(9.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

My bychom nyní měli hlasovat o usnesení, které bylo navrženo zahraničním výborem a které, předpokládám, máte v lavicích, tak by nebylo třeba ho opakovat. Budeme tedy hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s usnesením navrženým zahraničním výborem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto textu navrženého usnesení, může teď hlasovat také proti.

Hlasování má pořadové číslo 48. Přítomno je při něm 161 poslanců, pro hlasovalo 138, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

To znamená, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas. Já děkuji a bod 59 je hotový.

 

Můžeme k bodu 60. Tím je

 

60.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Bulharskou republikou
o vzájemné ochraně a výměně utajovaných informací
/sněmovní tisk 235/ - druhé čtení

 

Požádám pana ministra, aby znovu i tento tisk uvedl.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Cílem předkládané smlouvy je umožnit výměnu utajených informací mezi státními úřady i soukromými subjekty obou států a zajistit jejich odpovídající ochranu. Protože neexistuje žádná mnohostranná smlouva upravující danou oblast, je třeba právní rámec zajišťovat prostřednictvím bilaterálních smluv. Vzhledem k tomu, že v poslední době dochází k nárůstu českých investic do Bulharska, zejména do energetiky, lze usuzovat, že spolupráce mezi oběma státy bude vyžadovat výměnu utajených informací.

Smlouva byla podepsána dne 3. května 2007 v Praze. Smlouva náleží do kategorie tzv. prezidentských smluv, jež vyžadují souhlas obou komor Parlamentu České republiky. Vláda České republiky proto žádá Poslaneckou sněmovnu o vyslovení souhlasu s ratifikací smlouvy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To bylo úvodní slovo ministra a teď bych požádal pana poslance Daniela Reisiegela, aby odůvodnil tu zprávu, kterou přijal zahraniční výbor k tomuto tisku.

 

Poslanec Daniel Reisiegel: Hezké dopoledne, dámy a pánové. Zahraniční výbor se daným vládním návrhem zabýval na své 17. schůzi 15. listopadu a přijal usnesení číslo 80, které zní:

Po odůvodnění ředitele Národního bezpečnostního úřadu Dušana Navrátila, zpravodajské zprávě poslance Daniela Reisiegela a po rozpravě zahraniční výbor

I. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Bulharskou republikou o vzájemné ochraně a výměně utajovaných informací;

II. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky;

III. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já také. Otevírám rozpravu. Připomínám, že rozprava by měla být vedena ke Smlouvě mezi Českou republikou a Bulharskem o vzájemné ochraně a výměně utajovaných informací, takže k tomuto tématu a k tomuto tisku, pokud chce někdo vystoupit, tak v této chvíli je otevřena rozprava. Nicméně vypadá to, že k této smlouvě rozprava vedena nebude. Jestliže nikdo nechce, můžeme rozpravu ukončit a budeme zase hlasovat o usnesení navrženém zahraničním výborem, které byste měli mít všichni k dispozici.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout text usnesení zahraničního výboru, může teď stisknout tlačítko a zvednout ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 49, přítomno je 165 poslanců, pro hlasovalo 136, proti žádný. Toto usnesení bylo přijato.

 

S návrhem usnesení byl vysloven souhlas a já ukončuji projednávání bodu číslo 60.

 

Dalším bodem je bod číslo 67, je to tisk 311. Je to

 

67.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu změna Úmluvy o fyzické ochraně jaderných materiálů
přijatá ve Vídni dne 8. července 2005 diplomatickou konferencí
svolanou k projednání navrhovaných změn
/sněmovní tisk 311/ - druhé čtení

 

Požádám pana ministra, aby nás seznámil s tím, o co se jedná. Jsme ve druhém čtení tohoto tisku.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Vážení poslanci a poslankyně, dámy a pánové, vládní návrh na vyslovení souhlasu se změnou Úmluvy o fyzické ochraně jaderných materiálů je Poslanecké sněmovně předkládán podruhé. Poslanecká sněmovna materiál zařadila na svou schůzi v březnu 2006, k vyslovení souhlasu před koncem čtvrtého volebního období v červnu 2006 však již nedošlo. Senát vyslovil již 16. ledna 2008 souhlas s ratifikací.

Úmluva o fyzické ochraně jaderných materiálů byla přijata v roce 1979 ve Vídni. Požadavky ustanovení úmluvy, která je právně závazná pro fyzickou ochranu mezinárodních přeprav jaderných materiálů, byly v České republice plně zabezpečeny. Nad rámec požadavků úmluvy je v České republice plně zabezpečena ochrana jaderných zařízení a materiálů včetně nakládání s nimi v souladu s doporučením Mezinárodní jaderné agentury.

Návrh změny rozšiřuje působnost úmluvy na národní úroveň a přispívá k boji proti terorismu. Změny zahrnují mimo jiné i výčet kriminalizovaných jednání včetně činů poškozujících životní prostředí a dále, pokud jde o hrozbu organizování a účastenství na činech zakázaných úmluvou.

Česká republika dlouhodobě podporovala úsilí zaměřené na posílení úmluvy. Nezbytnost posílení tohoto důležitého instrumentu mezinárodního práva v oblasti mírové spolupráce v jaderné oblasti vyvstala v roce 2001 v souvislosti s teroristickými útoky ve Spojených státech.

Česká republika byla jedním z 25 států, které podpořily rakouskou iniciativu svolat diplomatickou konferenci k aktualizaci textu úmluvy. Sjednání změn úmluvy je jedním z významných přínosů posílení jaderného nešíření v oblasti multilaterální diplomacie. Česká republika i Evropská unie přikládají brzkému přijetí změn v členských zemích veliký význam a přihlásily se k urychlenému vstupu změn úmluvy v platnost.

Navržené změny jsou v souladu s komunitárním právem a nemají žádný dopad na státní rozpočet. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Požádal bych pana poslance Václava Exnera, který je zpravodajem zahraničního výboru pro tento sněmovní tisk, aby odůvodnil usnesení výboru.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP