(12.10 hodin)
(pokračuje Šťastný)

Druhá věc je právě ten návrh D3. Je tam velmi dobrá alternativa, aby to byla obec přímé působnosti, která by svou vyhláškou mohla určit, kde je to konkrétní místo, kde se děti vyskytují a kde ne a kde je možné regulovat kouření, protože u toho plošného zákazu by mohlo hrozit, že děti se opravdu vyskytují všude, na ulicích, na náměstí a tak dále. A mohlo by dojít k jakémusi pochybnému výkladu. A mohli bychom dojít k tomu, že by teoreticky se mohli občané dožadovat, aby se zakazovalo kouřit na ulici. A to určitě také nechceme.

Třetí věc se týká restauračních provozů, Tam je několik pozměňujících návrhů. Já bych je rozdělil také na legislativně provázané s tím zbylým návrhem. Ono se to týká například značení, týká se to sankcí a tak dále. To je určitě pozměňující návrh B4.3, přinášející úplný zákaz kouření v restauracích, návrh D2 kolegyně Rybínové, tzv. španělský model, a i návrh kolegy Kochana H, čili ta nejvolnější varianta, aby si restauratér vybral, zda se v jeho restauraci kouřit bude, nebo ne. Tyto tři varianty, mohu říci, že jsou legislativně správně, provázané, navazují na značení v zákoně. A myslím si, že s klidným svědomím, i když můj názor znáte, tak s klidným svědomím každá z těch variant je legislativně v pořádku.

Pak jsou dva návrhy, které jsou velmi podobné, to je návrh A a J. A je z hospodářského výboru a J paní poslankyně Kalábkové. Ty jsou velmi podobné tomu pozměňujícímu návrhu paní kolegyně Rybínové, to znamená určují metry čtvereční, kdy by ta regulace platila, nebo ne. A pak je tam, pak je tam… Promiňte. (Předsedající žádá o klid.)

Jestliže jsem říkal A a J, tak J myslím pana poslance Aubrechta. Co se týče paní poslankyně Kalábkové a pozměňujícího návrhu I, ten je zase velmi blízký návrhu pana poslance Kochana, čili opět volnému výběru restauratérů.

Tolik k mému vyjádření. Já samozřejmě budu nějakým způsobem se vyjadřovat v průběhu hlasování.

Na závěr bych chtěl všem poděkovat za roční spolupráci při přípravě tohoto zákona a pouze požádat, abychom se v případě regulací nebo opatření, které budeme přijímat, pokoušeli podporovat opatření plošná, která budou platit pro všechny zúčastněné a například nejenom pro ty, kteří mají nějakou konkrétní plochu svých provozoven. Určitě tuto věc já podporovat nemohu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Šťastnému. Nyní bude hovořit pan poslanec Novotný.

Pan předseda Vlček má nicméně přednostní právo, které chce uplatnit.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já nevím, jestli pan předseda klubu KSČM to myslel korektně vůči mně, to vystoupení, protože každá petice, říkám, každá petice, která je přijata v Poslanecké sněmovně, a ten zákon se projednává tady v Poslanecké sněmovně… Jste o tom informování prostřednictvím předsedkyně petičního výboru paní poslankyně Rujbrové. Takže není to má zvůle. O všech těchto věcech jste vždy informováni. Takže pan kolega Kováčik, nevím, co měl tím na mysli, že se mne snažil jakoby napadnout tím, že jsem tady zavedl nějaký precedens. Ale ten precedens jsem nezavedl. Tady o každé petici je Poslanecká sněmovna informována. Takže já jsem chtěl jenom toto uvést na pravou míru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Kováčik se přihlásil o slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za ně. Pane předsedo, pokud jste moje vystoupení pojal jako nějaký osobní útok na vás, pak to skutečně tak nebylo a hluboce se vám za to omlouvám. A smyslem mého vystoupení bylo přece to, že jsem nezpochybňoval, že by tady nebyly představovány petice paní předsedkyní petičního výboru. Naopak. Myslím si, že paní předsedkyně to dělá dobře. Smyslem mého vystoupení bylo pouze upozornit na to, že před třetím čtení tohoto zákona se k petici o tomto zákoně vyslovuje předseda Sněmovny, což jest neobvyklé. A jen jsem chtěl, aby i k podobným dalším věcem se také vyslovil předseda sněmovny, pokud petice přijde. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan předseda Sněmovny Miloslav Vlček.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Samozřejmě, dámy a pánové, pokud tuto petici přeberu osobně já, tak Poslaneckou sněmovnu budu informovat. A taktéž učiním i zítra, protože dneska jsem převzal další petici. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Myslím si, že komise pro práci kanceláře by mohla zvážit námět, aby počet petentů a seznam petic byl všem poslancům k dispozici běžně každý den na nějaké internetové adrese.

Nyní bude hovořit pan poslanec Zbyněk Novotný. Potom se hlásil pan poslanec Petr Pleva, pokud se nemýlím.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, je to již téměř rok, co Poslanecká sněmovna projednává tzv. protikuřácký zákon. Původně jsem neměl v úmyslu k tomuto návrhu zákona vystoupit ani se nijak vyjadřovat. Na první pohled se každý cítí být odborníkem, a tak zde o diletantské příspěvky nebyla až doposud nouze. Přesto jsem si dnes, kdy jsme před třetím čtením tohoto návrhu, udělal shrnutí již vyřčeného.

Jak v prvním, tak v druhém čtení zaznívaly stále tytéž argumenty na obou stranách pomyslné barikády. Většina příspěvků začínala konstatováním, je-li dotyčný kuřák, či nikoli. Toto konstatování považuji za poměrně nadbytečné, jelikož hlasujeme o zákonu pro celou Českou republiku, a nikoli sami pro sebe. Stejně jako při projednávání zákona o provozu na pozemních komunikacích nikdo v úvodu neprohlásil, že jezdí příliš rychle, a proto bude hlasovat proti přijetí tohoto zákona.

Jedním z argumentů, které považuji za nepřijatelný, je tvrzení o právu nekuřáků na nekuřácké restaurace. V žádném v České republice platném zákonu není o právu na hospodu ani zmínka. Jak by v takovém případě měli reagovat obyvatelé malých obcí nebo samot, kde žádné restaurační zařízení k dispozici není? Budou v takovém případě stát nebo obec povinny toto zřizovat ze zákona? Nebo toto takzvané právo bude platit pouze pro obyvatele větších sídel?

Dalším velmi frekventovaným argumentem pro naprostý zákaz kouření v restauracích je údajná ekonomická výhodnost nekuřáckých hostinců. Nabízí se otázka - že si toho ti hostinští nevšimli nějak sami? Doba, kdy geniální státní aparát převzal funkci za podnikatele, ještě není tak vzdálená a skončila totálním hospodářským kolapsem.

Téměř všichni, kdo cítili potřebu se k tomuto návrhu zákona vyjádřit, se shodují na potřebě ochránit mládež před tabákovými výrobky a alkoholem. O tom jistě není pochyb. Rozdíl je však v tom, kdo by tuto ochranu a tuto prevenci měl provádět. Odpovědnost za výchovu dětí mají rodiče, popřípadě zákonný zástupce. Skutečně chceme tuto odpovědnost delegovat na číšníka?

Obrovské sankce za prodej tabákových výrobků mladistvým jsou pokusem o represi za naše vlastní selhávání na někom jiném. Má právo vás trafikant legitimovat? Je snad veřejným činitelem? Já jsem přesvědčen, že nikoli.

Žijeme dnes ve svobodné společnosti. Většina z nás si uvědomuje, že kouření škodí zdraví. Já osobně si nemyslím, že zákazem kouření v restauracích se stane náš život radostnějším, významně zdravějším a spokojenějším. Přibude pouze jen něco omezujícího naši svobodu, ať již jsme kuřáci nebo nekuřáci.

Dámy a pánové, já se vám omlouvám, že jsem tuto řeč měl ještě před třetím čtením a že jsem vás obtěžoval, ale třeba na některém z vás to zanechá ten dojem, který povede vaši ruku při hlasování. Děkuji. (Potlesk některých poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Novotnému. S faktickou se přihlásil pan poslanec Zdeněk Škromach. Ten má právo i před panem ministrem vystoupit s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já myslím, že taková demagogie, tak jak tady byla přednesena, nemá obdoby. Když si pan poslanec půjde kupovat pistoli nebo loveckou zbraň, také musí předložit lovecký lístek a průkaz, kterým prokáže, že může tuto zbraň nosit. A já si myslím, že jak cigarety, tak alkohol do rukou dětí nepatří. Čili mají-li je dostat, tak ať se prokáží občanským průkazem dobrovolně, i když nejsou veřejným činitelem.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan ministr Julínek.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji. Já jenom krátce se vyjádřím k některým pozměňovacím návrhům a požádám o podporu. (Předsedající žádá o klid.)

Tady v té závěrečné větě pana poslance Škromacha... musím naprosto souhlasit. Právě proto bych chtěl, aby byl… Moc bych poprosil o podpoření pozměňovacího návrhu D7 varianty A, D7 varianty A, která hovoří o sankcích právě za prodej a podání alkoholu a tabákových výrobků dětem. A pokud by neprošla tato varianta, tak aspoň varianta B. Moc prosím, protože je to opravdu účinný nástroj, jak zabránit šířícímu se zneužívání alkoholu a cigaret nezletilými a dětmi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP