(Jednání pokračovalo v 18.05 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, už jsem zahlédl pana předsedu volební komise, takže doba určená pro tajné volby uplynula. Budeme pokračovat v našem dnešním odpoledním jednání.

Než zahájíme další pevně zařazené body, ukončíme přerušené body 63 a 65, tj. vyhlášení výsledků tajných voleb.

Prosím pana předsedu volební komise Petra Tluchoře, aby nám výsledek voleb sdělil. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil se zápisem o volbě kandidáta na viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu ze dne 19. března (bod 63).

Počet vydaných hlasovacích lístků 168, počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků 168. Pro pana Eduarda Vávru bylo odevzdáno 81 hlasů a nebyl ve druhé volbě tedy zvolen.

 

Dále dovolte, abych vás seznámil s výsledky první volby prvního kola jednoho člena Rady Českého rozhlasu s mandátem do 26. února 2010 (bod 65).

I zde bylo vydáno 168 hlasovacích lístků, stejně jako odevzdáno. Pro pana Luďka Červenku nebyl odevzdán žádný hlas, pro paní Marii Fleissigovou rovněž žádný hlas, pro pana Pavla Hazuku bylo odevzdáno 87 hlasů, pro pana Martina Herzána 13 hlasů, pro paní Danuši Homolkovou 4 hlasy, pro paní Helenu Illnerovou 5 hlasů, pro pana Petra Marka žádný hlas, pro pana Tomáše Ratiborského 8 hlasů, pro pana Pavla Scheuflera 2 hlasy, pro pana Oldřicha Šestáka nula hlasů, stejně žádný hlas pro paní Markétu Šichtařovou apro pana Bohuše Zoubka hlasů 5.

Na toto jedno volné místo s mandátem do 26. února 2010 byl zvolen pan Hazuka.

Nyní dovolte, abych vás seznámil se zápisem o volbě tří členů Rady Českého rozhlasu s plným mandátem na šest let.

I zde bylo vydáno 168 hlasovacích lístků, stejně jako odevzdáno. Pro pana Luďka Červenku byl odevzdán jeden hlas, pro paní Marii Fleissigovou rovněž jeden hlas. K hlasům pro pana Pavla Hazuku se nepřihlíželo, protože byl zvolen na místo člena rady s mandátem do 26. února. Pro pana Martina Herzána bylo odevzdáno 18 hlasů, pro paní Danuši Homolkovou 11 hlasů, pro paní Helenu Illnerovou 15 hlasů, pro pana Petra Marka 66 hlasů, pro pana Tomáše Ratiborského 106 hlasů, pro pana Pavla Scheuflera 2 hlasy, pro pana Oldřicha Šestáka žádný hlas, pro paní Markétu Šichtařovou 1 hlas a pro pana Bohuše Zoubka 105 hlasů.

V prvním kole tedy byl zvolen pan Tomáš Ratiborský a pan Bohuš Zoubek. Do druhého kola postupují pánové Marek a Herzán.

Volební komise v tuto chvíli nenavrhuje pevné zařazení tohoto bodu a myslím, že se rozhodneme na základě jednání podle dalšího vývoje schůze Poslanecké sněmovny. Zůstává tedy jedno místo neobsazené.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi volební komise. O zařazení druhého kola volby Rady Českého rozhlasu rozhodneme na návrh předsedy volební komise pravděpodobně zítra nebo v jiný jednací den Poslanecké sněmovny.

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Omlouvám se, pane místopředsedo. Dámy a pánové, ještě jednu větu. Přestože jsem důkladně upozorňoval, jak se vyplňují hlasovací lístky, dovolte mi upozornit vás, že na hlasovacím lístku pro volbu člena s mandátem do 26. února 2010 bylo odevzdáno 40 neplatných hlasů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi volební komise. Končím body 63 a 65.

Nyní je před námi druhý pevně zařazený bod, který měl být prvním odpoledním, respektive prvním bodem po třetích čteních. Tak jak jsme se rozhodli v půl páté, projednali jsme volební body a můžeme nyní začít bodem číslo 46. Tímto bodem je

 

46.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Lisabonská smlouva pozměňující
Smlouvu o Evropské unii a Smlouvu o založení Evropského společenství

/sněmovní tisk 407/ - prvé čtení

 

Požádal bych v tuto chvíli místopředsedu vlády pana Alexandra Vondru a zpravodaje pro prvé čtení předsedu zahraničního výboru Jana Hamáčka, aby zaujali místa u stolku zpravodajů. Předložený návrh uvede místopředseda vlády Alexandr Vondra a zároveň ho žádám, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády ČR Alexandr Vondra: Dobrý den. Pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, v posledních pěti letech investovala Evropská unie značné množství energie a také prestiže do reformy svých institucí. Nyní nastává čas obrátit list. Výzvou dneška jsou reformy, které zajistí Evropě konkurenceschopnost a prosperitu v globálním světě.

Reformy, o kterých mluvím, nemají být pouhým sloganem, který slouží k marketingu institucionální práce Evropské unie, ale mají ztělesňovat skutečné úsilí o lepší život pro naše občany. Ratifikace Lisabonské smlouvy bude moci konečně uzavřít jednu důležitou, byť dlouhou a složitou kapitolu a napřít energii směrem, kam potřebujeme.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP