(Jednání pokračovalo v 10.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegové, závada je vážnější, než jsme si mysleli, ale teď se ji v této chvíli podařilo opravit. Já se ptám, jestli je to už v pořádku. Je to v pořádku.

Všechny vás odhlásím, požádám vás, abyste se přihlásili, aby se ukázalo, že všechna hlasovací zařízení opravdu hlasují. Je to v pořádku. Prosím všechny do sálu. Budeme moci začít. Můžeme pokračovat.

 

Další vládní návrh, který máme před sebou v rámci třetích čtení, je

 

101.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb.,
o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 306/ - třetí čtení

 

Tuto úpravu nám předkládá ministr vnitra Ivan Langer a zpravodajka ústavněprávního výboru poslankyně Eva Dundáčková. Nebyly předneseny návrhy na zamítnutí ani pozměňovací návrhy. Přesto tedy otevírám rozpravu ve třetím čtení, do které nemám přihlášky, ale ptám se, jestli se někdo do rozpravy ve třetím čtení zákona o trestním řízení soudním nehlásí. Nehlásí-li se nikdo, tak rozpravu končím.

Řekl jsem, že nemáme teď hlasování žádná jiná, než event. hlasování o celém návrhu zákona. Pokud paní zpravodajka souhlasí, že nic víc tady není k debatě ani k hlasování, tak vás všechny požádám, abyste si sedli do lavic, přihlásili se a já přednesu návrh usnesení, o kterém by měla Sněmovna hlasovat. Takže, můžeme.

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 306."

 

Můžeme hlasovat. Zahajuji hlasování o tomto textu. Kdo souhlasí s tímto textem, jak jsem ho přečetl, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 217 přítomno 161, pro hlasovalo 153, proti žádný. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Pane předsedající, kolegyně a kolegové, chtěl jsem z tohoto místa poděkovat všem výborům, které se tímto návrhem zákona zabývaly, všem vám, kteří jste tento návrh podpořili. Věřím, že tímto zákonem Policie České republiky získává nový, účinnější nástroj pro potírání negativního fenoménu, který má název korupce. Ještě jednou děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To bylo vše k bodu 101 a máme před sebou bod číslo 102. To je

 

102.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 22/2004 Sb., o místním referendu
a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 234/2006 Sb., zákon č. 128/2000 Sb.,
o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 131/2000 Sb.,
o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 323/ - třetí čtení

 

Ještě bych požádal zpravodaje výboru pro veřejnou správu poslance Toma Zajíčka, jestli je zde. Ano. Pane zpravodaji, já jenom otevřu rozpravu ve třetím čtení. Pokud chcete do rozpravy vystoupit rovnou, hned teď? Až potom s procedurou. Dobře.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení. Ptám se, kdo se do ní hlásí. Nevidím nikoho, kdo by se hlásil do rozpravy k tomuto návrhu, takže můžeme rozpravu ukončit.

Mohu požádat zpravodaje, aby nám oznámil postup při hlasování. Prosím tedy, máte slovo.

 

Poslanec Tom Zajíček: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, máme před sebou sněmovní tisk. Je to vládní návrh zákona na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 22/2004 Sb., o místním referendu a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 234/2006 Sb., zákon č. 128/2000 Sb., o obcích, obecní zřízení, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů. Máme tedy před sebou sněmovní tisk 323.

Ve druhém čtení tohoto návrhu zákona nebyl podán návrh na zamítnutí tohoto zákona a byly načteny dva pozměňovací návrhy. Jedním z nich je pozměňovací návrh pana kolegy Jeronýma Tejce a poté návrh můj, který je legislativně technickou úpravou, nebo lépe řečeno úpravou účinnosti. Proto navrhuji velmi jednoduchou proceduru: nejdříve hlasovat o pozměňovacím návrhu A pana poslance Jeronýma Tejce, poté pozměňovací návrh B, můj, a poté můžeme hlasovat o celém zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se, jestli někdo nesouhlasí ve Sněmovně s tímto návrhem. Vypadá to, že ne. Snad je to jasné. Budeme hlasovat tak, jak jste navrhoval, po krocích, tedy postupně. Můžeme začít.

 

Poslanec Tom Zajíček: První pozměňovací návrh, který je ve sněmovním tisku pod písmenem A, je návrh pana poslance Jeronýma Tejce. Moje stanovisko je záporné. (Ministr má také záporné stanovisko.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 218, přítomno je 179, pro hlasovalo 83, proti 92. Tento návrh nebyl přijat. Můžeme dál.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP