(Klub sociální demokracie požádal o přestávku na klub v délce 10 minut. Přestávka prodloužena do 15.00 hodin. Jednání pokračovalo v 15.01 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přestávka na jednání poslaneckého klubu sociální demokracie vypršela. Budeme tedy pokračovat v naší 30. schůzi.

Na dotaz, který byl vznesen, po poradě s vedením, s předsedy, místopředsedy a předsedy poslaneckých klubů bych jasně sdělil, že bod 37 je v programu naší schůze.

Dále mám ještě přihlášku od pana poslance Exnera. Poprosím ho, aby vystoupil. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, já jsem byl přihlášen písemně do rozpravy od začátku schůze. Slovo zřejmě tím, že pan předseda se přeřekl nebo překoukl, jsem nedostal.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás přeruším. Abyste mě takto napadal, to tedy ne! Byla vystoupení s přednostním právem. Takže pane poslanče, já bych si vyprošoval tenhle tón!

Prosím, můžete pokračovat.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, dovolte, abych se zeptal, jaké přednostní právo měli poslanci Doktor, Vidím, Benda, Kala.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Byli přihlášeni před vámi, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Písemně?

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, písemně. Byli tady za mnou, přihlásili se písemně. Pak následoval blok okolo bodu číslo 37, kde vystupovali všichni s přednostními právy, pane poslanče. Příště bych, být vámi, si ověřil, než někoho napadnete! Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, pokud máte pravdu, omlouvám se vám, ačkoliv pochybuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji! Můžete pokračovat.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně při skončení jednání o bodu 37 jasně konstatovala, že bod je ukončen. Důkazem je zápis - zpráva z jednání Poslanecké sněmovny. Pane předsedo, je určitě možné, aby byla přečtena.

Před jednáním mě pan předseda Poslanecké sněmovny vyhledal a konstatoval, že bod byl ukončen podle stenozáznamu, tedy ve shodě s tím, co si myslím já. Bohužel to až dosud neoznámil. Nastala rozprava kolem této věci a pan předseda klubu ODS Tluchoř ve svém vystoupení také konstatoval, že podle jeho názoru bod je ukončen. Nyní vrtí hlavou. Už mi také bylo řečeno, že si to rozmyslel. (Ohlas v sále.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já si myslím, že by bylo dobré hovořit k programu naší schůze. Navrhněte nějaký návrh, který chcete navrhnout. Takovéto napadání jednotlivých poslanců, myslím, není správné. Prosím. Poprosil bych o návrh.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, pokud bych napadal jednotlivé poslance, bylo by to nesprávné, ale skutečně nemám ani sebemenší úmysl kohokoli napadnout.

Paní magistra Juranková, vedoucí organizačního odboru, se mi snažila - a snad i s oporou legislativně právního odboru - vysvětlit, že paní místopředsedkyně při ukončování bodu se přeřekla. Musím konstatovat, že pokud se paní místopředsedkyně přeřekla a ukončila bod, ačkoliv ho ukončit neměla, potom ani jeden z přítomných poslanců nevznesl proti jejímu konstatování žádnou námitku. Pokud by býval kdokoli vznesl námitku proti tomu, že bod není ukončen, pak by buď paní místopředsedkyně Němcová si hned uvědomila přeřeknutí a opravila by se, nebo by s minimálně muselo hlasovat o námitce. Nic takového se nestalo. Tudíž mohu konstatovat, že všichni přítomní poslanci, když končilo projednávání bodu 37, měli shodný názor, že bod je ukončen.

Nyní se snažíme tuto záležitost nějak změnit. Já jsem toho názoru, že jelikož bod je ukončen, je samozřejmě možné zařadit nový bod, pokud podle pravidel, která máme v jednacím řádu k dispozici, se tak stane, jinak není o čem v této věci hlasovat. Bod je ukončen.

Pokud by snad někdo chtěl tvrdit něco jiného a vy jste se s tím, pane předsedo, ztotožnil, potom vznáším námitku proti takové interpretaci.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji. Pan místopředseda Zaorálek se přihlásil.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, kolegové, nemiluji procedurální debaty, tak mi dovolte, abych rovnou navrhl vyřazení bodu 37 z programu schůze se zdůvodněním, že doplnění důvodové zprávy, které jsme obdrželi od vlády, abychom mohli posoudit, zda finanční náhrada, která se poskytuje zhruba v tom rozsahu 270 miliard církvím, je adekvátní majetku, který nebude církvím vydán. Jsem přesvědčen, že doplněk není dostatečný k tomu, abychom posoudili adekvátnost náhrady, že materiál není způsobilý k tomu, aby byl projednán v příslušných výborech. Proto navrhuji vyřazení bodu číslo 37.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. O slovo se přihlásil ještě pan poslanec Tlustý. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi pokusit se přispět k hledání východiska z této opravdu zvláštní situace, protože nikdo nepochybuje o tom, že bod byl ukončen, byl přijat procedurální návrh na to, aby se tak stalo. Přesto je dnes uveden v písemném seznamu, aniž by kdokoli navrhl jeho zařazení. To je docela zvláštní. Přestože to nikdo nenavrhl, tak zde někteří vetují, aby se tak stalo. Dokonce navrhují, aby byl zamítnut. Myslím si, že to je opravdu zmateční situace. Myslím si, že v tuto chvíli se s tím dá vypořádat jedině procedurálním hlasováním, nikoliv o meritu, to přijde později, ale o tom, že interpretace, kterou udělal pan předseda Sněmovny - a já se mu moc omlouvám, já s ním jinak velmi často souhlasím - i v tomto případě rovněž bez hlasování je neakceptovatelná.

To znamená vznáším námitku proti výkladu, který v podstatě říká, že ačkoliv to nikdo nenavrhl, je to tam. A protože to nikdo nenavrhl, tak to tam být nemůže, proto namítám, pane předsedo, abyste to vy prohlašoval za fakt. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, děkuji. Dále do rozpravy? Nikdo se nehlásí, rozpravu tedy ukončím a budeme hlasovat o jednotlivých návrzích.

První budeme hlasovat o návrhu - já to radši zopakuji, protože už uběhla doba, která, kdy si to již nemusí poslanci…

Ještě než zahájím hlasování o jednotlivých návrzích, paní místopředsedkyně Němcová. Já vás odhlásím na přání poslanců. poprosím vás, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane předsedo, děkuji vám za laskavost, že jste mi ještě dal slovo.

Dámy a pánové, vůbec nebudu brzdit náš další jednací den. Sněmovna nějak rozhodne, nějak se s tím vypořádá, nějak budeme postupovat v tomto konkrétním bodě i v bodech dalších.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP