(11.20 hodin)
(pokračuje Gandalovič)

Dále by na něm probíhalo hospodaření a stát podle tohoto návrhu garantuje vyplacení náhrady za případné řízené zaplavení. Toto je režim, kterým chceme minimalizovat škody při povodních na obydlených oblastech, kdy se snažíme, aby voda, která se valí do těchto obydlených zastavených oblastí, byla neškodně rozlitá v oblastech, kde jedinou škodou bude fakticky poškozená úroda.

Dále chci zdůraznit, že důležitou součástí této novely je i mechanismus k určité blokaci území k akumulaci vod, to znamená vlastně k případnému vystavení nových vodních děl. I zde musím zdůraznit, že došlo k dohodě s resortem životního prostředí na formulaci, která zajišťuje zájmy ochrany životního prostředí i zájmy představitelů samospráv na úrovni měst, obcí i regionů. To znamená předkládané znění, které navíc je zpřesněno pozměňovacími návrhy přijatými jak na půdě zemědělského výboru, tak na půdě výboru pro životní prostředí, toto předkládané znění zachovává všechna práva všech zúčastněných a toto znění příslušným způsobem zpřesňuje způsob, jak se vyhlašují území chráněná pro akumulaci vod.

Závěrem chci říci, že se tímto návrhem novely zákona zabývaly výbory pro životní prostředí a výbor zemědělský. Přijaly totožné pozměňovací návrhy. Já předpokládám, že pan zpravodaj nám navrhne příslušnou proceduru, jak se s tím vypořádat. Dopředu říkám, že s těmito pozměňovacími návrhy budu souhlasit a považuji je za dobrý přínos ke zpřesnění této navrhované novely.

Rád bych vás tedy poprosil o vyjádření podpory této novele zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru zemědělství Petru Gandalovičovi. Vidím, že se slova chce ujmout také zpravodaj. Není tomu tak, tak jsem se zmýlil. Připomínám, že pozměňovací návrhy máme rozdány jako sněmovní tisk 396/3.

Otevírám znovu rozpravu. Hlásí se pan poslanec Ladislav Šustr.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, v první řadě bych se chtěl omluvit, neboť když jsem přednášel svůj pozměňovací návrh, tak jsem pravděpodobně nebo s jistotou stenozáznamu špatně řekl jednu předložku. Dovolím si vás proto požádat o toleranci této věci. Je to ve větě první na třetím řádku. Začíná řádek "finančních aktiv, také na odstraňování povodňových škod vzniklých po roce 2006". Já jsem pravděpodobně řekl v roce 2006, ale písemně jsem to předal správně. Moc bych poprosil o toleranci této věci. Děkuji vám za pochopení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ladislavu Šustrovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud ne, tak rozpravu končím.

Prosím pana poslance a zpravodaje Václava Mencla, aby se ujal slova.

 

Poslanec Václav Mencl: Dovolte mi, abych potvrdil, že v písemné podobě skutečně pan poslanec Šustr to předložil tak, jak zde bylo řečeno.

Máme před sebou tři pozměňovací návrhy. Dovolím si konstatovat, že pozměňovací návrh pod bodem A je totožný s pozměňovacím návrhem pod bodem B. Nicméně doporučuji, abychom hlasovali pozměňovací návrh A, protože ten již prošel legislativně technickými úpravami. Samozřejmě potom by byl B nehlasovatelný, a pak bychom hlasovali o C pana kolegy Šustra a pak o celém zákoně. Čili když to zopakuji, hlasovali bychom o A, C a o celém zákoně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Zeptám se, zdali jsou proti návrhu pana zpravodaje nějaké námitky. Pokud ne, tak si myslím, že je to v logice věci a můžeme přistoupit k hlasování.

Hlasujeme o návrhu A. Stanoviska pana zpravodaje a pana navrhovatele? (Zpravodaj doporučuje. Ministr má stanovisko kladné.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 113. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 179 poslanců, 158 bylo pro, 1 byl proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Václav Mencl: Dále bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pana poslance Ladislava Šustra pod bodem C s úpravou, kterou zde přednesl. Stanovisko doporučující. (Ministr také doporučuje.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 114. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 178 hlasujících bylo 161 pro a nikdo proti.

 

Takže jsme se vyrovnali se všemi pozměňovacími návrhy, pokud se nemýlím, a mohu přednést návrh na závěrečné usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 396, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 115. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 178 poslanců, 159 bylo pro, jediný proti. Návrh byl přijat.

 

Můžu poděkovat a pogratulovat panu ministrovi i panu zpravodaji. Končím třetí čtení této předlohy.

 

Dámy a pánové, je několik dotazů, jak budeme postupovat dál, takže přečtu body tak, jak je mám tady připravené. Nyní bychom se věnovali bodu 62, potom bodu 54, 50, 51, 52 a 56.

 

Nyní tedy je před námi bod

 

62.
Návrh zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona,
kterým se mění některé zákony v oblasti cen
/sněmovní tisk 341/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatel náměstek primátora hlavního města Prahy Rudolf Blažek, kterého mezi námi vítám a zpravodaj Pavel Svoboda. Pozměňovací návrhy máme rozdány jako sněmovní tisk 341/2.

Otevírám rozpravu. Písemné přihlášky do rozpravy nemám. Hlásí se z místa pan poslanec Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Vážený pane předsedající, prosím o trochu tolerance k mému vystoupení, protože se nebude přímo týkat bodu. Ale využívám přítomnosti pana náměstka, abych ho upozornil na to, že v současné době se náměstkyně primátora paní Reedová zviditelňuje tím, že napadá poslance této Sněmovny, označuje je za černé pasažéry jen proto, že využívají ustanovení zákona, které poskytuje některým ústavním činitelům veřejnou dopravu zdarma. Zákon platí pro každého. Je-li tento zákon dobrý, nebo špatný, je věc jiná, ale pokud tento zákon platí, domnívám se, že by neměla náměstkyně primátora a pražský magistrát respektovat to, že náměstkyně primátora se takto zviditelňuje, takto uráží Poslaneckou sněmovnu. Domnívám se, že bychom to rozhodně trpět neměli. Myslím, že by bylo dobré, aby si pan náměstek primátora udělal na radnici pořádek, aby se toto nedělo, protože zákon platí pro všechny, ať se nám to líbí nebo ne! (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: To byl pan poslanec Stanislav Křeček. Další přihlášky do rozpravy v písemné podobě nemám. Z místa se hlásí pan ministr Miroslav Kalousek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP