(17.10 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Předseda volební komise Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Já se domnívám, že výklad pana poslance Hojdy je poměrně přesný. Nicméně i přesto si dovolím ho informovat, že jsme provedli kontrolu těchto skutečností, a mohu v tuto chvíli sdělit, že jednak pan kolega Marek byl kromě občanského sdružení Oliva navržen ještě Syndikátem novinářů, jednak zřejmě došlo u autora dopisu k záměně dvou občanských sdružení. Jedno se jmenuje Občanské sdružení Oliva a druhé se jmenuje Oliva. To, které navrhlo pana Marka, stále existuje a jeho činnost nebyla ani zrušena, ani zastavena, ani ukončena. Oba subjekty, které navrhly pana Marka, existují a jsou v pořádku.

Co se týče lustračního osvědčení u kandidáta, které mu ve chvíli zasedání volebního výboru chybělo, tak v tuto chvíli již je připraveno a je k dispozici ve volebním výboru a volební komisi, čili bylo dodáno a nic nebrání volbě tohoto kandidáta.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. Máme úplné informace. Do rozpravy se hlásí pan kolega Petr Bratský. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji, pane místopředsedo. Já jsem možná nedával úplně pozor, nebo jsem to v té chvíli nepochopil. Já si myslím, že by správné bylo, protože jsou čtyři uvolněná místa, ale jedno z nich je na krátké období, jenom doplnění mandátu, a tři jsou na plné dlouhé období, aby volba proběhla tak, že budou od sebe oddělena hlasování. Možná že jsem nedával pozor a omlouvám se případně panu předsedovi.

Jestli je to tak, že na jednom lístku je to krátké období a na druhém jsou ta dlouhá, tak je to v pořádku a já se v tom případě omlouvám za nepozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Panu kolegovi mohu potvrdit, že takto já jsem vnímal informaci předsedy volební komise, že je to takto připraveno. Ale pan předseda jistě potvrdí svá slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano, já myslím, že není potřeba se omlouvat. Já bych to stejně ještě jednou zopakoval. Ano, bude-li Sněmovnou zvolena varianta tajné volby, tak budou připraveny dva hlasovací lístky. Na jednom z nich bude uvedeno, že se jedná o volbu jednoho kandidáta na kratší volební období, kratší mandát, který končí dnem 26. února 2010. Na druhém hlasovacím lístku bude uvedeno, že se volí tři kandidáti na plné šestileté funkční období. Čili je potřeba na prvním volit jednoho a na druhém maximálně tři.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Kdo další do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím.

 

Rozhodneme o způsobu volby. Stejně jako v předešlém případě je navržena volba tajná. O té rozhodneme v hlasování pořadové číslo 214, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 214 z přítomných 168 pro 157, proti 1. Návrh byl přijat. Rozhodli jsme o tajné volbě.

 

Přerušuji bod 65. V tuto chvíli, pane předsedo, jestli je volba připravena, můžeme přerušit i jednání Poslanecké sněmovny pro volbu k bodům 63 a 65.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Ano. Volba je připravena, můžeme tedy přerušit jednání. Já navrhuji na vydávání hlasovacích lístků 20 minut a na sčítání hlasů pak 30 minut.

Ještě jednou si dovolím zopakovat, jak má probíhat volba. Tedy ještě jednou návod na hlasování.

U volby kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu volíme maximálně jednoho kandidáta z jednoho navrženého, tedy souhlas s takto navrženým kandidátem vyslovíme zakroužkováním čísla před jeho jménem, nesouhlas vyjádříme napsáním X přes toto číslo před jménem.

U volby členů Rady Českého rozhlasu volíme na dvou hlasovacích lístcích. Na jednom hlasovacím lístku volíme jednoho kandidáta na funkční období do roku 2010. Tam ze 12 kandidátů vybíráme jednoho. U toho, s nímž vyslovujeme souhlas, zakroužkujeme číslo před jménem. U všech ostatních musí být křížek přes číslo před jejich jménem. Na druhém lístku volíme tři kandidáty z 12 navržených. Maximálně tři čísla před jmény můžeme zakroužkovat, všechna ostatní zakřížkovat.

Omlouvám se za takto polopatistický výklad, nicméně se obávám několika neplatných hlasů, které jistě budou způsobeny nekvalitní tužkou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi. Ještě než přeruším jednání schůze na provedení tajné volby, upozorňuji, že vydávání lístků bude do 17.35 hodin a sčítání bude do 18.05 hodin. V 18.05 hodin budeme pokračovat ve schůzi. Vzhledem k tomu, že se množily dotazy a tady mám poměrně slušný balík ještě neprojednaných věcí, sděluji, že v 18.05 budeme pokračovat.

Nyní přerušuji schůzi na provedení tajné volby k bodům 63 a 65.

 

(Jednání bylo přerušeno v 17.17 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP