(11.30 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Milanu Šimonovskému, který byl zpravodajem pro prvé čtení.

Otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Milan Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, pan ministr ve svém úvodním slově použil takový jakoby úřední hlas a já tomu rozumím, proč mluvil tak potichu úředně. On pravděpodobně chtěl, aby bez jakéhosi většího povšimnutí této Sněmovny, případně médií, byl projednán v prvním čtení tento zákon.

Přátelé, tady vůbec nejde o jakousi úřední normu, tady jde o výsostně politickou normu. To je totiž zákon o rozšířeném špiclování. To je zákon, který omezuje svobodu v České republice. To je zákon, ve kterém za omezování svobody musí ještě lidé zaplatit. Tedy co je to jiného než policejní stát a prohlubování tohoto policejního státu? Totiž uchovávání dat, to není rozšířené jen pro operátory. Tady je rozšířené uchovávání dat pro podnikatelské subjekty i v těch otázkách, kdy se jedná o nedokončené volání. Samozřejmě za náklady podnikatelských subjektů, samozřejmě, že to zvyšuje pravomoc policie, samozřejmě, že to omezuje práva občanů.

Proto zřejmě pan ministr použil ten úřední tón, protože ještě přednedávnem, možná tak tři měsíce zpátky, říkal, že takový zákon, který by omezoval svobodu, takový zákon, který by posiloval policejní stát, takový zákon, kde by za omezenou svobodu ještě občané platili, takový zákon já nikdy nepředložím. A ejhle - je to tady. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Urbanovi. Hlásí se pan ministr Martin Říman.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Já bych si dovolil reagovat na představení, které tady teď proběhlo. Nevím, jestli jsem použil úřednický, nebo neúřednický hlas, když jsem tu normu představoval. Musím ale zásadně nesouhlasit s tím, co kolega Urban tady přednesl. Právní úprava existuje. Existuje již poměrně velmi dlouho v našem právním řádu. Existenci do našeho právního řádu i v rámci transpozice práva Evropských společenství zavedly vlády sociální demokracie, které tady působily osm dlouhých let. Jaksi postrádá logiku to, co tady bylo teď před chvílí řečeno.

Faktem je, že směrnice byla změněna tak, jak jsem to popsal. Ano, bylo tam přidáno to, že se mají uchovávat také data při neúspěšných voláních. Ano, je to rozšíření oproti předchozí úpravě, kdy byla povinnost uchovávat tato data pouze při úspěšných voláních. Ale do jaké míry tato řekl bych - vzhledem k té vlastní materii, že se ta data vůbec uchovávají po jistou dobu u úspěšných volání - do jaké míry rozšíření o neúspěšná volání zvyšuje existenci nebo neexistenci policejního státu, jak se to tady snažil předvést pan poslanec Urban, o tom bych si tedy dovolil polemizovat.

Ten základ průniku do soukromí je přece už vůbec v tom, že se tyto údaje evidují a uchovávají po dobu šesti až dvanácti měsíců. Mimochodem, směrnice umožňuje až dvacet čtyři měsíců. Když jsem hovořil o tom, že nepředložím nic, co by zvyšovalo zasahování státu do lidského soukromí, tak jsem hovořil mimo jiné také o tomhle, protože snaha rozšiřovat časový interval ze strany orgánů činných v trestním řízení, ta tady byla vždycky. Ta tady byla za vlád sociální demokracie a je tady z logiky věci i za vlády dnešní koalice, protože prostě orgány činné v trestním řízení mají rády, když informací potenciálně mají pokud možno v zásobě co nejvíc. A proti tomu já jsem byl a proti tomu vždycky budu.

Takže argumentovat tady tím, zvlášť tedy, když se nejedná o výmysl této vlády, ale jedná se o transpozici práva Evropských společenství, to vy, kteří tak rádi hovoříte o tom, jací jste Evropané, byste přece měli dobře chápat. Tato argumentace zní opravdu velmi podivně a velmi falešně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi Martinovi Římanovi. Hlásí se z místa pan poslanec František Bublan.

 

Poslanec František Bublan: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych trošku přispěl k této diskusi. Přimlouvám se za to, aby tento zákon nebyl projednáván podle § 90 o jednacím řádu Sněmovny, protože jsem byl přítomen na několika jednáních Rady ministrů pro justici a vnitro a jednání byla skutečně velmi dlouhá a podrobná. Věřím tomu, že i v této Sněmovně bude toto jednání probíhat podobným způsobem.

Chtěl bych přispět v tom objasnění, proč Evropská unie zavedla uchovávání dat u těch hovorů, které nebyly uskutečněny. My jsme tam měli tenkrát pozvány ředitele zpravodajských služeb, byl tam i ředitel britské MI6 a MI5 a ten nám jasně dokázal a dokladoval, že odhalení atentátníků, kteří spáchali atentát v Londýně, se podařilo právě pomocí toho, že byla uchovávána data o hovorech, které nebyly uskutečněny. Je to taková nová forma komunikace, že zločinci, kteří nechtějí, aby se zaznamenal nějaký jejich hovor, se pouze prozvoní. Naprosto jednoduché a dělají to možná i naše děti, když nám volají a nechtějí platit, tak nás jenom prozvoní a hned to takzvaně típnou.

Toto byl jeden z důkazů, proč uchovávat tato data. Samozřejmě těch důkazů by se mohlo najít ještě daleko více.

Já se přimlouvám za to, abychom implementovali i tuto část této evropské normy do našeho právního řádu. S tím žádný velký problém nemám, ale přimlouvám se také za to, abychom se podívali daleko lépe na ochranu osobních údajů, abychom se podívali možná i na to financování, protože my jsme jedna z mála zemí Evropy, kde stát hradí poplatky za předávání těchto dat orgánům činným v trestním řízení nebo i zpravodajským službám, a řeknu vám, že jsou to částky nemalé. Jsou to stamiliony, které ročně vydáváme operátorům nebo těm, kteří těmito daty disponují. V některých zemích je praxe taková, že to hradí plně operátoři. Třeba například na Slovensku to tak je. V některých zemích je to tak půl na půl, že se na tom stát jenom podílí. My jsme zase země, která je velkorysá a všechno hradí.

Takže i tuto otázku bychom možná mohli otevřít. Také bychom mohli otevřít otázku, která je už trošku spojena s novelou trestního řádu, která se týká odposlechů, a to je, komu předávat tyto informace, za jakých podmínek. Samozřejmě je to věc otevřená a musíme být jednotní v tom, aby potom novela trestního řádu nám do toho nějakým jiným způsobem nezasáhla.

Takže se přimlouvám za velkou diskusi. Nepodpořil bych třicet dnů, protože se obávám toho, že projednávání bude možná trošku delší. Věřím, že dospějeme k nějakému konsensu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Františku Bublanovi. Hlásí se pan poslanec Milan Urban.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP