(18.10 hodin)

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, ústavněprávní výbor se zabýval touto normou na své 26. schůzi, a to dne 14. listopadu 2007. Doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby tento návrh schválila ve znění doplňků a změn, které byly projednány a kde pro stručnost odkážu na usnesení výboru z této 26. schůze.

Doplním pouze jeden návrh, a to legislativně technickou poznámku. Dovoluji si navrhnout z důvodu, že zároveň s tímto tiskem 254 je Poslaneckou sněmovnou projednáván také tisk 294, to je vládní návrh zákona o vyšších soudních úřednících a vyšších úřednících státního zastupitelství a o změně souvisejících zákonů, a přitom oba tyto tisky mají stanovenu stejnou účinnost k 1. červenci 2008. Vzhledem k tomu, že tisk 294 představuje zcela novou právní úpravu, zrušuje zákon č. 189/1994 Sb., ve znění pozdějších předpisů, tato skutečnost by měla být zohledněna i v tisku 254, který právě projednáváme, a to následujícími pozměňovacími návrhy.

1. V nadpisu názvu zákona se slova "zákon č. 189/1994 Sb., o vyšších soudních úřednících, ve znění pozdějších předpisů, zrušují.

2. Část třetí, článek III, se zrušuje.

Ostatní části a články se přečíslují.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku, proto se ptám, zda se někdo hlásí z místa. Není žádná taková přihláška do obecné rozpravy, proto ji končím a zahajuji rozpravu podrobnou. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Nehlásí. Končím podrobnou rozpravu.

Končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona, který je označen sněmovním tiskem 254, ve druhém čtení. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji.

 

Dalším bodem je

 

20.
Vládní návrh zákona o zahájení činnosti Krajského soudu v Brně - pobočky v Jihlavě
/sněmovní tisk 267/ - druhé čtení

 

Slovo patří opět ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi. Prosím, aby tento předložený návrh z pověření vlády také uvedl.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Vážená paní předsedající, dámy a pánové, velmi stručně. Jak víte, struktura krajských soudů v České republice svým podáním, územní rozlohou a počtem krajských soudů neodpovídá krajské struktuře samosprávných orgánů krajské samosprávy. Kraje v rovině justiční soustavy kopírují krajskou soustavu, která zde vznikla v šedesátých letech. Samozřejmě, toto je model, který může existovat, ale zkušenosti ze zahraničí jasně ukazují, že je vhodnější, pokud územní okrsky veřejné správy a územní okrsky justiční moci jsou totožné a územní správa, jak státní, tak samosprávná, tak justiční moc jsou vykonávány v rámci stejně velikých územních okrsků. To je též důvod, proč Ministerstvo spravedlnosti se připravuje evolučně na to, že v horizontu sedmi až osmi let v České republice vznikne takový počet krajských soudů, nebo může vzniknout takový počet krajských soudů, který bude adekvátní krajům, které realizují územní samosprávu na území České republiky.

Jak jsem zdůraznil, tento proces je evoluční, to znamená v první fázi chceme, aby v krajích, kde dosud neexistují krajské soudy, vznikly pobočky krajských soudů a pozvolna se zde tak vytvářely předpoklady pro vznik samostatné krajské justiční instituce. Důvodem pro takovýto evoluční postup je to, že krajský soud je odborné specializované pracoviště, které z pohledu materiálního a personálního musí vznikat evolučně, pozvolna, a nelze je tvořit v zásadě na zelené louce okamžitě a současně zajistit jeho dostatečnou kvalitu.

Proto dnes projednáváme ve druhém čtení návrh, který se dotýká kraje Vysočina, kde jsou již vytvořeny materiální podmínky pro fungování pobočky Krajského soudu v Brně. Ostatně včera jsem měl možnost navštívit nově otevřený justiční palác v Jihlavě, a právě zde bude umístěna případná nová pobočka jihomoravského krajského soudu, která bude vykonávat justiční působnost na území kraje Vysočina. Chci tedy konstatovat, dámy a pánové, že pokud schválíme tento návrh, pak z pohledu materiálního zabezpečení nebudou vznikat státu nové náklady, protože justiční areál v Jihlavě již byl otevřen, pouze budeme vynakládat náklady do oblasti personálních zdrojů, kdy postupně budeme vytvářet personální strukturu nového případného krajského soudu.

Dámy a pánové, já vás tedy žádám, abyste podpořili tento návrh, tak abychom přispěli k pozvolnému vzniku justiční krajské soustavy, která bude svým počtem a územní působností adekvátní s výkonem krajské samosprávy v České republice.

Chci konstatovat, že ústavněprávní výbor svým usnesením doporučil Poslanecké sněmovně tento návrh zákona schválit, a já vás tedy žádám, abyste tento návrh odsouhlasili. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavněprávnímu výboru. Usnesení výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 267/1. Prosím nyní o slovo zpravodaje výboru ústavněprávního, pana poslance Zdeňka Jičínského.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, kolegové, kolegyně, chci potvrdit to, co už tu řekl pan ministr spravedlnosti. Ústavněprávní výbor tento vládní návrh projednal a doporučil, aby v Jihlavě byla zřízena pobočka krajského soudu.

Jenom nad rámec tohoto návrhu chci reagovat na slova pana ministra, která by měla být pro nás podnětem k zamyšlení, až budeme projednávat vládní návrhy na reformu soudnictví. Já osobně si nemyslím, že je nezbytné, aby soudní soustava byla totožná se soustavou krajské samosprávy. Myslím, že to je nebezpečná tendence, to, jak je organizována krajská samospráva, promítat do celého složení všech orgánů státní správy, a dokonce justice. Myslím si, že to nezbytné není. Zdůrazňuji, že je to nad rámec diskuse o tomto vládním návrhu, ale jako podnět k přemýšlení je to po mém soudu závažný námět, protože tyto věci nás v budoucnu čekají.

Jinak, jak už jsem řekl, doporučuji tento návrh postoupit do třetího čtení a ve Sněmovně schválit.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu bez písemných přihlášek. Ptám se na přihlášky z místa. Není žádná taková. Končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Do ní mám jednu písemnou přihlášku, a to od pana kolegy Antonína Sedi. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedající. Vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych měl jeden pozměňovací návrh k Vládnímu návrhu na vydání zákona o zahájení činnosti Krajského soudu v Brně, pobočky v Jihlavě, ve znění:

Za dosavadní § 2 se vkládá nový § 3, který zní: § 3. V příloze 7 zákona č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích) se vkládá nový bod 4, který zní: 4. Okresní soud v Uherském Hradišti - pobočka v Uherském Brodě. V obvodu Okresního soudu v Uherském Hradišti se zřizuje pobočka v Uherském Brodě. Sídlem pobočky je město Uherský Brod.

Dosavadní § 3 se přečísluje.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP