(14.40 hodin)
(pokračuje Hašek)

Zde bude odpovědností zákonodárců ze všech parlamentních stran jasně a kompetentně rozhodnout právě o osudu Úrazové nemocnice Brno, tedy o péči, která je poskytována desetitisícům pacientů, o péči, na kterou bezesporu mají právo.

Dámy a pánové, já vás žádám o správné posouzení předloženého návrhu zákona. Nežádám nic nemožného, pouze to, abychom společně - uznávám, výjimečnou cestou projednání speciálního zákona - vykonali správnou věc. Za předkladatele vám, dámy a pánové, děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Poprosím vás, abyste se posadil ke stolku předkladatelů.

Organizačním výborem byla zpravodajkou pro prvé čtení tohoto návrhu určena poslankyně Soňa Marková, která je omluvena z důvodu zahraniční cesty. Zastoupí ji poslankyně Jiřina Fialová, ale o této skutečnost musím nechat hlasovat. Všechny vás odhlásím, poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Nechám hlasovat o změně zpravodajky pro první čtení. Místo paní poslankyně Markové jí bude paní poslankyně Jiřina Fialová. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 85 z přítomných 119 poslankyň a poslanců pro návrh 111, proti nikdo. Konstatuji, že jsme určili paní poslankyni Jiřinu Fialovou zpravodajkou pro prvé čtení sněmovního tisku 373.

 

Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jiřina Fialová: Děkuji. Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, návrh poslanců Michala Haška, Bohuslava Sobotky, Jeronýma Tejce, Jiřího Paroubka, Davida Ratha a dalších na vydání zákona o přechodu Úrazové nemocnice v Brně Ponávce a o změně zákona, kterým se mění další zákony, tisk 373.

Jedná se o velmi jednoduché ustanovení spočívající v přechodu Úrazové nemocnice v Brně se sídle Ponávka 6, která byla státní příspěvkovou organizací, na příspěvkovou organizaci statutárního města Brna, a tak zabránit zrušení této špičkové nemocnice. Důvody byly předkladatelem dostatečně vysvětleny.

Dovolte mi, pane předsedo, abych se zároveň přihlásila do rozpravy, kde bych se chtěla blíže k této problematice vyjádřit.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji paní poslankyni. Poprosím ji, aby se posadila ke stolku zpravodajů.

Otevírám obecnou rozpravu, do které se mi přihlásili jako první pan poslanec Grebeníček, druhá paní poslankyně Bebarová-Rujbrová a třetí pan poslanec Tejc. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, Úrazová nemocnice v Brně je už delší čas předmětem sváru mezi městem Brnem, Brňany a současným ministrem zdravotnictví za Občanskou demokratickou stranu Julínkem.

Nemocnice má více než sedmdesátiletou tradici kvalitní traumatologické péče a týmy jejích lékařů a stovky dalších pracovníků poskytují špičkové služby nejen Brňanům a celému Jihomoravskému kraji, ale i pacientům za hranicemi regionu. Naposledy byla rekonstruována a rozšířena v počátku devadesátých let, kdy v ní vznikla také moderní jednotka specializované péče o poranění páteře. V porovnání s jinými nemocnicemi má Úrazová nemocnice ještě jednu přednost - vyrovnané hospodaření. Zkušenosti pacientů a vyjádření České lékařské komory potvrzují, že v ní pracují odborně velmi zdatné týmy, jaké se obvykle vytvářejí dlouhá léta. Nic z předností Úrazové nemocnice Brno ale nynějšího ministra zdravotnictví nedokázalo přesvědčit, aby upustil od svého záměru toto zdravotnické zařízení zrušit.

Podle ministrova náměstka Šnajdra, který v srpnu minulého roku tlumočil ministrovy představy, traumacentrum má být přestěhováno v letošním roce do Bohunic pod fakultní nemocnici, ale většina zaměstnanců úrazovky si prý má hledat práci v jiných zařízeních nebo otevřít soukromé praxe. Tuto ministerskou představu Česká lékařská komora okomentovala: Ohrožena je nejen existence špičkových zdravotnických týmů, z nichž některé mají být zrušeny, ale zejména kvalita a dostupnost zdravotní péče pro občany.

V té souvislosti nelze nezmínit reakci Julínkova tiskového mluvčího Cikrta, když představitelé České lékařské komory projevili nespokojenost s tím, že je ministerstvo nepřizvalo do komise plánující změny v brněnské síti nemocnic. Ten, jak uvedla média, doslova a do písmene vrchnostensky oznámil: je to komise ministra, která nemá důvod se s hulváty o čemkoli radit. Vedle údajných hulvátů z České lékařské komory ale obdobné stanovisko zaznělo i z České společnosti pro úrazovou chirurgii, která varovala před tím, aby se péče o mnohačetná poranění, kterou v Brně poskytuje Úrazová nemocnice, rozdělila mezi více zařízení. To by podle výboru společnosti snížilo kvalitu péče v Brně i v kraji.

Dámy a pánové, z výše uvedeného je pak zřejmé, že hluší jsou ministr a jeho podřízení i k požadavkům občanů, kteří připojili desetitisíce podpisů pod petice za zachování úrazovky. Nepochodilo ani samo město Brno, když nabídlo, že Úrazovou nemocnici od ministerstva převezme. Bylo důrazně odmítnuto a Julínkův náměstek Šnajdr městským radním i médiím jen opakoval a konkretizoval ministerské řešení, a to - úrazovku zlikvidovat a jejími zaměstnanci zaplnit ordinace a operační sály zejména městské Nemocnice Milosrdných bratří, která dle náměstka prodělává, ale i dalších.

Koneckonců, kdo z ředitelů nemocnic by se nehlásil o příděl bodově zajímavých zdravotnických výkonů, když ministr a jeho úředníci, údajně v dohodě se zdravotními pojišťovnami, nabízejí? Že to nějakou dobu potrvá, než budou všichni ostatní schopni dělat stejně kvalifikovaně vše to, co dosud dělala sehraná sestava z Úrazové nemocnice, a že se při vrchnostenském arogantním způsobu, jakým ministerstvo postupuje, mohou rozpadnout sehrané týmy špičkových specialistů, rozejít se bůhvíkam, zlikvidovat plně funkční specializovanou nemocnici a přerozdělovat výkony, které prováděla, hrát shora nedůstojná "škatulata, hejbejte" se s jejími lékaři a zaměstnanci, může být pro někoho zajímavé. Dělat to s úřednickou ignorancí, bez veřejné diskuse a bez toho, aby se braly v úvahu hlasy odborné veřejnosti, bez toho, aby se přihlédlo k hlasům občanů, požadavkům města, je za současných poměrů ve vládní koalici snadné.

Než se ale usadí zvířený prach a překonají škody vzniklé podobnými silovými ministerskými postupy, bude to stát nepochybně značné prostředky a úsilí lidí. Bude to s vysokou pravděpodobností znamenat i ztráty v řadách arogancí ministerské moci znechucených týmů a odborníků. A naposledy, ale v pořadí důležitostí na místě prvním, jde tu o zdraví a životy těch, kteří mají v každou chvíli, kdy to potřebují, dostat tu nejlepší péči, kterou jim dosud sehraný tým Úrazové nemocnice Brno vždy poskytoval a je schopen poskytovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP