(16.20 hodin)
(pokračuje Bursík)

Čili tuhle tezi já skutečně pokládám buď za totální neznalost situace, anebo za účelové překrucování reality.

Já bych mohl pokračovat dál, nechci příliš zdržovat, nechtěl jsem být ani konfrontační. Nechal jsem si zpracovat, protože jsme nováčky v Poslanecké sněmovně, celou sérii aktivit poslanců sociální demokracie, které se týkaly např. územně ekologických limitů těžby uhlí anebo názorů na omezování účasti veřejnosti ve správních rozhodováních, anebo dokonce návrh vaší paní ministryně zdravotnictví Součkové, že se mají znovu testovat kosmetické výrobky na zvířatech. Když si to člověk pročítá, tyhle konkrétní momenty, které jste tady, konkrétní data, předvedli v Poslanecké sněmovně, tak samozřejmě v tu chvíli se objevuje veliký otazník, nakolik se podaří pro racionální návrhy zákonů na ochranu životního prostředí získat tady ve Sněmovně širší konsensus. Přesto jsem připraven každý konkrétní zákon, návrh zákona, tady věcně argumentovat, vycházet vstříc opozici v tom smyslu, že spolu povedeme věcný dialog, a v tom smyslu, že budu pro každý návrh zákona hledat co nejširší konsensus v Poslanecké sněmovně, protože věřím, že i přes tyto excesy, které jste tady předvedli během posledních pěti let vládnutí, je to v principu stále tak, že životní prostředí vám alespoň částečně leží na srdci.

Děkuji pěkně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji místopředsedovi vlády Martinu Bursíkovi. Mám zde žádost o dvě faktické poznámky. První slovo má místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To bylo opravdu pěkné, jak teď pan ministr Bursík řekl, že nechce být konfrontační, a pak o těch pěti let excesů jako minulé vlády. Ale ještě pěknější bylo to, když pan ministr, místopředseda vlády, zahájil to své vystoupení slovy, že řekl, že on teda je odpovědný za tu svou kupečku a že to bylo zmíněno jen několika větami z vystoupení předsedy opozice Jiřího Paroubka a bude reagovat pouze teda na tuhle svou kupečku, za kterou je zodpovědný ve vládě.

Ale to tak není, pane ministře! Vy jste místopředseda této vlády, jeden ze tří členů této koalice. Vy nesete odpovědnost daleko za víc než za ekologickou kupečku a ekologické ministerstvo! Pokud se nepletu, tak jste dokonce v posledních dnech stál v čele ministerstva školství. Ti lidé, co manifestují tam za těmi zdmi, už tam nejsou, ale byli tam, nebo se mi to zdálo, tak ti, co tam byli, pokud se mi to nezdálo, tak ti se týkají i vás! Víte, to, že učitelům podle rozpočtu, který jste sestavili, a na tři roky jste jim naplánovali pokles reálných platů, to se týká vás a vaší stany, pane ministře! To se týká vašeho politického programu!

Omlouvám se, že jsem konfrontační. Já teda bohužel chci být konfrontační, protože - rozumíte - já když tady nebudu konfrontační, tak ti lidi opravdu dopadnou tak, jak vy jste jim to naplánoval, úplně v rozporu s tím, co jste jim ve svém programu sliboval. Z toho se tak lehce nevylžete, pane ministře! Tím, že se budete tvářit, že vy máte pouze tu svou kupečku a víc se vás netýká. Vás se týká radarová základna Spojených států. To, že jste v této Sněmovně popřel i svůj závazek prosazovat referendum, to se týká Strany zelených, všech, kteří tady sedí. Podívejme se, jak zvedali ruce. Všechny ty spory, ve kterých jste, vláda, ve které sedíte, vláda rozhoduje ve sboru a vy jste za všechno zodpovědný, pane ministře! Žádná kupečka. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Druhá faktická poznámka. Pan poslanec Milan Urban. Z pléna je zde žádost, aby řečníci na poslouchající nekřičeli. Pouze vyřizuji.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, to moje vystoupení zřejmě úplně nezapadne teď do toho, co se tady odehrálo.

Ale já jsem chtěl, pane ministře, vás požádat, abyste si upřesnil informace, pane místopředsedo vlády Bursíku. Vy jste mě tu jmenoval jako člověka, který se zasadil o to, že v zákoně o výrobě elektrické energie z obnovitelných zdrojů není nic o výrobě tepelné energie z obnovitelných zdrojů. Vy jste se musel velmi splést, protože já jsem jako ministr průmyslu a obchodu předložil tento zákon do Sněmovny právě i s tím, jak se má vyrábět tepelná energie, teplo, z obnovitelných zdrojů. Ten, kdo vyndal tuto věc ze zákona, to byl váš velký koaliční partner, to byla ODS, která to z toho zákona vyřízla. Já to nebyl. Já skutečně myslel, možná víc než vy, na životní prostředí v té chvíli. To za prvé.

Za druhé. Mluvil jste zde o tom, že jsem řekl, že ekologická daňová reforma je nesmysl. Ano, ekologická daňová reforma je nesmysl. Myslím si to i dnes, protože kvůli té ekologické daňové reformě je teplo od Nového roku zdraženo až o 20 %. Mohl bych pokračovat a udělat výčet toho, co se díky té vaší ekologické daňové reformě, která není ničím kompenzována, tak co se všechno zdražuje ve chvíli, kdy tady reforma veřejných financí výrazným způsobem zdražuje všechno, ve chvíli, kdy se tady zdražuje elektrická energie neskutečným způsobem, ve chvíli, kdy se tady zdražuje -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane poslanče, uplynul čas pro faktickou poznámku. Já vám odnímám slovo. Pro faktickou poznámku jednací řád vymezuje dvě minuty času. Všichni to v této Sněmovně vědí. Já jako řídící schůze si nemohu počínat nijak jinak, než dodržovat jednací řád. Chcete-li se přihlásit s řádnou přihláškou, nic vám nebrání a můžete využít lhůtu libovolnou.

Prosím, s procedurálním návrhem se hlásí pan poslanec Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Přátelé, věděli jste to, že když se to někomu nelíbí, tak vám vypnou tyto mikrofony? To se tady teď stalo. (Slabý potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak myslím, že toto žádný procedurální návrh nebyl, že to bylo pouhé zneužití toho, že vám byl opět puštěn mikrofon, pane kolego. Tak si to příště rozmyslete, co vlastně chcete.

A nyní prosím o slovo pana poslance Bublana, který je řádně přihlášen do rozpravy.

 

Poslanec František Bublan: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, důvod, proč vyslovit této vládě nedůvěru, je v podstatě jenom jeden, a ten je v tom, že většina naší společnosti s touto vládou není spokojena a většina naší společnosti této vládě nedůvěřuje. Samozřejmě tento veřejný názor je tvořen různými důvody, různými zkušenostmi a možná i různými představami. Ale já si dovolím jednu osobní zkušenost, která už tady v podobné míře zazněla.

Navštívila mě jedna starší lékařka, která celý život pracuje na onkologickém oddělení, a ona říkala, že si za svůj život už zažila hodně případů, kdy děti se z tohoto onemocnění vyléčily, byly to radostné chvíle. Ale zažila také chvíle, kdy děti umíraly, a je přesvědčena o tom, že když ta medicína půjde kupředu velkým tempem, tak stejně tak nastanou ty případy, že děti umírat budou. A říkala - nedovedu si představit, že by po několikaměsíčním léčení, kdy oznamujeme rodičům tu smutnou událost, k tomu byl přiložen nějaký účet. Doslova řekla: to ať si Julínek udělá sám, to dělat nebudu. To jenom na dokreslení toho, jak se na veřejnosti tvoří tyto názory.

Víte, každý člověk má v sobě takový metafyzický základ, určité povědomí o tom, co je dobré a co je špatné. Určité principy, které vymezují lidskou důstojnost, které vymezují lidskou solidaritu, a pojem, který můžeme nazvat společným dobrem. To společné dobro není žádný kolektivismus, je to vytváření rovnováhy mezi svobodou jednotlivce a rovnováhy mezi potřebami společnosti. Tato vláda tyto principy pomíjí a z člověka se nestal cíl, ale z člověka se stal pouze prostředek. Ať už je to reforma zdravotnictví, veřejných financí, daní, všechno to popírá tyto základní principy a naplňuje jenom ty ideje.

Pan ministr vnitra tady mluvil o tom, jak se snižuje počet lidí ve státní správě. Ano, snižuje se i na Ministerstvu vnitra, a to takovým způsobem, že některé činnosti, které dřív dělalo třeba zařízení služeb za poměrně levný peníz, to mohu dosvědčit, tak teď se dělá za velmi drahý peníz nějakými smlouvami, takže třeba setkání ministrů stálo 2,5 milionu jenom jedna večeře. To jenom na dokreslení toho, jakým způsobem snižujeme státní správu a jak šetříme peníze daňových poplatníků.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP