(11.10 hodin)

Poslanec Pavel Bohatec: Nyní bychom hlasovali o posledním pozměňovacím návrhu kolegy Rabase pod označením B3. Také nesouhlas. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 108. Přítomno 183, pro hlasovalo 10, proti 125. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Pavel Bohatec: Nyní můžeme hlasovat o pozměňovacích návrzích obsažených v usnesení zemědělského výboru jako o celku, to znamená A1 až A41. Stanovisko kladné. (Ministr: Stanovisko kladné.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 109. Přítomno 183, pro hlasovalo 162, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Bohatec: Nyní nás čeká poslední hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 287, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro veterinární zákon, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 110. Přítomno 183, pro hlasovalo 172, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Mohu poděkovat ministru Gandalovičovi i zpravodaji a ukončit projednávání bodu číslo 53.

Řízení se ujme pan místopředseda Kasal.

 

Poslanec Pavel Bohatec: Já bych chtěl jenom poděkovat za bezproblémové přijetí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čtvrtým bodem našeho dnešního pořadu je

 

58.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 408/2000 Sb., o ochraně práv
k odrůdám rostlin a o změně zákona č. 92/1996 Sb., o odrůdách, osivu a sadbě
pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů, (zákon o ochraně práv k odrůdám),
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích,
přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů
(zákon o soudech a soudcích), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 350/ - třetí čtení

 

Prosím opět pana ministra Gandaloviče, aby se ujal slova, chce-li.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Já se svého úvodního slova, pane předsedající, vzdám a předpokládám, že toto projednávání bude probíhat velmi rychle.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan poslanec Václav Grüner. Návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly předneseny, takže otevírám rozpravu ve třetím čtení. Písemné přihlášky nemám. Rozpravu končím.

Rozuměl jsem panu ministrovi, že už nechce vystoupit, protože vše potřebné řekl před chviličkou. Prosím pana zpravodaje - ale ono není v podstatě k čemu. Přesto, pane zpravodaji, se ujměte slova.

 

Poslanec Václav Grüner: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, protože se jedná vysloveně o technickou normu, nebyly přijaty žádné pozměňovací návrhy ani ve druhém čtení, ani v zemědělském výboru, tak moje úloha je jednoduchá. Já vás žádám, pane místopředsedo, abyste dal hlasovat o zákonu jako o celku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 408/2000 Sb., o ochraně práv k odrůdám rostlin a o změně zákona č. 92/1996 Sb., o odrůdách, osivu a sadbě pěstovaných rostlin, ve znění pozdějších předpisů, (zákon o ochraně práv k odrůdám), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích), ve znění pozdějších předpisů podle sněmovního tisku 350."

 

Zahajuji hlasování, které má pořadové číslo 111, a táži se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Z přítomných 182 poslanců bylo pro 161, nikdo proti, takže návrh byl přijat.

 

Mohu konstatovat, že usnesení jsme přijali, poděkovat panu ministrovi i panu zpravodaji za jejich činnost a ukončit třetí čtení této předlohy.

 

Dalším bodem je

 

59.
Návrh poslanců Davida Kafky a Václava Mencla na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 20/2004 Sb., kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb.,
o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému
a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 371/ - třetí čtení

 

Prosím, aby pan poslanec David Kafka i zpravodaj zemědělského výboru pan poslanec Josef Šenfeld zaujali místo u stolku zpravodajů. Ani u tohoto návrhu nebyl přednesen návrh na zamítnutí, ani pozměňovací návrhy nebyly předneseny.

Otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím. Chce se někdo z protagonistů se ujmout slova? Ne.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Davida Kafky a Václava Mencla na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 20/2004 Sb., kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 371. "

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 112. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 182 poslanců, 162 bylo pro, nikdo proti. Návrh usnesení byl přijat.

 

Mohu poděkovat panu zpravodaji i panu navrhovateli a ukončit třetí čtení této předlohy.

 

Šestým bodem je bod

 

61.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách
a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 396/ - třetí čtení

 

Prosím, aby se ujal svých povinností pan ministr zemědělství Petr Gandalovič a zpravodaj zemědělského výboru a výboru pro životní prostředí, pan poslanec Václav Mencl. Pozměňovací návrhy máme rozdané jako sněmovní tisk 396/3. Pan ministr Petr Gandalovič se hodlá ujmout slova, takže mu dávám v otevřené rozpravě příležitost k jeho vystoupení.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, v tomto okamžiku bych rád na úvod k projednávání návrhu vládní novely zákona o vodách řekl několik slov.

V prvé řadě bych vás, vážená Sněmovno, chtěl ubezpečit, že skutečně není záměrem předkladatele jakýmkoliv způsobem zneužívat ten institut, který se zde nově zavádí, a to vyvlastnění ve veřejném zájmu ve prospěch realizace vodohospodářských staveb. Naopak, my chceme, aby toto vyvlastňování bylo jako absolutně poslední možnost získání práv k těm pozemkům, které jsou nutné k vystavení těchto protipovodňových děl. Chceme, aby vše probíhalo podle platných zákonů, samozřejmě v souladu s ústavou, a samozřejmě přednost vždy investor bude dávat dohodě s vlastníkem.

Také chci zdůraznit, že pozemek k samotnému vyvlastnění by přicházel v úvahu skutečně v omezeném rozsahu, jenom pod faktickou stavbou protipovodňové hráze, kdežto celá část určená k tzv. řízenému zaplavení, to znamená ten tzv. suchý poldr, by naopak zůstávala ve vlastnictví příslušného vlastníka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP