(15.40 hodin)

Poslanec Jiří Polanský: V tom případě je nehlasovatelný, jak jsem říkal, celý bod C5, takže bychom hlasovali o bodě C6. Navrhuji schválit.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan ministr? (Zpravodaj je upozorňován, že bod je nehlasovatelný.) Ano. Jsou nehlasovatelné C6 i C7. Je tomu tak, pane zpravodaji. Pozměňovací návrhy C6 a C7 jsou nehlasovatelné, neb byly vázány na pozměňovací návrh pod písmenem A, který nebyl přijat jako celek.

 

Poslanec Jiří Polanský: Ano. Beru zpět. Tyto body jsou také nehlasovatelné.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Tedy můžeme přistoupit k C8, jestli se nemýlím. Vaše stanovisko?

 

Poslanec Jiří Polanský: Navrhuji schválit návrh pod bodem C8. (Stanovisko ministra pozitivní.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 196. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z přítomných 174 poslankyň a poslanců pro návrh 165, proti nikdo.

 

Pane zpravodaji, jestli se nemýlím, vyčerpali jsme všechny předložené pozměňovací návrhy (ano), a můžeme tedy přikročit k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Dovolím si přednést usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 258, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Vaše stanoviska, pánové? (Obě stanoviska kladná.) Já vám děkuji.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 197, ve kterém rozhodneme o tomto návrhu zákona. Kdo souhlasí s takto předloženým usnesením? Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 174 poslankyň a poslanců pro 168, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Pan ministr Jiří Pospíšil si přeje přednést své slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji, paní předsedající. Vážená Sněmovno, dámy a pánové, dovolte mi, abych vám za předkladatele poděkoval za tak masivní podporu této novely trestního řádu, která sice není rozsáhlá, ale je velmi důležitá, protože tímto schválením jsme našim občanům dali právo dozvědět se o tom, že byli odposloucháváni, a dále se obrátit na nezávislý soud, aby přezkoumal, zda daný odposlech byl zákonný, či nikoli. Je to velmi důležitý průlom do této oblasti a já doufám, že se tímto přibližujeme právním řádům jiných států Evropy, například německé republiky, která byla svou právní úpravou vzorem tomu, co jste teď schválili. Takže ještě jednou děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nyní přikročíme k volebním bodům, neb jsme tak rozhodli, že tyto body budou následovat bezprostředně po ukončení bloku třetích čtení. Předseda volební komise je připraven. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, dovolil bych si vás v tuto chvíli oslovit více jako předseda poslaneckého klubu než předseda volební komise a požádat vás o 45minutovou přestávku na jednání poslaneckého klubu ODS. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano. Já vám vyhovím a sejdeme se zde v 16 hodin 30 minut. Vyhlašuji tedy pauzu pro jednání poslaneckého klubu Občanské demokratické strany.

 

(Jednání přerušeno v 15.44 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP