiál Dotační programy zemědělství pro rok 2008, poskytované podle § 2 a podle § 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, a to ve znění přijatých změn. Všechny změny jsou obsahem již mnou zmíněného sněmovního tisku 352/1.

Věřím, že jsem se tak, pane předsedo, vyrovnal se svou úlohou zpravodaje k tomuto tisku. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky. Z místa se hlásí pan poslanec Zgarba. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Zgarba: Děkuji za slovo, pane předsedo. Vládo, kolegyně a kolegové. K tomuto tisku jen krátkou rekapitulaci. Nechci zdržovat dlouhým vystoupením v předvánoční čas, nebo poslední den jednání. Jenom bych chtěl sdělit, že národní dotační programy od roku 2005 doznávají významných změn, a to je ztenčování zdrojů v rámci tohoto nástroje. V Evropě v současné době sílí konkurenční tlak mezi jednotlivými výrobci a jednotlivé členské země v rámci EU 25, nebo většina z nich, v rámci svých národních notifikovaných podpor dofinancovává plně tyto kapitoly a věnuje tomu náležitou pozornost, protože to slouží k posílení konkurenceschopnosti daných výrobců. Mnou signalizovaný cenový vývoj je zvlášť dramatický v zemědělských komoditách, takže je trochu škodou, že v rámci našeho státního rozpočtu, a to, co bylo projednáváno tento týden, v podstatě nedošlo ke schválení žádného z pozměňovacích návrhů na dorovnání nebo posílení této kapitoly.

Jenom pro pořádek bych chtěl říct, že v roce 2005 byla v rámci těchto zdrojů vyplácena 1 miliarda 815 milionů, v následujícím roce 2006 miliarda 700 milionů a v roce 2007 miliarda 290 milionů a pro příští rok v tuto chvíli budeme schvalovat výši 950 milionů. Pravdou je, tak jak tady uvedl pan ministr, že bude snaha současné vlády v příštím roce zajistit nějaké dodatečné zdroje.

Domnívám se, že je hrubou chybou pro zemědělce a potravinářský průmysl, že nevěnujeme této položce a tomuto instrumentu dostatečnou pozornost.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Další přihlášky - ano, eviduji. Pan poslanec a zpravodaj Hašek má slovo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji, pane předsedo. Vážená vládo, kolegyně, kolegové. Já jsem nechtěl zneužít svého postavení zpravodaje, takže teď si dovolím už jen velmi stručný komentář také k tomuto materiálu a uvedu konkrétní čísla, o kterých hovořil kolega Zgarba.

Bohužel, tato vláda slíbila zemědělcům v programovém prohlášení úplné dofinancování přímých plateb. V příštím roce to mělo být 80 % úrovně toho, co pobírají zemědělci v Evropské unii. A jen pro pořádek konstatuji, že chybí ve schváleném rozpočtu zhruba 540 milionů korun.

Co se týká tohoto bodu, tedy dotačních programů národních podpor, zemědělský výbor napříč politickým spektrem doporučil změny v minimálním objemu 210 milionů korun. Změny byly směřovány do vlastní kapitoly Ministerstva zemědělství, nesměřovaly ani do kapitoly úhrady vládního dluhu, ani do Všeobecné pokladní správy. Bohužel, ani toto Poslanecká sněmovna neakceptovala.

Pan ministr zemědělství nám tady v předchozích bodech sdělil, že uzavřel dohodu s ministrem financí o částečném řešení této situace. Já to musím brát z pozice opozičního politika jako veřejný příslib obou ministrů této vlády. A pane ministře Gandaloviči, prostřednictvím pana předsedajícího, teď je vaše hlava na špalku a je na špalku hlava pana ministra financí ve smyslu vztahu k zemědělcům. Teď je na vás, abyste dokázal, že ten písemný příslib, jak zajistíte dofinancovávání resortní kapitoly Ministerstva zemědělství a financování agrárního sektoru v příštím roce, jak ten písemný příslib změníte v realitu.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, jestli se někdo další hlásí do všeobecné rozpravy. Není tomu tak. Všeobecnou rozpravu končím.

Nyní přistoupíme k rozpravě podrobné. Pane zpravodaji, já bych vás poprosil formálně k podrobné rozpravě načíst návrh usnesení.

 

Poslanec Michal Hašek: Pane předsedo, já to nebudu rozporovat. Byť je to formální sněmovní tisk 352/1, přesto načtu návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna schvaluje dotační programy zemědělství pro rok 2008, poskytované podle § 2 a § 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů s těmito změnami:

Zařazení nového podpůrného programu 10E Podpora české technologické platformy pro potraviny. Účel: Podpora činnosti české technologické platformy pro potraviny zaměřená na posílení funkčnosti a zapojení do národních i evropských struktur. Informační a propagační činnost sloužící k přenosu informací mezi vědou, výzkumem a podnikatelskou praxí s důrazem pro malé a střední podnikání z oblasti výroby potravinářských produktů. Forma: Národní podpora - dotace. Důvody podpory: Prostřednictvím podpory české technologické platformy pro potraviny zajistit zapojení českého potravinářského průmyslu, zejména malých a středních podniků, do národních a evropských programů vědy a výzkumu. Zlepšení informačních toků a spolupráce mezi sektorem vědy a výzkumu a podnikatelskou sférou s cílem dosáhnout zvýšení potravinové bezpečnosti, co nejefektivnějšího využití vynakládaných prostředků a rychlé implementace dosažených výsledků do podnikatelské praxe.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP