(18.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Mluvte, pane kolego.

 

Poslanec Milan Urban: Já budu mluvit, až přestane mluvit pan místopředseda Nečas.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím všechny, abychom řádně dokončili debatu, která byla započata. Slovo má udělené pan poslanec Urban. Prosím tedy, aby to bylo respektováno.

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji vám, paní místopředsedkyně. Pan Nečas nepřestane, ale nějak to vydržím. Budu teď mluvit k věci, ke které jsem chtěl původně vystoupit.

Pan premiér tady říkal, že vláda funguje, a funguje dobře. Myslím, že mám jasný důkaz toho, že minimálně v jedné věci pravdu nemluví. Tou Achillovou patou této vlády je nepochybně energetika. Vláda rezignovala na energetickou budoucnost, přestože velmi často mluví o tom, jak se chce starat o životní prostředí, přestože velmi často mluví o tom, jak se chce starat o lidi v této zemi, přestože velmi často mluví o tom, že podnikatelské prostředí a jeho rozvíjení je pro ni nesmírně důležité. V této chvíli existuje schválená, platná státní energetická koncepce z roku 2004, tedy koncepce, kterou schvalovaly vlády sociální demokracie. Tato koncepce hovoří mimo jiné o tom, že máme šetřit na jednotku hrubého domácího produktu dokonce víc, než říká místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík, tedy že do roku 2020 ušetříme 41 % na tomto podílu k HDP, tedy že energetická efektivita bude mnohem lepší, než je tomu dnes. Tato energetická koncepce hovoří o tom, jakým způsobem se mají zateplovat budovy, tato energetická koncepce hovoří o tom, jak se má šetřit z hlediska spotřebičů na elektrickou energie a podobně. To za prvé.

Za druhé. Tato koncepce stanoví přesně postup, jak výrazně zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektrické energie, tedy jak využívat biomasu, jak využívat vodu, jak využívat vítr, jak využívat další obnovitelné zdroje. Tato koncepce dále stanoví jasný mix primárních zdrojů, tak abychom byli schopni zajistit naši energetickou budoucnost. Tedy mluví o tom, že se musí zvýšit podíl plynu na výrobě elektrické energie, což je jistě dobře pro globální atmosféru, mluví o tom, že máme zvýšit podíl jádra proti stávajícímu stavu a že máme snížit podíl uhlí.

Co udělala vláda s touto energetickou koncepcí? Hodila ji pod stůl, nebo ji dala k ledu. Když jezdí pan premiér do zahraničí, často tam mluví o tom, že se bez jádra neobejdeme. Pan ministr průmyslu říká: "Kdybych byl car, udělám to úplně jinak." Všichni vyprávějí o energetické budoucnosti podle toho, jak se jim to hodí, podle toho, kdo vás poslouchá, ale žádné rozhodnutí v této tak důležité věci nejste schopni pravděpodobně udělat. Ve svém vládním prohlášení jste se totiž zavázali k něčemu, co se realizovat nedá, respektive kdyby se to realizovalo, tak pánbůh s námi, tak jsme v roce 2015 bez elektrické energie, životnímu prostředí neprospějeme vůbec a lidé se nedoplatí při spotřebě energií, ať se týká elektřiny nebo plynu.

Já se vás ptám: To jste skutečně ochotni za tu nulovou hodnotu, nebo tu hodnotu minus nula - mám na mysli tuto koalici, která se rozpadne tak jako tak, jestli to bude dneska, pozítří nebo za pár měsíců - to jste skutečně ochotni za toto mocenské uskupení vyměnit energetickou budoucnost této země?

To je to, pane premiére, když si myslím, že vláda nefunguje. A myslí si to většina lidí, kteří tomu rozumějí, i většina laiků v České republice. Nejste odpovědnou vládou, nejste vládou, která posune tuto zemi dopředu! Jste vládou, která nemá odpovědi na řešení dnešních problémů, jste vládou, která škodí! Proto si myslím, že čím dříve se tato koalice rozpadne a tato vláda skončí, tím lépe pro všechny. Máte to zřejmě nějak vymyšleno, aby ten slepenec pokračoval dál. Bohužel ale účet, který vám vystaví občané České republiky, na ten já se netěším. Ten účet bude o to horší, že někdo, kdo nastoupí po vás - doufám, že tady budou ještě demokratické volby, protože to, co se tady odehrává a čeho jsme byli dnes svědky v Parlamentu ČR, to může znamenat, že se pohybujeme o tisíce kilometrů směrem na východ. Vy nesmírně rádi kritizujete Bělorusko, vy nesmírně rádi kritizujete Rusko, vy nesmírně rádi kritizujete jiné země, jaká že je tam divná demokracie. Začínám mít strach, že ta česká demokracie se posouvá směrem na východ.

Prokažte, že máte odvahu řešit energetickou budoucnost, prokažte, že se umíte rozhodnout, prokažte, že tady nebudete okřikovat ty, kteří vás kritizují nebo přicházejí s jiným názorem. Možná že někdy v budoucnu můžete dostat i můj hlas. Teď to prokázat neumíte.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak to byl pan poslanec Milan Urban. S faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Benda, poté pan poslanec Rath se stanoviskem klubu ČSSD.

 

Poslanec Marek Benda: Rád bych poprosil pana poslance Urbana, aby se naučil jednací řád, to za prvé. A za druhé, omluvil se paní místopředsedkyni a řídící schůze.

To, že vám někdo odebral slovo, bylo dáno ustanovením jednacího řádu zákona 90/1995 Sb., který jasně říká, že faktická poznámka, § 60, nesmí překročit dvě minuty. Přihlásil jste se k faktické poznámce. V okamžiku, kdy jste mluvil déle než dvě minuty, tak vám v souladu s jednacím řádem předsedající schůze odebrala slovo. Což bylo naprosto v pořádku. A to jenom, že někteří… Jsem rád, že pan poslanec Rath, který toho často zneužívá, tady kroutí hlavou. To, že bylo nahoře nainstalováno tlačítko, kterým se odebírá slovo vypnutím mikrofonu, je zcela v pořádku a v souladu i s jednacím řádem.

Nemluvím dvě minuty, pane poslanče Urbane. Vy měl byste se omluvit. Chováte se neslušně a neumíte zákon. Nejprve se ho naučte, a pak mluvte. Nemám nic proti vašim obecným příspěvkům, ale faktická poznámka je faktická poznámka.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Marku Bendovi. Se stanoviskem klubu ČSSD pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, myslím, když se hovoří… Tady pan premiér mi za zády něco říkal. Mohl byste to zopakovat, pane premiére? Doufám, že to zopakujete, protože je to kuriózní, zvláště když to říkáte vy.

K jednacímu řádu. Chtěl bych se zeptat paní místopředsedkyně, jestli by mohla ocitovat, jakým způsobem předsedající může odebrat slovo. Je to přesně popsáno v jednacím řádu. Když tady poučuje pan kolega Benda, prostřednictvím předsedající, měl by také ocitovat, jak se odebírá slovo. Dvakrát se upozorní, a pak teprve se odebere slovo. O žádném tlačítku, vypínání mikrofonu a dalších věcech se jednací řád nezmiňuje. Ukažte mi, kde je v jednacím řádu napsáno, že předsedající může vypnout mikrofon. Nic takového v jednacím řádu nenajdete. Je tam přesně napsáno, jak se odebírá slovo.

Otázka druhá. Paní místopředsedkyně, prosím, už jste poměrně dlouho v této Poslanecké sněmovně, a tudíž byste měla vědět, že na členy vlády se obracíme přímo. Prosím, abyste si tuto znalost doplnila a mému předřečníkovi omluvila za to, že jste mu skákala do řeči. Protože opět v jednacím řádu je napsáno, že vystupující poslanec nesmí být ve svém vystoupení nikým rušen. Prosím, ocitujte to případně, pane poslanče Bendo, který tady pobíháte s tím jednacím řádem, jak se má chovat - samozřejmě prostřednictvím předsedající - jak má být či nemá být rušen ten, kdo vystupuje.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP