(10.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji. Vaše přihláška do obecné rozpravy a vaše vystoupení bylo posledním avizovaným vystoupením v této rozpravě. Taktéž v ní ale padl návrh na vrácení zákona výboru k novému projednávání.

Prosím, pane zpravodaji, hlásíte se? Máte možnost, ještě jsem rozpravu neuzavřela.

 

Poslanec Ladislav Libý: Děkuji. Vážené kolegyně a kolegové, za menšinu osmi poslanců výboru pro životní prostředí si osvojuji a načítám již zmíněnou oponentní zprávu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane zpravodaji, velice se vám omlouvám. Myslím, že pro toto bude prostor v podrobné rozpravě. Zatím se nacházíme v rozpravě obecné, kterou bychom ukončili hlasováním o vrácení návrhu zákona k novému projednání.

Ale ještě před tím si přeje vystoupit pan ministr životního prostředí. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Milé kolegyně, milí kolegové, já jsem zde zaznamenal vystoupení několika poslankyň a poslanců. Na to, že se jedná o filozoficky nový přístup k ochraně životního prostředí, který není složkový, ale je ekosystémový, na to, že se jedná o implementaci směrnice, která je velmi komplikovaná a složitá, to považuji za úspěch. Věřte tomu, že dřív, než jsme šli s návrhem do vlády, vracelo se to třikrát v interní proceduře na Ministerstvu životního prostředí zpátky, abychom měli jistotu, že děláme skutečně to, co musíme. Zároveň si vytváříme časový prostor pro povinnost finančního zajištění či pojištění podnikatelů, protože to je úplně nový instrument. My si nedokážeme v tuto chvíli představit, co všechno se na bankovním trhu či na trhu se službami v pojišťovnictví objeví.

Jen bych velmi rád upozornil ty z vás - a skutečně už jsou to jednotliví poslanci, protože to bylo dvakrát ve výboru, protože jsme uspořádali seminář, a nakonec i paní poslankyně Konečná, která je kritickou pozorovatelkou konání resortu životního prostředí, uznala, že v tomto jsme učinili kroky nadstandardní - tak jen bych chtěl zopakovat a upozornit vás na to, že včera kolegium Evropské komise přijalo odůvodněné stanovisko vůči České republice a žádá po nás, abychom do dvou měsíců toto odstranili, jinak přijde žaloba. Já vám říkám se vší odpovědností, že my neumíme napsat ten zákon jinak a lépe, jednodušeji, a celou materii v tom, co je povinné, začlenit do právního řádu České republiky.

Takže bych vás velmi prosil o odpovědnost. Ti z vás, kteří žádají, aby se to vrátilo výboru, nebo dokonce bylo zamítnuto, abyste velmi zvážili, jestli vaše výhrady vůči tomuto návrhu zákona jsou tak významné, že jste potom schopni toto zdůvodnit v momentě, kdy přijde žaloba od Evropské komise, protože my toto nebudeme mít zákonem upraveno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, pane ministře. Končím obecnou rozpravu a budeme se zabývat návrhem na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání.

Omlouvám se vážené paní poslankyni Kateřině Konečné, že jsem si dovolila přehlídnout její faktickou poznámku.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Jenom technicky. Pane ministře, a kdo je vinen, že my toto nebudeme mít schváleno? To, že nyní se k tomu nyní nutíme během čtrnácti dnů nebo tří měsíců, nebo to, že jste to velmi dlouho konzultovali? Kdo je vinen? Nesvádějte to na tuto Poslaneckou sněmovnu, ta za to nemůže.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pane místopředsedo vlády, otevřete opět rozpravu. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Paní poslankyně, já jsem zde vůbec neřešil, kdo je vinen. Z věcného pohledu, z pohledu ochrany životního prostředí a podržení naší autority v tomto tématu v Evropské komisi a v Evropské unii já to neřeším. Slyšíte mě, paní poslankyně? Já neřeším, kdo je vinen. V žádném případě se zde nesnažím dávat odpovědnost Poslanecké sněmovně, nebo dokonce na vás. Vůbec ne. Já neřeším, kdo je vinen, já se snažím řešit problém jako takový. Předkládáme vám návrh zákona. Pouze upozorňuji na to, že Česká republika je pod tlakem.

Vy jste v opozici, a to dlouhodobě, takže jestli vám to nějak pomůže, tak mám jistotu, že vy a váš poslanecký klub vinen není.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji, pane ministře. Ještě než budeme hlasovat o předloženém návrhu, tak vás na žádost z pléna všechny odhlašuji. Prosím vás, abyste se zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Též se pokusím přivolat všechny poslankyně a poslance, kteří se chtějí účastnit tohoto hlasování. Počet přihlašujících se stále ještě stoupá, tak vás poprosím o strpení.

 

Myslím, že nyní už můžeme rozhodnout, a to v hlasování pořadové číslo 105, o vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 160 poslankyň a poslanců se pro návrh vyslovilo 75, proti 61. Tento návrh nebyl přijat.

 

Přeje si někdo zkontrolovat výstup hlasování? Ne. V tomto případě mohu zahájit rozpravu podrobnou, do které svoji přihlášku avizoval zpravodaj pan poslanec Ladislav Libý, posléze pan poslanec Rabas. S faktickou poznámkou pan poslanec Rabas, takže se omlouvám panu zpravodaji. Pane poslanče, s faktickou máte přednost.

 

Poslanec Přemysl Rabas: Moc se omlouvám. Nezpochybňuji hlasování, ale jenom pro záznam. Chtěl jsem hlasovat ne, a mám tam ano. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Toto bude zaznamenáno. Nyní, pane poslanče Libý, ujměte se slova.

 

Poslanec Ladislav Libý: Ještě jednou si vás dovolím oslovit s tím, že za menšinu osmi poslanců výboru pro životní prostředí si osvojuji a načítám oponentní zprávu menšiny výboru pro životní prostředí k tisku 322/Z1 ze dne 16. 1. 2008, která vám byla v potřebném předstihu v souladu s jednacím řádem rozdána na stůl v úterý a obsahuje celkem 35 bodů, pozměňovacích návrhů včetně legislativně technických úprav k této oponentní zprávě.

Domnívám se, že nemusím všech 35 bodů znovu předčítat, protože je máte na stole, nicméně dovolil bych si k této oponentní zprávě 322/Z1 dodatečně načíst dvě drobné legislativně technické úpravy, které se mi ovšem někam ztratily, takže vteřinku. Omlouvám se.

Drobné legislativně technické úpravy jsou: K bodu 7 - odrážka 1 se vypouští. Odůvodnění je, že se jedná v podstatě o duplicitu k odrážce číslo 2.

Druhá legislativně technická je, že slova "§ 13 odstavec 5 zní" se nahrazují slovy "§ 13 odstavec 6 zní". Odůvodnění - v bodě 18 se vkládá do § 13 nový odstavec 5. Dochází tedy k přečíslování dosavadního odstavce 5 na odstavec číslo 6.

To je vše. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji. Dalším přihlášeným do podrobné rozpravy je pan poslanec Látka. Pane poslanče, ujměte se svého slova.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP