(18.30 hodin)

Poslanec Jan Morava: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, v návaznosti na vystoupení předkladatele si vás dovoluji informovat, že ústavněprávní výbor projednal návrh novely zákona na svém jednání dne 14. listopadu 2007 a v usnesení č. 66 doporučil Poslanecké sněmovně, aby návrh novely schválila. Výbor také doporučil přijmout některé změny a dodatky, jejichž výčet nebudu předčítat. V písemné podobě jste ho obdrželi jako sněmovní tisk č. 281/1.

Zároveň si vás dovolím upozornit na pozměňovací návrhy, které vám byly dnes rozdány do vašich lavic. Mají povahu legislativně technických úprav v reakci na schválení novely cizineckého zákona a zákona o léčivech, které vyšly ve Sbírce v prosinci loňského roku.

Ze souboru legislativně technických změn se vymyká pouze navrhovaná změna paragrafu 30 odst. 6 cizineckého zákona. Jde o opravu nepřesnosti vzniklé podáním pozměňovacího návrhu ve druhém čtení novely cizineckého zákona, v jehož důsledku není upravena v souladu se Schengenskou dohodou vízová povinnost k pobytu nad 90 dnů za účelem výzkumu. K těmto pozměňovacím návrhům se hlásím a budeme o nich hlasovat ve třetím čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To je vše od zpravodaje pana poslance Jana Moravy. Děkuji.

Otvírám obecnou rozpravu. Písemné přihlášky nemám. Táži se vás tedy, zda se někdo hlásíte…, ale není žádná taková přihláška. Končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Opět se táži na vaši případnou aktuální přihlášku. Žádná taková není, končím podrobnou rozpravu, končím také druhé čtení… (Námitky. O slovo se hlásí poslanec Morava.) Ale byla skončena podrobná rozprava, takže požádám pana ministra, zda by nám pomohl ji otevřít. Je tady malý zádrhel.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Dobrý den.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Jsme zpět v rozpravě podrobné. Prosím pana poslance Moravu.

 

Poslanec Jan Morava: Také dobrý den. Omlouvám se za malé zdržení a přihlašuji se ke dvěma pozměňovacím návrhům, které vám byly dnes rozdány do lavic.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, byl to odkaz na pozměňovací návrhy v písemné podobě, které nám byly rozdány.

Ještě jednou se pro jistotu zeptám, zda je přihláška do podrobné rozpravy. Není. Končím podrobnou rozpravu, končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona, který nese sněmovní tisk 281. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji.

 

Budeme se věnovat dalšímu bodu. Jde o

 

23.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 569/1991 Sb.,
o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 286/ - druhé čtení

 

Úvodní slovo patří ministrovi zemědělství Petrovi Gandalovičovi. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, dovolte, abych uvedl sněmovní tisk 286, novelu zákona o Pozemkovém fondu. Cílem této novely je sjednotit vlastnictví silnic II. a III. třídy, které z historických důvodů jsou z hlediska pozemků ve vlastnictví státu, resp. Pozemkového fondu, a z hlediska samotné komunikace ve vlastnictví krajů a obcí. Podobným způsobem byla sjednocena úprava ve věci silnic I. třídy a dálnic, které byly - tyto pozemky - bezúplatně převedeny na Ředitelství silnic a dálnic.

Kdo z vás je více ve styku s komunální sférou, ví, jaký problém toto představuje. V řadě případů obec chce např. opravit silnici III. třídy a musí velmi složitě žádat Pozemkový fond o souhlas s provedením stavby apod. Celá tato záležitost de facto je dědictvím minulosti, kdy se stavěly silnice bez řádného majetkového vypořádání, a dodnes bohužel k tomuto řádnému vypořádání nedochází.

Tato novela zákona o Pozemkovém fondu tedy umožní, aby byly pozemky pod silnicemi II. a III. třídy a rovněž pod místními komunikacemi převáděny bezúplatně na města a obce. Jediný náklad, který s tím příslušné samosprávy budou mít, je provedení příslušného zaměřovacího řízení, geodetického zaměřovacího plánu, který přece jenom je, pravda, něco stojí, a musíme trvat na tom, aby to byl výdaj, který budou vynakládat obce. Zejména proto, že jsou to právě obce, které si musejí stanovit priority, které z pozemků jsou pro ně naléhavější z hlediska převodu.

Vládní návrh novely tohoto zákona projednal a doporučil Poslanecké sněmovně ke schválení zemědělský výbor dne 7. listopadu 2007 a nepřijal žádné pozměňovací návrhy. Dovoluji si vám tedy doporučit předložený vládní návrh novely zákona o Pozemkovém fondu ČR propustit do třetího čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi. Zákon jsme v prvém čtení přikázali k projednání zemědělskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 286/1. O slovo požádám nyní zpravodaje tohoto výboru pana poslance Františka Novosada.

 

Poslanec František Novosad: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové, vážené kolegyně, dovolte mi, abych vás seznámil s výsledky projednávání vládního návrhu zákona, sněmovního tisku 286, o Pozemkovém fondu ČR, které proběhlo v zemědělském výboru dne 7. 11. 2007 tak, jak tady bylo řečeno pane ministrem.

Zemědělský výbor projednal a doporučuje Poslanecké sněmovně schválit vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu ČR, ve znění pozdějších předpisů.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Písemnou přihlášku nemám žádnou. Pan kolega Hanuš se hlásí z místa. Má slovo jako první v obecné rozpravě. Prosím pana kolegu Novosada, aby zaujal místo u stolku zpravodajů.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, já jenom bych chtěl zde uvést velice krátce svůj pozměňovací návrh, který jsem předložil již na zemědělském výboru, ale vzhledem k tomu, že bylo nutné ho dopracovat ve spolupráci Pozemkového fondu a Ministerstva zemědělství, aby na něm byla shoda, tak jsem ho podal až dnes ve druhém čtení. Máte ho na lavici. Přihlásím se k němu samozřejmě v podrobné rozpravě.

Tento pozměňovací návrh sleduje jenom dvě věci - aby bylo možné dát do prodeje i budovy, které spolu funkčně souvisí, jako třeba budova bývalého kravína nebo nějaké usedlosti a studna, která byla zřízena na jiném pozemku. A pak je tady konečně shoda na tom, když se prodávají trvalé porosty, které zřídil nájemce nebo budoucí majitel se souhlasem Pozemkového fondu; dnešní výklad říkal, že je potřeba tyto trvalé porosty ocenit a znovu, jako kdyby si je tento nový majitel musel koupit, i když je sám zainvestoval.

To jsou tyto dvě věci. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Ptám se na další přihlášku do obecné rozpravy. Není žádná, končím obecnou rozpravu, zahajuji rozpravu podrobnou. Pan poslanec Hanuš má slovo opět.

 

Poslanec Jiří Hanuš: Děkuji za slovo. Tímto bych se chtěl přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu k tisku 286, který vám byl dopoledne rozdán na lavice. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Je někdo, kdo se hlásí ještě do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu, končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona. Děkuji panu ministrovi, děkuji také panu zpravodaji.

 

A je před námi další bod. Je to bod číslo

 

24.
Vládní návrh zákona o vyšších soudních úřednících a vyšších úřednících
státního zastupitelství a o změně souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 294/ - druhé čtení

 

O slovo žádám dnes již poněkolikáté pana ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Prosím, pane ministře.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP