(18.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

My jsme předali zemi v dobrém stavu. Vaše vláda, a to mohu konstatovat ještě dnes, to znamená v prosinci roku 2007, vy ještě stále žijete z toho, co tady dokázaly minulé vlády vedené sociální demokracií. Když se vaši ministři chlubí tím, že letos rostly reálné platy učitelů, tak se chlubíte tím, co navrhla naše minulá vláda do státního rozpočtu na rok 2007. Jestliže se ministr Nečas chlubí tím, že v letošním roce se důchody valorizovaly v průměru o 500 korun, tak se chlubíte návrhem, který prosadila vláda vedená sociální demokracií!

Jestliže letošní státní rozpočet se vyvíjí lépe, než se čekalo, pak je to státní rozpočet, který připravovala vláda vedená sociální demokracií. Vy jste to sami přiznali a koneckonců jste po nás chtěli, abychom pro rozpočet hlasovali, protože jste nám říkali: je to váš rozpočet, s tím naše vláda nemá nic společného. A jestliže v letošním roce skončí hospodaření veřejných rozpočtů ne deficitem 4 % HDP, jak jste strašili v době, kdy jste předkládali do Poslanecké sněmovny takzvanou reformu, a vy jste strašili tím, že je to naprostá rozpočtová katastrofa, mluvili jste o dluhové povodni, o naprostém rozvratu veřejných financí, vy jste strašili, že letos bude schodek veřejných rozpočtů 4 %. Co se ukazuje? Ještě na konci měsíce listopadu je státní rozpočet v přebytku a místo deficitu 4 % HDP se letos čeká schodek 3,3, maximálně 3,4 % HDP. Čili takřka stejná hodnota, jaká byla původně plánována v konvergenčním programu, který byl schválen v roce 2003. Je to cíl, který jsme si stanovili a kterého nakonec v letošním roce dosáhneme.

To znamená vaše vláda ještě stále vládne na základě rozpočtu, který připravila naše vláda, a vaše vláda utrácí peníze v letošním roce, které generoval hospodářský růst, který založily vlády vedené sociální demokracií. Peníze, které letos rozdělujete, které jste celý rok rozdělovali, jsou peníze daňových poplatníků, které byly generovány v důsledku hospodářského růstu, na jehož počátku stála úspěšná politika vlády Miloše Zemana a na který navázaly další vlády vedené Vladimírem Špidlou, Stanislavem Grossem a Jiřím Paroubkem. Tak tomu prostě je! I to, že letos česká ekonomika při svém meziročním růstu dosáhne ještě 6 % hrubého domácího produktu, je prostě setrvačnost, která se projevuje v důsledku úspěšné hospodářské politiky sociálně demokratických vlád.

Je to zvláštní, že ačkoliv vaše vláda ještě stále žije na cizí účet a bude žít až do 31. 12. letošního roku, minimálně z pohledu státního rozpočtu, a v tuto chvíli je to také vláda, která je tvořena stranami, jež získaly ve volbách 50 % hlasů voličů, tak tuto vládu podporuje pouze 27 % obyvatel ČR. A podpora veřejnosti vůči vaší vládě klesá. Je otázka, čím to je. Vy se vymlouváte na to, že ztrácíte podporu, protože děláte reformy. Vymlouváte se na reformy, jako byste před volbami reformy neslibovali. Vždyť přece lidé, kteří vás volili, vás volili kvůli reformám. Vy jste o reformách mluvili, slibovali jste, že je provedete, a to, že je děláte, přece neznamená, že byste voliče překvapili. Čím to tedy je, že místo 50 % najednou máte 27 % podpory občanů ČR? A když se podíváme na jednotlivé koaliční strany, tak výsledky jsou ještě horší, protože polovina voličů zelených této vládě nevěří a polovina voličů KDU-ČSL této vládě také nevěří. To znamená, že vaše pozice je ještě slabší, než se na první pohled může zdát.

Já myslím, že problém je v něčem jiném. Vy jste občany podvedli! Vy jste slibovali reformy, které jste v žádném případě nemohli garantovat. Slibovali jste před volbami reformy, které nebudou bolet, slibovali jste snížení daní pro všechny, slibovali jste valorizaci důchodů o tisíc korun, slibovali jste růst platů všem občanům ČR - a to, co nyní děláte, je pravý opak toho, na co jste nalákaly miliony hlasů voličů v ČR. A vaše hospodářská politika, kterou realizujete, je v naprostém rozporu s cíli a sliby, které jste dali!

V příštím roce dojde ke zhoršení hospodářské situace naší země. To je věc, se kterou jsme se řadu let nesetkali. Občané v naší zemi si zvykli na to, že od roku 2002 permanentně akceleruje tempo hospodářského růstu. V minulých letech rostla česká ekonomika minimálně o 6 % ročně. Příští rok klesne tempo růstu českého hospodářství na 5 %. Zhorší se situace v oblasti cen. Příští rok nás čeká rekordní pětiprocentní inflace. To není můj výmysl. Česká národní banka počítá s tím, že ceny meziročně během příštího roku porostou o 5 %. Je to rekord, protože v posledních sedmi letech jsme takto vysokou inflaci neměli. V příštím roce se rekordně zvýší úrokové sazby u hypoték. Příští rok budou nejdražší hypotéky za několikaleté období. V příštím roce dochází ke zvyšování daní. Nepřímé daně se zvýší o 36 mld. korun, ačkoliv jste slibovali, že snížíte daně všem.

Zdražování, kterého se bojí většina obyvatel České republiky, skutečně v příštím roce přijde. My jeho předzvěsti vidíme. V příštím roce bude míra zdražování zcela nebývalá a vaše vláda pro to vytváří dokonce předpoklady. Tím, že zvyšujete daň z přidané hodnoty, pomáháte zdražování. Tím, že jste provedli takzvanou ekologickou daňovou reformu, pomáháte zdražování. Tím, že jste odbourali daňovou progresi, podporujete inflaci. Vaše politika je politika vysoké inflace!

Jsem přesvědčen o tom, že návrhy, které jste předložili a prosadili hlasy poslanců Melčáka a Pohanky jako takzvanou reformu veřejných rozpočtů, zhorší v příštím roce životní úroveň velkých skupin obyvatel ČR. Vy jste obětovali důchodce naprosto nedostatečnou valorizací důchodů, vy jste obětovali invalidní důchodce, vy jste obětovali rodiny s dětmi; jedné třetině z nich jste sebrali dětské přídavky, vy jste obětovali nemocné nejenom tím, že berete nemocenskou v prvních třech dnech nemoci, ale dokonce zavádíte poplatky ve zdravotnictví, které neměla nesilnější vládní strana ODS vůbec ve svém volebním programu.

Co tím vaše vláda získá? Je skutečně pravda, že tím získáte rozpočtovou stabilizaci? A bude to skutečně trvalá rozpočtová stabilizace? Opak je pravdou! Deficit státního rozpočtu bude příští rok 71 mld. korun. Deficit státního rozpočtu o rok později bude 72 mld. korun a deficit státního rozpočtu ještě o rok později bude 73 mld. korun. Snižujete tedy deficit státního rozpočtu? Zastavíte zadlužování takzvanou reformou veřejných rozpočtů? No nezastavíte, protože veřejný dluh v roce 2006 byl 973 mld. korun a v roce 2010 bude 1,3 bilionu korun.

Vaše rozpočtová politika a vaše rozpočtová opatření se vyčerpají v roce 2010. Nepovedou k trvalé stabilizaci veřejných rozpočtů a vy to sami víte! Proto se bojíte stanovit termín přijetí eura. Toto je skutečný důvod, proč vaše vláda doposud nestanovila a také zřejmě nikdy nestanoví žádný konkrétní termín pro přijetí společné evropské měny. Je vám totiž jasné, že vaše takzvaná reforma a takzvaná stabilizace veřejných rozpočtů je jen soubor dočasných opatření, která se vyčerpají kolem roku 2010, a nová vláda, která přijde v roce 2010, zdědí veřejné rozpočty ve vztahu, které nebudou umožňovat přijetí, nebo rychlé přijetí společné evropské měny.

Víte, řada z věcí, které současná Topolánkova vláda prosazuje, se dá napravit. Bude to stát hodně peněz, bude to stát hodně úsilí, bude to vyžadovat, aby zvítězila sociální demokracie. Pokud zvítězí sociální demokracie, tak já věřím, že v roce 2010 bude možné řadu chyb způsobených vládou pana Topolánka odstranit, alespoň částečně napravit. Ovšem to, co je nejhorší a co je pro mě hlavním důvodem, proč budu hlasovat pro vyslovení nedůvěry této vládě, jsou některé nevratné kroky, které se připravují a které nebude moci ani vítězství sociální demokracie v roce 2010 změnit či napravit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP