(14.30 hodin)
(pokračuje Vlček)

Podle mých záznamů jsme hlasovali o všech návrzích, které byly předneseny. Je tomu tak, nikdo neprotestuje? Ano, můžeme pokračovat v našem jednání.

Dnešní jednání zahájíme podle schválených pevně zařazených bodů, kdy zahájíme bodem 13, budeme pokračovat bodem 25, 15, 20, 23, 43, 47, 48, pak je zařazen bod pana ministra Gandaloviče a před ukončením dnešního jednání bychom projednali body z bloku voleb a jsou to body 63, 64 a 65.

 

Připomínám, že ve středu 19. března se budeme zabývat návrhy zákonů ve třetím čtení, a to až do jejich vyčerpání. Bylo o tom hlasováno Sněmovnou 11. března 2008. Je tedy třeba dát hlasovat o projednání těchto návrhů zákonů ve třetím čtení i po 14. hodině. Takže když dovolíte, já bych ještě dal o tomto návrhu hlasovat, abychom zítra mohli hlasovat o třetím čtení i po 14. hodině.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 84 z přítomných 177 poslankyň a poslanců pro návrh 144, proti nikdo. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Ještě bych chtěl upozornit vážené kolegyně a vážené kolegy, že pokud se nám tento týden nepodaří projednat všechny body, které máme v našem programu, budeme pokračovat příští týden v úterý po Velikonocích. Takže jenom upozorňuji, i když toto jsme si odhlasovali. Já to jenom připomínám těm, kteří na toto hlasování zapomněli.

Přehled zbývajících bodů k projednání vám byl rozdán na lavice.

 

A nyní přistoupíme k dnešnímu prvnímu bodu a je jím

 

13.
Návrh poslanců Michala Haška, Bohuslava Sobotky, Jeronýma Tejce,
Jiřího Paroubka, Davida Ratha a dalších na vydání zákona o přechodu
Úrazové nemocnice v Brně a o změně zákona, kterým se mění zákon č. 290/2002 Sb.,
o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje a obce,
občanská sdružení působící v oblasti tělovýchovy a sportu a o souvisejících změnách
a o změně zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv
a závazků z majetku České republiky, ve znění zákona č. 10/2001 Sb.,
a zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 373/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 373/1. Já bych jenom chtěl říct, že bylo podáno veto podle § 90 odst. 3, takže nemůžeme projednávat tento zákon ve zkrácené lhůtě, to znamená podle § 90 odst. 2.

Nyní prosím, aby předložený návrh uvedl za navrhovatele poslanec Michal Hašek. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, předstupuji před vás jako zástupce navrhovatelů sněmovního tisku 373, tedy návrhu zákona o přechodu Úrazové nemocnice v Brně z České republiky na statutární město Brno.

Předkládáme-li návrh zákona, jehož přijetí by de facto znamenalo zachování současné Úrazové nemocnice Brno, snažíme se v podstatě napravit řadu tu méně, tu možná více nepochopitelných kroků současného Ministerstva zdravotnictví. Dříve, než začnu hovořit věcně o podstatě návrhu, musím důrazně předeslat několik vět a eliminovat případné poměrně laciné námitky k samotnému obsahu návrhu zákona.

Snaha o zachování brněnské úrazovky není, a to zdůrazňuji, není předvolební kampaní jedné politické strany. Snaha o zachování Úrazové nemocnice není ideologickou, nebo chcete-li, stranicky motivovanou snahou o souboj s ministerstvem a vládou za každou cenu. Budeme-li dnes jednat o zachování brněnské úrazovky, musíme nutně oddělit dvě věci od sebe. Tou první je politický souboj, tou druhou je fungující nemocnice se spoustou pacientů, kterým zachraňuje zdraví a životy, nemocnice, která je plná špičkových lékařů a zdravotníků. Hovořme tedy pouze o jedné rovině dnešního hlasování Sněmovny, o rovině správného nebo špatného rozhodnutí. (V sále je stále velký hluk.)

Pane předsedo, já se omlouvám, ale prosím, abyste vytvořil důstojný prostor pro projednávání tohoto sněmovního tisku.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Poprosil bych kolegy a kolegyně, aby se utišili, aby pan poslanec mohl předložený návrh uvést. Děkuji.

 

Poslanec Michal Hašek: Já děkuji také, pane předsedo. Je vidět, že to nemělo příliš velký vliv na část jednacího sálu, ale já se přesto pokusím dokončit svoji roli předkladatele.

Hovořme tedy pouze o jedné rovině v souvislosti s návrhem zákona a brněnskou úrazovkou, o rovině správného nebo špatného rozhodnutí.

Nebudu sdělovat nic neznámého, když budu hovořit o existenci neobyčejně výkonné a efektivní nemocnice. V Úrazové nemocnici Brno je 191 lůžek, kde bylo za rok 2007 hospitalizováno 7857 pacientů, z toho 3852 úrazových, provedlo se 6300 úrazových operací a v ambulancích bylo ošetřeno 78 000 lidí. Ojedinělá spinální jednotka léčí dle potřeby úrazy páteře a jejich následky z celé České republiky. Pracuje zde klinika traumatologie, která vede výchovu mediků, je zde Institut pro doškolování lékařů z celé republiky v oboru traumatologie a zkoušejí se zde také lékaři z tohoto oboru, opět z celé České republiky. Celý tým brněnské úrazovky je tvořen traumatology, chirurgy, ortopedy, urology, neurology, internisty atd.

Hovořím o skutečně výjimečném zařízení, které v uplynulých letech prokázalo, že je schopné vyhovět jak zájmům pacientů, tak zájmům ekonomické rentability provozu zdravotnického zařízení. Přesto právě údajně ekonomické důvody jsou hlavním důvodem, proč se pan ministr zdravotnictví rozhodl provést likvidaci této současné nemocnice, likvidaci, které se oficiálně říká přesun. Úrazovka má podle plánu pana ministra Julínka, nebo možná Ministerstva zdravotnictví, přejít do Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích, kde je ročně hospitalizováno 2200 úrazových a ambulantně 22 000 pacientů. Takříkajíc ve vzduchu zůstává 3500 hospitalizovaných a 40 000 ambulantních pacientů. Podle pana ministra to pojmou ostatní nemocnice v Brně, případně také soukromí lékaři. To je ovšem otázka, protože nemocnice, aspoň současné nemocnice v Brně, nemají dostatečnou kapacitu ani peníze na svoje rozšíření a zdravotní pojišťovny nepočítají s výrazným navýšením prostředků na tyto účely.

Hovořil jsem na začátku o potřebě učinit správné rozhodnutí. Otázkou zůstává, jak toto správné rozhodnutí přijmout. Prozatím jsme bohužel ve fázi, kdy neustále zaznamenáváme nepochopitelnou nechuť ze strany Ministerstva zdravotnictví vnímat názory odborné veřejnosti, neustále dokola vysíláme signály o ochotě představitelů města Brna jednat o nastalé situaci. Pan ministr ale trvá tvrdošíjně na svém a obhajuje jako jedinou správnou tu svoji vizi, založenou na jeho manažerské kompetenci a odpovědnosti.

Nezbylo nám tedy, dámy a pánové, nic jiného, když neproběhla zodpovědná jednání na úrovni statutárního města Brna a Ministerstva zdravotnictví, když ministerstvo není schopno reagovat na petiční akci, kterou, připomínám, v Brně a jihomoravském regionu podepsalo už téměř 45 000 pacientů, než přijít sem do Poslanecké sněmovny a posunout řešení problému na parlamentní půdu v podobě tohoto sněmovního tisku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP