(16.30 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Budeme pokračovat dalším bodem. Je to bod

 

68.
Rozhodnutí vlády o přeletech a průjezdech ozbrojených sil
jiných států přes území České republiky v roce 2008
/sněmovní tisk 394/

 

Tento materiál uvede pan ministr průmyslu a obchodu, pan ministr Říman, protože paní ministryně Parkanová je na dnešní jednání omluvena. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Já vám děkuji, pane předsedo, za slovo. Dovolím si předložit tento materiál za nepřítomnou paní ministryni obrany. Jedná se o informaci Poslanecké sněmovně o rozhodnutí vlády o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států přes území České republiky v roce 2008, který předkládá předseda vlády na základě článku 43 odstavce 6 Ústavy České republiky. Toto rozhodnutí vlády umožňuje realizovat bez zbytečných průtahů požadavky na přelety a průjezdy ozbrojených sil jiných států uvedených v usnesení vlády ze dne 19. prosince loňského roku. Zároveň umožňuje ozbrojeným silám České republiky žádat na principu reciprocity o povolení přeletu přes území států uvedených ve zmíněném usnesení.

Obdobným způsobem byla problematika přeletů a průjezdů řešena i v minulých letech. Oproti předchozím rokům uvedené rozhodnutí vlády navíc povoluje i zjednodušenou proceduru pro vydání jednorázového diplomatického povolení pro přelet, příp. přistání letadla jiného státu, které není uvedeno v uvedeném usnesení vlády. A od 1. ledna došlo ke změně názvu orgánu zabezpečujícího vydávání diplomatických povolení z Centra vojenské dopravy na Správu vojenské dopravy.

Vyslovením souhlasu s přelety a průjezdy ozbrojených sil jiných států přes naše území v roce 2008 vzniknou určité nároky na finanční prostředky ze státního rozpočtu, které budou kryty z rozpočtové kapitoly Ministerstva dopravy.

To je asi vše k tomuto materiálu. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro obranu, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk číslo 394/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru poslanec Jiří Čepelka, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Čepelka: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás informoval o tom, že sněmovní tisk číslo 394 projednal výbor pro obranu na svém zasedání 21. února tohoto roku a přijal následující usnesení:

Po odůvodnění náměstka ministryně obrany České republiky Ing. Jaroslava Kopřivy, po zpravodajské zprávě poslance Jiřího Čepelky a po rozpravě výbor pro obranu

1. doporučuje Poslanecké sněmovně PČR vzít na vědomí rozhodnutí vlády o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států přes území České republiky v roce 2008,

2. pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu PČR.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Pane poslanče, poprosím vás, abyste se posadil ke stolku zpravodajů.

Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky. Táži se, jestli se někdo hlásí z místa. Nikoho neregistruji. Všeobecnou rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné, do které taktéž nemám žádné písemné přihlášky. Táži se, jestli se někdo hlásí z místa. Pan zpravodaj - že by jenom formálně zopakoval návrh usnesení. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Čepelka: Děkuji. Dovoluji si navrhnout usnesení tohoto znění: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí rozhodnutí vlády o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států přes území České republiky v roce 2008." Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Táži se, jestli se někdo dále hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Podrobnou rozpravu končím.

A nyní se táži, jestli pan ministr nebo pan zpravodaj chtějí přednést závěrečné slovo. Není tomu tak. Budeme tedy hlasovat. Já zazvoním. Budeme hlasovat o návrhu usnesení tak, jak je přečetl pan zpravodaj.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Hlasování pořadové číslo 50: z přítomných 121 poslankyň a poslanců pro návrh 82, proti 21. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu zpravodaji, děkuji panu ministrovi a končím bod 67.

 

Přikročíme nyní k bodu

 

69.
Informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky
se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně, plánovaných v roce 2008 /sněmovní tisk 405/

 

Tento materiál uvede zase pan ministr průmyslu a obchodu, pan ministr Říman. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji, pane předsedo. Dovolím si předložit coby náhradník i tento materiál, tedy Informaci o vojenských cvičeních Armády České republiky se zahraničními partnery na území republiky i mimo ně v roce 2008. Materiál byl schválen vládou 9. ledna letošního roku.

Jde o úplný přehled o účasti na vojenských cvičeních v tomto roce. Je celkem 108 cvičení a společných výcviků různých složek Armády České republiky mimo území České republiky a 44 takových cvičení na území České republiky. Tato cvičení, která jsou plánována Generálním štábem Armády ČR, vycházejí z našeho členství v Severoatlantické alianci a v Evropské unii. Účast jednotek a štábů armády na plánovaných cvičeních je naplněním základních požadavků řídících orgánů NATO k dosažení nezbytné míry jejich interoperability s jednotkami dalších členských států.

Plánovaná účast armády na cvičeních se zahraničními partnery je hrazena z rozpočtu ministerstva obrany.

Já nebudu číst všechna ta cvičení, kterých je celá řada a která jsou uvedena podrobně v materiálu. Snad jen to, že nejvýznamnějším cvičením na našem území je cvičení Létající nosorožec 2008, jehož tématem je výcvik a kompatibilita leteckých návodčích.

Děkuji za vyslechnutí a prosím o projednání materiálu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro obranu, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 405/1. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj výboru poslanec Karel Černý, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Černý: Děkuji za slovo, pane předsedo. Výbor pro obranu se Informací o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně, plánovaných v roce 2008, sněmovní tisk 405, zabýval na své 21. schůzi dne 21. února 2008. Po odůvodnění náměstka ministryně obrany České republiky Ing. Jaroslava Kopřivy, zpravodajské zprávě poslance Karla Černého a po rozpravě výbor pro obranu

1. doporučuje Poslanecké sněmovně PČR vzít na vědomí Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně, plánovaných v roce 2008, sněmovní tisk 405,

2. pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu PČR.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které zatím nemám žádnou písemnou přihlášku. Hlásí se někdo z místa? Není tomu tak. Všeobecnou rozpravu končím.

Otevírám rozpravu podrobnou. Poprosím jenom pana zpravodaje o formální přečtení usnesení. Prosím, pane zpravodaji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP