(16.30 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené kolegyně, vážení kolegové, když jsem se stačil dotázat pana předsedy klubu sociální demokracie, tak mi sdělil, že potřebuje klub ještě deset minut. Prodlužuji tedy přestávku do 16.45 hodin.

 

(Jednání pokračovalo v 16.45 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní kolegyně, páni kolegové, jsem rád, že už se lavice zaplňují. Můžeme začít naše odpolední jednání.

Ještě předtím, než začnu bod, který máme tady před sebou, o slovo se přihlásil ministr financí Miroslav Kalousek. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové, promiňte, že zdržuji, ale na záznam bych chtěl prohlásit, že v hlasování pořadové číslo 169 usilovně mačkal jsem ne, alespoň jsem o tom přesvědčen. Přesto mám na sjetině ano. Nic nezpochybňuji, ale prosím, aby to bylo zaznamenáno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Vedle pana ministra financí ještě ministr vnitra Ivan Langer.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Vážené kolegyně a kolegové, sedě vedle pana kolegy Kalouska a pana kolegy Římana, byl jsem uveden v omyl, a proto prosím, aby bylo mé hlasování v hlasování číslo 169 prohlášeno za zmatečné, nikoli osoba hlasující.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Bude zaznamenáno ve stenoprotokolu, pane ministře. Ještě pan ministr Říman.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Pane předsedající, já bych se chtěl přihlásit k témuž, k čemuž se přihlásili páni ministři Kalousek a Langer. Bylo to způsobeno čistě tím, že jsem seděl vedle nich. Děkuji. (Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. Nevím, jestli pan předseda vlády po této informaci nechá udělat jiný zasedací pořádek. My vám ho když tak schválíme v Poslanecké sněmovně.

Ale nyní už vážně. Budeme se zabývat naším odpoledním programem. Mám před sebou nelehkou, ale podle mého soudu snadno řešitelnou věc. Mám dvě usnesení, a to první bod po třetích čteních nebo první odpolední bod má být bod číslo 63, anebo první bod odpolední nebo po třetích čteních bod 46.

 

Já se rozhodnu, vy zvážíte, jestli to rozhodnutí je správné, že prvním bodem po třetích čteních dnešního odpoledne bude bod číslo

 

63.
Návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta
Nejvyššího kontrolního úřadu

 

a vyzvu pana předsedu volební komise, aby se ujal slova. Myslím, že to nikdo nezpochybňuje a pana předsedu Tluchoře tady vidím, takže prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji. Myslím si, že vaše rozhodnutí bylo správné, pane místopředsedo.

Dámy a pánové, dovolte, abych zahájil, nebo poté, co ho zahájil pan místopředseda, tak bych vás provedl bodem 63 - Návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, pokračování přerušeného bodu.

Na 23. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. prosince 2007 jsme tento bod přerušili po konání tajného hlasování, ke kterému však nedošlo, a následně byl tento bod vyřazen z probíhající schůze. Rozprava tedy již byla ukončena a nekoná se. Nelze hlasovat ani o jiném způsobu volby.

Pro oživení paměti jen připomenu, že kandidátem na funkci viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu je pan Eduard Vávra, kterého navrhla ODS. Protože se nejedná o klasickou volbu, ale o návrh Poslanecké sněmovny, kterým tato předkládá kandidáta na jmenování prezidentu republiky, je toto hlasování jednokolové. Poslanecká sněmovna rozhodla o volbě tajné.

Prosím nyní, pane předsedající, abyste přerušil projednávání tohoto bodu a otevřel další volební bod.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Přerušuji bod číslo 63, Návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, a otevírám bod číslo

 

64.
Návrh na volbu členů Rady České televize

 

a opět žádám pana předsedu Petra Tluchoře, aby se ujal slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane místopředsedo. Tento bod byl bez projednání vyřazen z pořadu 23. schůze Poslanecké sněmovny dne 6. prosince 2007. K dnešnímu dni je stále neobsazeno pět míst členů této rady, která byla uvolněna skončením volebního období pěti členů Rady České televize.

Volební výbor v souladu s § 46a jednacího řádu již v květnu provedl výběr kandidátů v počtu odpovídajícím trojnásobku počtu členů rady, kteří mají být zvoleni. Jedná se o pět členů. Podle výsledku výběru sestavil kandidátku, na níž jsou kandidáti uvedeni v abecedním pořadí.

Kandidáti předložili všechny doklady požadované zákonem o České televizi a rovněž podepsali čestné prohlášení o souhlasu s kandidaturou, kde mimo jiné uvedli, že pokud nesplní všechny podmínky volitelnosti, v případě svého zvolení členem Rady České televize dnem svého zvolení tyto podmínky splní.

Na lavici máme rozdáno usnesení volební komise číslo 71 obsahující kandidátku pro volbu pěti členů Rady České televize. Zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební výbor i volební komise navrhují Poslanecké sněmovně volbu tajnou.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům na členy Rady České televize a ke způsobu volby.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji, pane předsedo. Otevírám rozpravu jednak k usnesení volební komise Poslanecké sněmovny číslo 71 z 19. schůze z 21. září 2007, které máte, a ke způsobu volby, tak jak řekl pan předseda. Kdo se hlásí do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím.

A vzhledem k tomu, že je navržena tajná volba, tento bod přeruším - ještě ne? Pane předsedo, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Nyní je, prosím, potřeba návrh na tajnou volbu hlasovat. Nebude-li ten návrh přijat, bude probíhat volba veřejná.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, to je samozřejmě dáno jednacím řádem Poslanecké sněmovny, a proto dám hlasovat o způsobu volby, a to v hlasování pořadové číslo 198, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro tajnou volbu. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 198 z přítomných 167 pro 26, proti 56. Návrh nebyl přijat. Bude se konat veřejná volba.

 

Nyní ale bod přeruším. Nebo chcete hned hlasovat o kandidátech?

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP