(17.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Pokud podnikáte jako fyzická osoba, jako lékař fyzická osoba, tak samozřejmě třeba s úmrtím okamžitě zaniká i vaše smlouva se zdravotními pojišťovnami. Čili pozůstalým zůstává vnitřní vybavení ordinace, platná nájemní smlouva na ordinaci, která většinou patří jinému subjektu, ale mizí smlouva s pojišťovnou. Totéž nastává v situaci, kdy lékař fyzicky podnikající chce převést smlouvu - chce třeba skončit - na někoho jiného. To může činit buď bezplatně, nebo formou prodeje. Už se to dnes děje. Pokud podniká jako fyzická osoba, musí předtím získat souhlas zdravotních pojišťoven, minimálně předběžný, ten nový nabyvatel se musí přihlásit do výběrového řízení, musí ho podstoupit. Samozřejmě nikdo mu negarantuje, že - byť je tam předběžný příslib pojišťovny - pojišťovna smlouvu předá. Pokud toto podnikání děláte jako právnická osoba, přechází to zcela automaticky. Prostě s právnickou osobou, s.r.o., s akciovou společností, když ji prodáte nebo je předmětem dědictví, tak automaticky zůstává dál v platnosti i smlouva se zdravotními pojišťovnami včetně samozřejmě dalších závazků, které právnické osoby mají.

V tuto chvíli nejde tedy o nic jiného než o sjednocení této praxe, zjednodušení systému. V podstatě by z toho měl mít prospěch, poměrně výrazný, i pacient příslušného lékaře. Protože v tuto chvíli, když lékař umírá a podniká jako fyzicky podnikající osoba, je to poměrně komplikovaná záležitost, neb celá praxe je součástí dědického řízení, smlouva přitom zaniká a není vůbec jednoduché dát dohromady nového lékaře, vybavení ordinace, nájemní smlouvu, do toho dědické řízení.

V okamžiku, kdy by byl přijat tento návrh, tak v podstatě na fyzicky podnikající osoby je z pohledu smlouvy s pojišťovnami, která je to nejdůležitější, co ten lékař má - protože vnitřní vybavení může pořídit buď za své úspory, nebo na hypotéku, to nebývá problém, nájemní smlouva s majitelem nemovitosti, kde je ordinace, také nebývá problém, registrace, ta nebývá už vůbec problém, protože při splnění odborných podmínek a smlouvy o smlouvě budoucí na nájem ordinace automaticky máte právo na registraci, čili problémy s registrací nejsou žádné - tak problémy samozřejmě se smlouvami s pojišťovnami jsou veliké. Pojišťovny se nechovají v tomto případě standardně. V některých krajích problémy nečiní při prodeji praxí, v některých krajích to je téměř nemožné.Některé pojišťovny s tím problém nedělají, jiné s tím dělají.

My bychom sjednotili praxi. Čili jednoduchá technická norma, kde na ní vydělají pacienti, protože se po mém soudu bude dařit daleko rychleji obsazovat osiřelé praxe po zemřelých lékařích, daleko rychleji se podaří obsazovat praxe, když nějaký lékař se rozhodne skončit, jít do důchodu a praxi přenechat nebo prodat. Čili je to pozitivní zpráva pro pacienty. Samozřejmě pro lékaře také, protože o řekněme jejich vybudované praxi si rozhodují sami a nemusí rozhodovat o tom zdravotní pojišťovna.

Konečně velké množství lékařů, kteří cítí, že by svoji praxi chtěli prodat, tak ji dnes už automaticky převádějí na společnosti s ručením omezeným, byť s jedním vlastníkem a jedním jednatelem. Mimochodem, už je v platnosti zákon, že převod smlouvy z fyzicky podnikající osoby na právnickou osobu, pokud jde o stejného lékaře, je ze zákona automatický. V podstatě dnes i prodej praxí už je tímto vyřešen, byť trochu kostrbatě a trochu na delší trať. Doktor si musí založit navíc s.r.o, musí podstoupit vše s tím spojené a musí pojišťovně oznámit změnu právní formy, takže, řekněme, tím stráví několik měsíců běháním po úřadech, ale finále je takové, že smlouvu už dnes může vlastně prodat tím, že ji převede na s.r.o z fyzicky podnikající osoby. Čili jediný problém, který zůstává nevyřešen a neřešen, je skutečně věc s úmrtím lékaře. Tady bychom to mohli jednoduše vyřešit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zástupci navrhovatelů panu poslanci Davidu Rathovi. Požádám zpravodaje Alfréda Michalíka, aby nám přednesl svou zpravodajskou zprávu v prvém čtení. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Alfréd Michalík: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, důvody předložení této novely vám velmi důkladně a podrobně vysvětlil předkladatel dr. Rath, takže se k tomu vracet nebudu. Mohu konstatovat pouze to, že vláda vyslovila s tímto návrhem nesouhlas a chce řešit tento problém v rámci své reformy zdravotnictví, kde bude řešit veřejné zdravotní pojištění s termínem od 1. 1. 2009.

Myslím, že důvody, které tady byly řečeny, svědčí o akutnosti a časové nutnosti této změny, které řeší problémy, které dnes tíží lékařskou veřejnost, a že jejich včasné řešení by mohlo pomoci v této oblasti. Proto si myslím, že bychom měli pustit tento návrh do druhého čtení, ve kterém se mohou dojasnit a dopřesnit některé právní nejasnosti, které tento návrh může vyvolat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zpravodaji za velice úspornou zpravodajskou zprávu. Otvírám obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy mám zatím dvě přihlášky - pana ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a pana Borise Šťastného. Žádám pana ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, aby se ujal slova. Prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi pár poznámek k tomuto návrhu.

Tak jak byl odůvodněn a popsán efekt eventuální takové normy, nebylo by lze než souhlasit. Ale bohužel provedení, které máte před sebou, nezakládá to, co předkladatel předpokládá. Je to především z důvodu, že tak činí ve špatné části zákona, která se týká výběrových řízení, nikoli smluvních podmínek a smluv se zdravotními pojišťovnami. Zároveň v tomto paragrafu předpokládá, že přejdou smlouvy - ale nemohou přecházet smlouvy, to znamená tento akt je nerealizovatelný, ale mohou přecházet povinnosti a práva v té smlouvě založené. To znamená i z tohoto hlediska je to špatně napsáno. Je nebezpečí, že očekávání, které nepochybně v určité části lékařské veřejnosti je, tak by fakticky podle tohoto zákona nebylo naplněno.

Bylo tady již panem zpravodajem zmíněno stanovisko vlády, kde se dočtete tyto důvody přesněji. Je tam také napsáno, že Ministerstvo zdravotnictví připravuje nový zákon o veřejném zdravotním pojištění a o zdravotních službách, kde tuto záležitost řeší. Neřeší jenom přechod smluv, ale řeší i přechod registrace zdravotnického zařízení. Tady bylo panem poslancem Rathem správně popsáno, že registrace zdravotnického zařízení je nároková. Nicméně nový nabyvatel, ať je to dědic nebo ten, který to kupuje, musí projít znovu registračním procesem. On nějakou dobu trvá. To znamená přesto tam trvá přetržka třeba měsíc, dva, podle toho, jak proces dlouho trvá.

My v těch nových zákonech předpokládáme plynulý přechod praxí s tím, že tam je přechodné období pro zajištění registrace zdravotnického zařízení pro dědice nebo nového nabyvatele tohoto zdravotnického zařízení. A správným způsobem ošetřujeme i přechod smluv. To znamená je tam přechod jak toho nároku provozovatele zdravotnického zařízení, tak přechod toho nároku smluvního - a správným způsobem.

Zároveň chci připomenout, a neodpustím si to, že přednedávnem jsme tady projednávali v rámci batohu odstranění výběrového řízení u praktických lékařů právě proto, aby se usnadnily přechody a nástup nových praktických lékařů na posty jednotlivých obvodů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP