(14.30 hodin)
(pokračuje Paroubek)

A není samozřejmě ani divu. Zavedení regulačních poplatků totiž představuje nejhlubší a nejhrubší zásah do práva na bezplatnou zdravotní péči od roku 1990. Jistě o tom budou hovořit také další kolegové.

Jak známo, poslanci sociální demokracie podali mimo jiné proti této právní úpravě ústavní stížnost k Ústavnímu soudu. Jsme totiž přesvědčeni, že zavedení regulačních poplatků je v rozporu zejména s druhou větou článku 31 Listiny základních práv a svobod, podle něhož státní občané České republiky mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon. Konstrukce regulačních poplatků však naopak vycházela z nesprávného principu, že veškerá, i ta nejzákladnější zdravotní péče, a to včetně péče neodkladné, má být občanem pojištěncem přímo placena. Toto naše přesvědčení je pevné a zůstane pevné, i kdyby Ústavní soud naši argumentaci nepřijal. Já jsem ale přesvědčen, že ji přijme. Nebylo by to koneckonců poprvé, kdyby ji nepřijal, a obávám se, že by to nebylo ani naposledy.

Víme, že ústavní právo je právě velmi úzce spjato s politickým viděním světa.

Jinak, pane předsedající, já nejsem osobní, ale za mnou se vyklidili jak pan předseda vlády, tak místopředsedové vlády, tak by možná bylo dobré, kdyby alespoň někdo z nich sem dorazil, jak to bývá podle jednacího řádu obvyklé.

Proto tentýž problém vykládá jinak konzervativní právník, jinak liberál a jinak právník vyznávající hodnoty sociálního státu. Jistě nemusím nikoho přesvědčovat o tom, jaké složení našeho Ústavního soudu je převažující. Již proto je nutné, abychom jednali o tomto zákoně a sami se pokoušeli zrušit tuto absurdní úpravu, nebo ji alespoň společnými silami podstatně změnili.

Již jsem se zmínil o tom, že pokládáme zavedení regulačních poplatků za protiústavní. Některé jeho dopady však pokládáme doslova za absurdní. Smyslem regulačních poplatků totiž je, jak už sám název napovídá, regulovat, omezovat zájem o poskytnutí lékařské péče. Pojetí, v jakém tato koncepce byla přijata, však trestá nejen ty, kteří například navštěvovali svého praktického lékaře, tak jako kdysi lidé chodili za svým zpovědníkem, ale bohužel i ty, kteří - a jsou jich tisíce - na smrt nemocní a bezmocní, v bolestech, nebo dokonce v agonii prožívají na nemocničním lůžku poslední dny svého života. V této logice trestá i novorozence, kteří po předčasném porodu musí být umístěni do inkubátorů.

To nejsou příklady výjimečné. Regulační poplatky, které by měly omezovat poskytování zdravotní péče, totiž míří ve svém drtivém dopadu na ty, kteří nemohou omezit potřebu své zdravotní péče bez toho, že by jejich zdraví, nebo dokonce život byly ohroženy. A to je podle našeho názoru nelidské a amorální, a proto si nedovedeme představit, že by tato úprava v této podobě mohla existovat. A proto nebude-li tato úprava zrušena, nebo alespoň podstatně změněna, neustaneme ve svém úsilí ji zrušit. Nezrušíme-li ji nyní my zákonodárci, nezruší-li ji Ústavní soud, zrušíme ji po nových volbách do Poslanecké sněmovny. My jsme přesvědčeni, že nás voliči poctí takovou mírou důvěry, že opět převezmeme vládní odpovědnost.

Vážené dámy, vážení pánové, Česká strana sociálně demokratická předkládá tento návrh na zrušení regulačních poplatků v době, kdy proběhlá prvá volba prezidenta republiky naznačuje možnost nového pojetí vztahů mezi zákonodárci koalice a opozice, postavených na bázi dialogu a rozumu. Je možné, že ne každý z vládní koalice akceptuje všechny naše úhly pohledu, ale na druhé straně jsem přesvědčen, že alespoň poslanci dvou vládních politických stran racionálně vidí mnohé problémy a minimálně jsou připraveni vést plodný rozhovor, plodný dialog, v rámci dalších čtení. Očekávám, že tento vzájemně obohacující dialog bude moci proběhnout v rámci druhého a třetího čtení. Česká strana sociálně demokratická je k takovémuto dialogu plně připravena. Děkuji. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Jaroslav Krákora. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ztotožňuji se samozřejmě s tím, co tady říkal pan předkladatel, poslanec Paroubek, takže moje vystoupení bude ve stejné intenci poněkud kratší.

Zavedení regulačních poplatků je v rozporu zejména s druhou větou článku 31 Listiny základních práv a svobod, podle něhož státní občané České republiky mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon. Proto i předkladatelé České strany sociálně demokratické spolu s dalšími poslanci podali návrh k Ústavnímu soudu na zrušení těch zákonných ustanovení, která zavádějí regulační poplatky ve zdravotnictví.

S ohledem na skutečnost, že není jisté, kdy Ústavní soud o ústavnosti zákona č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů, resp. o ústavnosti jím provedených novelizací, rozhodne, chtějí navrhovatelé i legislativní cestou zabránit nejhorším asociálním důsledkům, které nová právní úprava v oblasti zdravotnictví přinese.

Víme již všichni občané, že s účinností od 1. ledna vzniká povinnost platit regulační poplatky za návštěvu u lékaře ve výši 30 Kč, za vydání každého léčiva předepsaného na receptu 30 Kč, to znamená za jednu položku uvedenou na receptu, jestliže jsou dvě, tak 60 Kč, za poskytnutou pohotovostní službu 90 Kč a za každý den ústavní péče 60 Kč všem skupinám obyvatelstva bez rozdílu.

Skupina předkladatelů hodnotí zavedení regulačních poplatků jako hanebnost. Amorální a asociální jsou zvláště u dětí do 18 let, novorozenců a seniorů nad 65 let, invalidů a chronicky nemocných občanů. Proto je chceme tímto zákonem zrušit. Současně navrhujeme, aby Poslanecká sněmovna postupem podle § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb. vyslovila s návrhem zákona souhlas již v prvním čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Poprosím vás, abyste se posadil ke stolku zpravodajů.

Otevírám obecnou rozpravu, do které mám tři přihlášky, dvě přihlášky písemné a jednu přihlášku z místa. Ano, eviduji přihlášku pana ministra. Prosím ho o slovo. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji, pane předsedo. Vážené paní poslankyně a páni poslanci, máte před sebou zákon, který zásadním způsobem ruší první reformní opatření v českém zdravotnictví.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP