(10.10 hodin)

Poslanec Tom Zajíček: Druhým pozměňovacím návrhem je úprava účinnosti. Máte ho ve sněmovním tisku pod písmenem B. Mé stanovisko je kladné. (Ministr souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Pořadové číslo tohoto hlasování je 219, přítomno je 182, pro hlasovalo 179, proti žádný, takže tento návrh byl taky přijat.

 

Poslanec Tom Zajíček: Pane předsedající, podle mého soudu jsme hlasovali o všech podaných pozměňovacích návrzích a můžete nechat hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 22/2004 Sb., o místním referendu a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 234/2006 Sb., zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 323, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 220. Přítomno je 182, pro hlasovalo 176, proti žádný. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Můžeme ukončit projednávání bodu číslo 102.

 

Prosím, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Omlouvám se, dnes ještě jednou, opět poděkování celým širokým poslaneckým spektrem, tedy zprava až doleva. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A máme před sebou bod číslo 82. To je

 

82.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 168/1999 Sb.,
o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně
některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla),
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 363/1999 Sb., o pojišťovnictví a o změně
některých souvisejících zákonů (zákon o pojišťovnictví), ve znění pozdějších
předpisů, zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních
komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu
způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění zákona č. 307/1999 Sb.,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění
a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 250/ - třetí čtení

 

Předkládá ministr financí Miroslav Kalousek. Zpravodajem je Milan Urban. Pozměňovací návrhy máme v tisku 250/1.

Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Kdo se hlásí do rozpravy ve třetím čtení? A vidím tady pana poslance Kladívka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Kladívko: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych načetl legislativně technickou úpravu, která souvisí s mým pozměňovacím návrhem, který je uveden v tisku 250/1 pod písmenem C. Ta moje legislativně technická úprava spočívá v tom, že v § 16 odst. 7 se poznámky pod čarou č. 25a a 25b zrušují a věta za středníkem: "Tyto pokuty na místě nezaplacené (odkaz na poznámku pod čarou 25a) vybírá a vymáhá orgán příslušný podle zvláštního zákona (odkaz na poznámku pod čarou 25b)" nově zní: "Tyto pokuty na místě nezaplacené vybírá a vymáhá orgán příslušný podle zákona upravujícího Celní správu České republiky."

Tuto legislativně technickou poznámku předkládám proto, protože text "podle zvláštního zákona" s odkazem na poznámku pod čarou je neurčitý a nemá normativní povahu. Pro odkazy, které mají mít normativní povahu, nelze použít obratu "podle zvláštního zákona" s odkazem na poznámku pod čarou, která má podle Ústavního soudu ne normativní, ale pouze informativní charakter. Odkaz na právní předpis tak musí být nejen normativní, to znamená musí obsahovat zkrácený název příslušného zákona, nezaměnitelný s jiným zákonem a v daném případě současně musí být i dynamický, to znamená musí se vztahovat i na jeho další úpravy.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kdo dál se hlásí do rozpravy? Hlásí se také zpravodaj pan poslanec Urban. Prosím.

 

Poslanec Milan Urban: Pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych také předložil legislativně technickou úpravu, která vyplývá z nového znění § 3 - pokud samozřejmě bude přijat - odst. 1 zákona č. 168/99 Sb., v jehož důsledku došlo k vypuštění zavedené legislativní zkratky.

Tedy v části první článek I zákona č. 168/1999 Sb. v § 5 odst. 2 větě první se slovo "ministerstvo" nahrazuje slovy "Ministerstvo financí (dále jen ministerstvo)".

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí také ministr Kalousek. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dámy a pánové, jen velmi stručně. Dovolte mi především poděkovat rozpočtovému výboru a Sněmovně za péči, kterou věnovaly této předloze.

Stručný komentář k pozměňujícím návrhům. Doporučuji k přijetí legislativně technické, které teď byly předneseny v rámci rozpravy ke třetímu čtení. Mám poměrně neutrální stanovisko k pozměňovacím návrhům pana poslance Patery, tam to ponechávám zcela na vůli Sněmovny. Velmi doporučuji přijetí pozměňovacích návrhů pana poslance Hrnčíře a pana poslance Kladívka, které zkvalitňují předlohu. A velmi se omlouvám, ale opravdu nemohu doporučit k přijetí návrh paní poslankyně Bohdalové. Doba na dobu neurčitou zcela odebírá smysl příslušnému dokladu. Koneckonců bude-li přijat návrh pana poslance Hrnčíře, pak mám za to, že návrh paní poslankyně Bohdalové bude nehlasovatelný, protože pokud by byly přijaty oba návrhy, vznikla by absurdní situace, kdy pod penalizací by se musel řidič prokazovat dokladem, který by ztratil svoji platnost na konci tohoto roku.

Děkuji za pozornost a jsem připraven hlásit svá stanoviska u jednotlivých návrhů.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Rozprava stále ještě probíhá, takže se ještě zeptám, jestli v ní někdo vystoupí… Ale pokud tomu tak není, můžeme rozpravu ukončit a pravděpodobně požádám zpravodaje, aby nám ještě sdělil, jak budeme postupovat při hlasování.

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, navrhuji, abychom nejdříve hlasovali o legislativně technických úpravách, tak jak je předložil pan poslanec Kladívko a poslanec Urban. Dále abychom hlasovali o pozměňovacích návrzích tak, jak jsou uvedeny v tisku 250/1, tedy v pořadí o pozměňovacím návrhu pana poslance Patery s písmenem A, pak bychom hlasovali o poslaneckém návrhu pana poslance Hrnčíře, poté by bylo hlasováno o poslaneckém návrhu pana poslance Kladívka s písmenem C. A pokud bude přijat poslanecký návrh pana poslance Hrnčíře, potvrzuji to, co zde řekl pan ministr financí: poslanecký návrh pod písmenem D paní poslankyně Vlasty Bohdalové je nehlasovatelný.

To je vše k proceduře.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Ptám se, jestli je stejný názor také ve sněmovně. Vypadá to, že ano, tak snad tam problém není a můžeme takto postupovat. Prosím, pane poslanče, říkejte návrhy, a i když pan ministr Kalousek se již k nim souhrnně vyjádřil, tak ho přesto požádám, aby to učinil ještě jednou. Všichni si to asi nebudou pamatovat.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP