(14.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych vám oznámila, že naše dnešní odpolední jednání zahájíme ve 14.45 z důvodu patnáctiminutové pauzy pro jednání poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické. Děkuji vám za pochopení.

 

(Jednání pokračovalo ve 14.46 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci je 14 hodin 46 minut, prosím všechny přítomné, aby se zaregistrovali svými hlasovacími kartami, abychom dosáhli potřebného počtu k tomu, abychom mohli zahájit naše dnešní odpolední jednání.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ještě jednou vás žádám o registraci a vás, nově příchozí, abyste bezprostředně zaujali svá místa, abychom mohli pokračovat v našem odpoledním jednání.

Tento odpolední blok zahájím sdělením nových omluv nad rámec těch, s kterými jste byli seznámeni při zahájení dnešního jednacího dne.

Od 14.30 do 19 hodin se omlouvá paní poslankyně Lesenská. Také na odpolední jednání, a to od 15 hodin, se z důvodu projednávání návrhu zákona v Senátě omlouvá předseda hospodářského výboru pan poslanec Oldřich Vojíř.

Dovolím si zopakovat, kterými body se budeme zabývat. Jsou to pevně zařazené body 5, 15, 16, 23, dnes ráno nově zařazený bod 99 a pak budeme pokračovat v přerušeném projednávání bodu 26, který jsme přerušili před polední přestávkou.

 

Dovolte mi, abych zahájila projednávání prvního z pevně zařazených bodů, kterým je bod č. 5. Je to

 

5.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 22/2004 Sb., o místním referendu
a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 234/2006 Sb., zákon č. 128/2000 Sb.,
o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 131/2000 Sb.,
o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 323/3/ - vrácený Senátem

 

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy, jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 323/4. Dovoluji si mezi námi uvítat senátora pana Jiřího Oberfalzera. Prosím, pane senátore, přijměte místo u stolku zpravodajů.

Nyní prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřil ministr vnitra pan Ivan Langer. Vážený pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, budu velmi stručný. Předmětem navrhovaného zákona je za prvé snížení kvora pro platnost hlasování v místním referendu a za druhé odstranění problematické sankce, která v zákoně stále ještě existuje, a to je možnost rozpuštění zastupitelstva za neprovedení místního referenda.

Senát se po projednání tohoto návrhu zákona rozhodl tu první část z těchto dvou částí uvedených v návrhu zákona zcela vypustit, což je právo horní komory, které respektuji, nicméně jako předkladatel tohoto návrhu zákona, který si je vědom jeho citlivosti a složitosti cesty k dosažení tohoto kompromisního návrhu, v tuto chvíli k své velké lítosti nemohu podpořit stanovisko Senátu a požádám Poslaneckou sněmovnu, aby potvrdila návrh zákona v té verzi, která byla Poslaneckou sněmovnou schválena.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji vám, pane ministře. Ptám se zpravodaje pro veřejnou správu a regionální rozvoj pana poslance Toma Zajíčka, zda si přeje vyjádřit svůj názor k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu. Není tomu tak.

Otvírám rozpravu. Prvního přihlášeného do této rozpravy vyzývám, aby se ujal slova. Je jím pan poslanec Tejc. Prosím, pane poslanče.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP