(12.00 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 139. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 167 poslanců, pro bylo 104, proti 56. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Petr Bratský: Poslední pozměňovací návrhy vedené pod J1, J2 a J3 jsou návrhy pana kolegy Ježka. Myslím, že by se daly všechny tři rovněž hlasovat současně, pokud s tím navrhovatel vysloví souhlas.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zdá se, že ano, nejsou-li odjinud námitky. Stanovisko pana ministra? (Souhlas.) Zpravodaje? (Kladné.)

 

Hlasování probíhá, je to hlasování pořadové číslo 140. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 167 poslanců, pro bylo 117, proti 4. I tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Petr Bratský: Pane předsedající, v této chvíli bychom mohli hlasovat již o zákonu jako o celku, ve znění přijatých změn.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Prosím, dámy a pánové, zkuste zkontrolovat ve svých podkladech, zdali bylo vše, co mělo být hlasováno, předmětem hlasování. Zdá se, že ano.

Přečtu závěrečné usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie a o změně některých zákonů (zákon o uznávání odborné kvalifikace), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 361, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 141. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, hlasovalo 167 poslanců, pro bylo 89, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Já mohu poděkovat panu ministrovi, panu zpravodaji Bratskému i dalším zpravodajům, kteří se významnou měrou podíleli na legislativním procesu v Poslanecké sněmovně.

 

Poslanec Petr Bratský: Ještě poděkujeme svatému Josefovi, za jehož přičinění jistě k tomu došlo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nyní se, dámy a pánové, budeme věnovat bodu

 

50.
Návrh poslanců Borise Šťastného, Olgy Zubové a Jiřího Carbola na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami
působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami
a o změně souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 225/2006 Sb.
/sněmovní tisk 142/ - třetí čtení

 

U stolku zpravodajů je připraven navrhovatel pan poslanec Boris Šťastný a zpravodaj výboru Kosta Dimitrov. Pozměňovací návrhy máme k dispozici jako sněmovní tisk 142/4 a já otevírám rozpravu, do které mám přihlášku pana poslance Zbyňka Novotného - ale vidím, že se hlásí za navrhovatele…

Promiňte. Pan předseda Sněmovny Vlček se hlásí o slovo. Prosím o klid všechny přítomné ve Sněmovně, včetně ministrů!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já mám úkol vás seznámit s peticí, kterou jsem převzal 11. 3. 2008, i když pod touto peticí jsou podepsáni pouze dva petenti, ale zbytek petentů, tedy 92 428, osob se k této petici připojilo na internetových stránkách www.stopkoureni.cz. Já jsem slíbil, že vás, kolegyně a kolegové, s tímto seznámím. Tato petice obsahuje tolik podpisů (ukazuje cca 20 cm tlustý svazek listů), to znamená je to takovýto stoh papírů.

Splnil jsem svůj úkol, který jsem slíbil petentům, kteří tuto petici mně předali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi Vlčkovi za tuto informaci. O slovo se přihlásil předseda klubu KSČM pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Já jen chci reagovat na pana předsedu Vlčka a to, že nám tady v souvislosti se zákonem představil petici. Je to zajisté bohulibé a je dobře, že o petici víme, i o počtu podpisů, nicméně zavádíme tím určitý nový precedens. Já bych rád, aby v okamžiku, až se v této Poslanecké sněmovně bude hlasovat např. o americkém radaru, tak aby rovněž Sněmovna byla seznámena se zhruba 120 tisíci podpisů pod petici proti radaru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nepochybně, pane poslanče, si všichni vzpomínáme na to, jak se tady objevily před pultíkem záplavy všelijakých krabic, už nevím k čemu, už je to asi tak osm deset let, pamětníci si vzpomenou. (Posl. Křeček: Temelín.) Pan poslanec Křeček napovídá, že to bylo k Temelínu, ale já myslím, že to bylo ještě k něčemu jinému. Ale nechť hlas pana poslance Kováčika je slyšen, protože si myslím, že je to korektní. Nevím, jestli úplně o každém čísle a ke každému problému máme být seznamováni, ale určitě si s tím nějak poradíme.

Teď se obracím na pana poslance Borise Šťastného, potom bych dal slovo panu Zbyňku Novotnému.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vládo, dámy a pánové, já budu velmi stručný ve třetím čtení. Všichni jste dostali na své lavice stanoviska navrhovatelů k jednotlivým hlasováním. Já bych chtěl jenom upozornit na tři takové hlavní body, protože mám anoncováno, že řada poslaneckých klubů bude mít pro některé návrhy volná hlasování, a došlo k tomu, že byly načteny pozměňovací návrhy, které v některých případech můžou jít protichůdně proti sobě, resp. nenavazují na stávající dikci zákona.

První věcí je otázka deliktů. Týká se to pozměňovacích návrhů D7 ve variantě A nebo B. Tam navrhujeme zpřísnění sankcí tak, že říkáme, že za ten či onen delikt by hrozila tomu, kdo poruší zákon, pokuta v přesně dané výši. A k tomu existuje ještě pozměňovací návrh BVIII ze zdravotního výboru, který sankce ponechává na stávající úrovni. Já chci jenom říct, že jeden z těchto návrhů by měl projít, ať už ten přísnější, anebo ten mírnější ze zdravotního výboru, protože a poněvadž tyto návrhy neobsahují jenom definici deliktů, ale obsahují i přesně danou návaznost na jednotlivé další věci, které napříč politickým spektrem určitě budou schváleny, jako je větší ochrana dětí, definice tabákových potřeb atd. atd., a pak najednou by se objevila nejrůznější provinění, která by pak neměla proti sobě v příslušném paragrafu možnost sankcí.

Za druhé se objevily dva návrhy, které jsou bohulibé, altruistické, a věřím, že ze strany jejich předkladatelů to bylo myšleno velmi dobře, ať už jde tedy o návrh C paní poslankyně Rujbrové, který navrhuje úplný zákaz prodeje, výroby, distribuce tabákových výrobků, tak i o pozměňovací návrh výboru pro zdravotnictví D3, který navrhuje, aby všude tam, kde se vyskytují děti a mládež, bylo kouření plošně zakázáno. V prvním případě budu velmi zdrženlivý v podpoře, a to z jednoho prostého důvodu - protože žijeme v nějakém prostoru, evropském prostoru, světovém prostoru a prostě lokální zákaz prodeje, výroby a distribuce bych si možná přál, ale je to věcí za několik desítek let a musí to být plošně, nadnárodně, na úrovni kontinentu spíš. Takže to je věc, kterou já nemůžu podpořit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP