(9.30 hodin)

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, zahraniční výbor svým usnesením číslo 100 doporučuje Poslanecké sněmovně, aby dala souhlas k ratifikaci zmíněné změny úmluvy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Otevírám rozpravu k tomuto bodu, k tisku 311 - fyzická ochrana jaderných materiálů. Nehlásí se do ní nikdo, takže rozpravu rovnou ukončím.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení zahraničního výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh usnesení, jak ho máme, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 50 přítomno je 167 poslanců, pro hlasovalo 127, proti žádný. Návrh byl přijat, takže usnesení bylo přijato, jak jsme ho obdrželi.

 

Bod číslo 67 máme také za sebou. Další bod je

 

78.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda o stabilizaci a přidružení mezi Evropskými společenstvími
a jejich členskými státy na jedné straně a Albánskou republikou na straně druhé,
podepsaná dne 12. června 2006 v Lucemburku
/sněmovní tisk 391/ - prvé čtení

 

To je další ze série zahraničních bodů. Tady jsme na rozdíl od předcházejících bodů teprve v prvním čtení. Prosím, aby v prvém čtení pan ministr uvedl tento tisk. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Vážené poslankyně, vážení poslanci, vláda předkládá žádost o vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody o stabilizaci a přidružení mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými státy a Albánskou republikou, podepsané v Lucemburku dne 12. června 2006.

Dohoda o stabilizaci a přidružení upravuje formy politického dialogu o Evropské unii s Albánií, včetně posílení regionální spolupráce. Předpokládá vznik volného obchodu mezi Společenstvími a Albánií do deseti let od vstupu dohody v platnost. Dále upravuje pohyb pracovníků, svobodu usazování, poskytování služeb za běžných plateb a pohyb kapitálu. Dohoda zakotvuje závazek Albánie sblížit právní předpisy a předpisy Evropských společenství zejména v oblastech vnitřního trhu a vymezuje rámec spolupráce s Albánií v řadě oblastí, zejména v oblasti spravedlnosti, svobody a bezpečnosti. Dohoda zřizuje radu, výbor a parlamentní výbor pro stabilizaci a přidružení, které budou dohlížet na uplatňování dohody.

V souladu s běžnou praxí se ve vzájemných vztazích uplatňuje od 12. června 2006 prozatímní dohoda týkající se především obchodu, spolupráce a institucionálního rámce. Platná bude do doby, než dohoda o stabilizaci a přidružení vstoupí po ukončení ratifikačního procesu v platnost.

Jedná se o standardní stabilizační a asociační dohodu, která je podobná dohodám, které Evropská unie již uzavřela s Chorvatskem, Makedonií a Černou Horou a které v současné době připravuje také se Srbskem a Bosnou a Hercegovinou.

Albánská republika se nachází v regionu, o jehož stabilizaci Česká republika v rámci své zahraničněpolitické koncepce dlouhodobě usiluje. Sjednání dohody je jak ve všeobecném zájmu Evropské unie, tak i v národním zájmu České republiky. Vstup dohody v platnost podpoří rozvoj bilaterálních vztahů včetně ekonomických a přispěje k celkové stabilizaci v regionech jihovýchodní Evropy.

Nepředpokládá se dopad z provádění dohody na státní rozpočet ani na rozpočet Evropské unie.

Česká republika podporuje integraci Albánie do evropských a euroatlantických struktur. Vysoce oceňuje stabilizační roli Tirany v regionu západního Balkánu. Obzvláště pozitivně hodnotíme její dosavadní realistický a pragmatický přístup, co se týká Kosova.

Vzhledem k velmi dobrým vzájemným vztahům mezi Českou republikou a Albánskou republikou, jichž bylo dosaženo po demokratických změnách v obou zemích, je ze zahraničněpolitického hlediska nyní žádoucí, aby se česká strana co nejdříve připojila k ostatním členům Evropské unie, kteří již dohodu ratifikovali.

Dámy a pánové, snad se ptáte, proč poměrně po delší době teprve toto předkládám. Nicméně měli jsme ještě delší diskusi s Albánskou republikou k řešení pozemku našeho velvyslanectví, dědictví to z dob bývalých. Na podzim 2007 se Albánská republika rozhodla problém řešit, a to kompenzací. Tudíž tento bilaterální problém, který po dlouhá léta trošku zastínil jinak velmi dobrou spolupráci s Albánskou republikou, je vyřešen. I z těchto důvodů bych vás poprosil, abyste tuto dohodu ratifikovali. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zpravodajem pro toto prvé čtení byl určen pan poslanec Jan Bauer, takže bych ho požádal, jestli by v prvém čtení uvedl tento tisk.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane předsedající, pane ministře, kolegyně a kolegové, dovolte mi pouze nad rámec toho, co bylo řečeno z úst pana ministra, doplnit některé informace týkající se časového rámce uzavírání dohod.

Jednání o stabilizační a asociační dohodě mezi Evropskou unií a Albánií byla zahájena v lednu 2003 a uzavřena podpisem dohody v červnu 2006. K jejímu vstupu v platnost musí být ratifikována všemi členskými státy Evropské unie a Albánií samotnou. Jak zde bylo již řečeno, Albánie ratifikovala dohodu o stabilizaci již v listopadu 2006 a v průběhu loňského roku ji ratifikovalo již 16 států Evropské unie. Také je pravdou, že Česká republika je mezi zatímními devíti zbývajícími zeměmi, u kterých se ratifikace předpokládá v průběhu letošního roku.

Také bych chtěl podotknout, že v prosinci 2006 vstoupila v platnost tzv. prozatímní dohoda s Albánií, kterou se provádějí především obchodní aspekty této dohody.

Několik informací týkajících se dohody o povinnosti z ní vyplývající. Jedná se o extenzivní dohodu pokrývající všechny aspekty vzájemných vztahů. Tím se má na mysli především politický dialog v regionální spolupráci, vytváření zóny volného obchodu, sbližování s unijními aquis v oblasti volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu, spolupráce v oblasti justice a vnitra a boje proti terorismu i společná zahraniční a bezpečnostní politika. Evropská unie a Albánie bude dohodou vázána k úplné eliminaci celních a dalších poplatků v horizontu následujících deseti let.

Dohoda mimo jiné především ukládá povinnost Albánii, a to pokud jde o liberalizaci její obchodní politiky a harmonizaci některých oblastí s právem Evropské unie.

Závěrem poslední informace, že tato dohoda se uzavírá na neomezeně dlouhou dobu.

Vážené dámy a pánové, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás požádal o propuštění tohoto návrhu do druhého čtení a přikázání k projednání do zahraničního výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Otevírám obecnou rozpravu k této Dohodě o stabilizaci a přidružení mezi Evropskou unií a Albánskou republikou. Ptám se, jestli někdo k tomuto tématu chce speciálně vystoupit. Vidím paní poslankyni Kateřinu Konečnou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dlouho vás nezdržím. Dovolte mi pouze, abych navrhla přiřazení této smlouvy k projednání také výboru pro evropské záležitosti, protože si myslím, že se ho to bezprostředně týká, že by bylo dobré, aby i o této smlouvě rozhodl. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP