(9.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Prosím, všichni do lavic! Kolegové, máme tady tři návrhy. Prosím, aby se všichni posadili, protože by se nyní měli soustředit na to, o čem se bude hlasovat. Jsou zde všichni? Snad už ano.

 

První je návrh pana poslance Bratského, abychom třetí čtení, bod 54, uznání odborné kvalifikace, zařadili jako osmý bod třetích čtení. Máme jich před sebou asi 13. Zařadit jako první po pevně zařazených sedmi, takže vlastně osmý. To je jeho návrh, o tom budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařadit bod 54, odborná kvalifikace, jako osmý bod našeho hlasování ve třetím čtení? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 91. Přítomno 174, pro 162, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Další byl návrh pana poslance Rádla. Ten se týkal elektronických komunikací, původně bod číslo šest, vládní návrh zákona, tisk 398, elektronické komunikace. Vzhledem k tomu, že pan ministr Říman bude v Senátu, jak jsem slyšel, tak aby to zvládl, tento bod zítra posunout o několik hodin, zařadit ho ve čtvrtek po pevně zařazených bodech, ale ne dříve než ve 12 hodin. Tak to bylo navrženo, tak o tom musíte hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, aby bod "elektronické komunikace" byl zítra takto posunut, tedy po pevně zařazených bodech, ale ne dříve než ve 12 hodin, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 92. Přítomno je 178, pro hlasovalo 166, proti 1. I takto roztodivně zařazený bod jsme zařadili, takže vidíte, co je možné.

 

Pan poslanec Tluchoř navrhoval volební body, které určitě znáte, zařadit dnes, potom co proběhnou třetí čtení. Kdykoli? I kdyby to skončilo odpoledne, tak byste zařazoval ty volební body? Buď skončí dopoledne, nebo odpoledne, a potom by tam byly podle vás volební body. Takto, ano?

 

Poslanec Petr Tluchoř: Já si dovolím to upřesnit. Proto jsem říkal, kdybychom byli rychlí, tak nejdříve jako první bod odpoledne, čili kdybychom skončili v jedenáct, tak až v jednu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže při té nejrychlejší verzi, že bychom třetí čtení dopoledne zvládli, tak jako první bod odpoledne, jinak po skončení třetích čtení odpoledne. Myslím, že to je všem jasné. Nechám hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit volební body dnes po třetích čteních, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 93. Přítomno je 180, pro hlasovalo 168, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Mám dojem, že to je všechno, co jsme v programu zkorigovali. Můžeme se pustit do - tuším - třinácti třetích čtení, která máme před sebou.

 

Prvním bodem je

 

55.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony na úseku cestovních dokladů
/sněmovní tisk 389/ - třetí čtení

 

Ivan Langer už zaujímá své místo u stolku zpravodajů. Zpravodajem je poslanec Petr Sunkovský. Ten se také už pomalu blíží ke stolku zpravodajů. Pozměňovací návrhy máme jako tisk 389/2.

Otevírám rozpravu. Hlásí se do ní někdo? (Ministr Langer už stojí u mikrofonu.) Tohle je hlášení se, pane ministře? Aha, pochopil jsem to, pane ministře. Teď můžete mluvit.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Děkuji, pane předsedající, za vysokou míru chápavosti hned tak brzo po ránu. Já doufám, že vám i nám všem vydrží po celý dnešní den a nejenom dnes, ale i po zbytek našich životů.

Nechci zdržovat v rámci třetího čtení příliš obsáhlým úvodem coby předkladatel předmětného návrhu zákona, leč prosím o toleranci a pochopení, že jsem nucen vystoupit a požádat vás, abyste mi věnovali pozornost.

Návrh zákona, tak jak byl předložen, je ryze technickou normou, o jejíž prospěšnosti pro občany nepochybuje vůbec nikdo. Za prvé, odstraňujeme kolizi v § 3 se směrnicí, která nám následně umožní cestovat v rámci vnitřního prostoru Evropské unie s použitím jakéhokoliv druhu občanského průkazu, což je uvolnění. Za druhé, reagujeme na situaci, která nastala v souvislosti se zrušením vízové povinnosti s Kanadou, nicméně ta je podmíněna existencí strojově čitelných pasů, a v tomto smyslu návrh zákona umožňuje vydávání strojově čitelných pasů i pro děti mladší pěti let. Za třetí, návrh zákona také odkládá termín pro vydávání cestovních dokladů s údaji o otiscích prstů nikoliv z důvodu našich problémů, ale diskusí uvnitř Evropské unie.

(V sále je stále velký hluk, mnozí poslanci postávají a hlasitě se baví.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, tady pan premiér mi dává najevo, že nepokládá prostředí za dostatečně koncentrované, takže vás žádám, abyste věnovali slovům ministra u tohoto prvního bodu větší pozornost než dosud. Prosím ještě jednou o klid! Posaďte se, máme toho hodně.

Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Toto považuji za věci, které jsou nekonfliktní, a myslím, že se na nich bez problémů shodneme. Kde vidím problém a chci na něj upozornit, je v souvislosti s pozměňovacím návrhem pana poslance Ratha.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP