(17.50 hodin)
(pokračuje Rath)

Dostáváme se k tomu, a pan ministr Julínek i pan premiér Topolánek přece hřímali, že nikoho nezajímali doposud ti vážně nemocní pacienti, kteří doplácejí tisíce, a díky pětitisícovému limitu to dostanou dneska zpátky, zatímco doteď ty peníze zpátky prostě nedostávali. A chudáci to museli platit! Oběma pánům uniklo několik podstatných, ale zcela zásadních faktů.

Za prvé. V České republice až dosud - nevím, jestli to vláda ODS tedy nezrušila - platilo pravidlo, že pokud je lék účinný, to znamená má prokázanou účinnost a efektivitu pro pacienta, je schopen a má důkazy o tom, že mu zachrání život, nebo odstraní chorobu, nebo aspoň podstatně zmírní chorobu, tak takový lék musí být v České republice plně hrazen. V této souvislosti když pan premiér a pan ministr Julínek tvrdí, že pacienti s takovými léky doplácejí a teď díky jejich pětitisícovému limitu naopak jsou na tom lépe, tak bych se chtěl zeptat, co se stalo, proč vláda ODS neplně nehradí účinné léky. To je nějaká novinka? Slyšeli jste o tom? Setkali jste se s tím? Já jsem to od pánů slyšel poprvé.

Dámy a pánové, to je obrovská revoluce, pokud současná vláda dospěla k závěru, že nebude plně hradit léky, které mají vědecké důkazy o tom, že pomáhají, zachraňují životy. Pan ministr Julínek se tvářil na našem klubu, že tomu tak není. No dobře, tak se ptám, jak je možné, že tedy některé léky se tak mnoho doplácejí, když se nic nezměnilo na principu, že každý lék, který má důkaz své účinnosti a efektivity, je dál plně hrazen. Z toho jednoznačně logicky vyplývá, že nejsou plně hrazeny jen léky, které takové důkazy nemají. To se může stát. Je celá řada léků, které jsou buď předražené vůči jejich efektu, a existují daleko lacinější léky plně hrazené, které mají stejný efekt, proč by tedy pojišťovny platily stokrát tolik, když totéž dostanou za jednou tolik. Anebo, což je jiná věc, tento systém prostě přestává fungovat a některé účinné léky skutečně mají nežádoucí výši doplatků. Ale to je chyba, prosím, této vlády!

Čili když to shrnu - pětitisícový limit nikoho prostě nemůže chránit, protože efektivně pro pacienty by musel být naplněn jen těmi třicetikorunovými poplatky u lékaře. Pak by měl nějaký smysl. Pokud to vztáhneme na léky, tak to žádný smysl mít nemůže, protože buď ty léky jsou účinné, a pak jsou plně hrazené, nebo tato vláda odmítá hradit účinné léky, což je alarmující, anebo ty léky jsou neúčinné, tudíž plně nehrazené, ale díky pětitisícovému limitu je začneme hradit, tudíž zdravotní pojištění za neúčinné léky vynaloží další stovky milionů ročně díky naplnění pětitisícového limitu. Jiné logické vysvětlení této situace prostě není.

Takže tady bych chtěl slyšet pana premiéra Topolánka, aby znovu zopakoval to své emotivní v televizi: Nikoho, nikoho (řečník při předvádění premiérova televizního vystoupení mává rukama) tady nezajímalo - takto to pan premiér dělal, já jsem to odkoukal - nikoho tu nezajímalo v minulosti, že pacienti, chudáci, ti těžce nemocní, platili desetitisíce, až naše vláda ODS přišla a zachránila je, spasila je tím, že mají ten pětitisícový limit.

Já jsem vám teď tady klidně a jasně logicky vysvětlil, že jste uvedl veřejnost v omyl, pane premiére, že jste mával zbytečně rukama, že jste říkal věci, které nejsou pravda. Jestli chcete, vy jste teď chvilku nedával pozor, já si udělám čas a vysvětlím vám to, protože si myslím, že lékům jsem zasvětil podstatnou část svého života tím, že jsem je jako lékař sledoval, studoval, jejich studie, řeknu vám, vysvětlím vám, co je evidence base, cost effectiveness, cost benefit, jeden QALY, abyste pochopil, jaké hlouposti jste před tím národem, byť mávaje rukama, říkal.

Dámy a pánové, tady jsem vám jasně a logicky vysvětlil, že ani jeden z důvodů, které vláda uváděla, to znamená regulace, péče a změna pacienta na váženého klienta, prostě u těch poplatků nefunguje. A nefunguje ani ten pětitisícový limit, který je pouhopouhou fasádou, která má zakrýt bezradnost současné vlády.

Dámy a pánové, z toho důvodu si myslím, že je čas ty poplatky zrušit a možná začít seriózní debatu o tom, jak vypadají poplatky v jiných státech Evropské unie, že nejsou takto nesmyslné jako u nás, a začít seriózně uvažovat o tom, co s tím skutečně uděláme.

V této souvislosti by byla dobrá i namístě reflexe vlády. Pane premiére, vzpamatujte se, odvolejte Julínka, jinak se ještě víc zesměšníte.

Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec David Rath. Nyní má slovo pan poslanec Jiří Paroubek, po něm je přihlášen pan kolega Václav Votava.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych jménem skupiny navrhovatelů, poslanců sociální demokracie, znovu vystoupil v rámci přerušené obecné rozpravy k návrhu zákona o zrušení regulačních poplatků. Tuto obecnou rozpravu k tomuto bodu jsme přerušili zhruba před měsícem, a udělali jsme dobře. Od té doby se totiž v nedalekém Maďarsku konalo referendum k návrhu opoziční pravicové strany a 84 % Maďarů odmítlo poplatky ve zdravotnictví a kromě toho i školné na univerzitách.

Slyším souhlasný smích pana premiéra. Já bych chtěl ještě říci, že také pokud jde o naše občany, tak 75 % našich občanů v průzkumech veřejného mínění se pravidelně vyjadřuje, že tyto poplatky odmítá. To už by nemělo být k takovému smíchu pana premiéra.

Také v České republice se situace výrazně změnila. Uvědomme si, že ještě před měsícem alespoň na úrovni vedení koalice byla fronta jednotná a pevná: Změna poplatků nikdy, a když, tak přehodnocení až za půl roku. A dnes i Občanská demokratická strana ústy svého předsedy říká - ne za půl roku, ale již v dubnu, a změny jsou možné.

Skromnost je věc dobrá, ale příliš by jí také nemělo být. K tomuto výraznému posunu jsme vládní koalici dotlačili. A kromě toho, dámy a pánové, blíží se krajské a senátní volby, proto i někteří koaliční poslanci obracejí. Jestliže ještě při minulém projednávání nevystoupil ani jediný koaliční poslanec ve prospěch tohoto návrhu, stala se otázka regulačních poplatků a zdravotnické reformy vůbec jedním z nejožehavějších problémů současné vládní koalice. A právem.

Vážené dámy, vážení pánové, od minulého projednávání byly uveřejněny rovněž první výsledky analýz Ministerstva zdravotnictví. Nechci momentálně diskutovat o jejich vypovídací hodnotě, zejména když předpokládám, že nás pan ministr Julínek jistě zavalí desítkami údajů a nepřezkoumatelných čísel a doprovodí je účelově pojatými komentáři. Když ne dnes, tak jindy, protože já chápu, že pan ministr je po dnešku už poněkud unaven, jednak pobytem na klubu sociální demokracie, jednak předchozím bodem jednání. Ale řeknu vám upřímně - jedno z těch čísel mě zarazilo. Zarazilo mě číslo o poklesu hospitalizací v nemocnicích o celých 14 %.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP