(14.50 hodin)

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, děkuji za slovo.

Já bych chtěl také požádat ctěnou Sněmovnu o to, aby schválila návrh zákona ve znění tak, jak ho schválila již před několika měsíci Poslanecká sněmovna, a to právě proto, že zde byl nalezen po určitých diskusích a po několika návrzích, které předkládala opozice či vláda, konsensus, který byl všeobecně přijat a který bude znamenat, že se zvýší dostupnost přímé demokracie pro občany. Na jedné straně se odstraňuje sankce, která podle ministerstva neměla velký význam, byť já se domnívám, že tato sankce odstraněna být neměla a měla umožnit to, aby zastupitelstvo bylo rozpuštěno v případě, že by nerespektovalo výsledky referenda. Ale v rámci tohoto kompromisu mezi opozicí a koalicí se můžeme dostat na hranici 35 % pro účast a to je pro mne velmi podstatné. Proto i já podporuji tento kompromisní návrh.

V případě, že bychom schválili návrh tak, jak jej upravil Senát, tak se domnívám, že to je krok zpět, který by znamenal oproti původnímu a současnému stavu zhoršení přímé demokracie v České republice, a nikoli její zlepšení. Proto vás tedy žádám o podporu sněmovní verze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji.

Nyní se omlouvám za téměř neomluvitelnou nezdvořilost. Samozřejmě jsem v rozpravě měla jako prvního pozvat pana senátora Jiřího Oberfalzera. Pane senátore, prosím, promiňte mi to a ujměte se slova. Děkuji vám.

 

Senátor Jiří Oberfalzer: Děkuji. Paní předsedající, dámy a pánové, pan ministr zde vysvětlil, co je podstatou navržené změny, kterou schválilo plénum Senátu. Já si dovolím doprovodit tuto navrženou změnu jenom jednoduchou argumentací, pokud možno co nejstručněji.

Senát usoudil, že tato úprava bude mít poněkud kuriózní důsledky, a sice totiž že přibude platných výsledků místních referend, ale nepřibude závazných výsledků místních referend, neboť pro závaznost referend se vlastně podmínky nijak nezmění. My se domníváme, že je to do jisté míry optický klam, který zde vytváříme, a může být zdrojem i určité frustrace voličů, neboť když si uvědomíme důsledek, to jest totiž že referendum bude mít kupříkladu přesně 35 % účasti plus jednoho voliče a přijme výsledek nebo odmítne otázku referenda i sedmdesátiprocentní většinou, stále nebude závazné. Bude platné, ale nebude závazné. Při kvoru 35 účasti a povinném výsledku 25 % všech registrovaných voličů znamená, že závazné bude referendum jenom tehdy, pokud zde otázka získá podporu, anebo naopak nepodporu ve velikosti asi 71,4 % ze zúčastněných. S ohledem na pochybný efekt, pochybný výsledek a možnou frustraci voličů se Senát rozhodl tuto část navrženého zákona navrhnout vypustit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já vám děkuji, vážený pane senátore. Táži se, zdali si ještě někdo přeje připojit k otevřené rozpravě. Není tomu tak. Rozpravu končím.

Vážený pane ministře, přejete si přednést závěrečné slovo? Předpokládám, že nikoliv.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování podle § 97 odstavce 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu tedy návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 22/2004 Sb., o místním referendu a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 234/2006 Sb., zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 323/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 323/4."

 

Dovoluji si zahájit hlasování s pořadovým číslem 53 a táži se vás, kdo souhlasí s takto předneseným návrhem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 151 poslankyň a poslanců pro návrh 6, proti 116. Konstatuji, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem nepřijali.

 

Nyní tedy budeme hlasovat znovu, a to podle § 97 odstavce 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101 poslance. Prosím - ano, kvorum již máme nastaveno.

Přednesu tedy návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 22/2004 Sb., o místním referendu a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 234/2006 Sb., zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 323/3."

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 54 a táži se vás, kdo souhlasí s takto předneseným usnesením. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přítomných 157 poslankyň a poslanců pro návrh 151, proti nikdo. Konstatuji, že jsme návrh zákona přijali.

 

Děkuji panu senátoru Oberfalzerovi a končím projednávání tohoto tisku.

Hlásí se pan poslanec Šťastný. Vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Boris Šťastný: Velice se omlouvám, vážená paní předsedající. V hlasování číslo 53 jsem hlasoval aktivně ne, na sjetině mám ano. Nezpochybňuji hlasování, pouze pro stenozáznam. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, tato námitka bude zaznamenána.

 

Dovolte mi, abych zahájila projednávání dalšího z pevně zařazených bodů, a je jím bod číslo 15. Je to

 

15.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
související s registrovaným partnerstvím
/sněmovní tisk 395/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr vnitra pan Ivan Langer. Vážený pane ministře, prosím, ujměte se slova.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP