(15.10 hodin)
(pokračuje Němcová)

Jenom chci znovu upozornit. Já vím, že vás stanovisko parlamentní legislativy příliš neváže pro vaše rozhodování. Přesvědčila jsem se o tom při posledním hlasování, kdy jsem upozorňovala minulou středu na to, že postupujeme v rozporu se stanoviskem sněmovní legislativy. Sněmovna se rozhodla, že vědomě chce hlasovat proti tomuto stanovisku, učinila tak, to se nedá nic dělat. Sněmovna je oním suverénem, který takto postupovat může.

Jenom chci uvést na pravou míru to, o čem se zde dnes bavíme, tedy to, zda bod je řádně součástí našeho programu, anebo není součástí našeho programu. Mám před sebou stenozáznam právě z toho velmi vzrušeného večera, kdy jsme se tady v prodloužené době dohadovali o tom, co s tím zákonem uděláme, a nakonec Sněmovna proti stanovisku legislativy odhlasovala toto - na návrh Vlastimila Tlustého, který ho zopakoval, a návrh zněl takto: návrh na přerušení projednávání v prvém čtení a odročení do okamžiku či doby doplnění zákona či důvodové zprávy o vymezení rozsahu vydávaného majetku, výčet či definice, a ocenění nevydávaného majetku, to je stanovení rozsahu finanční náhrady. O tomto návrhu jsem dala hlasovat. Poslanecká sněmovna řekla, že s tímto návrhem, tak jak byl přednesen Vlastimilem Tlustým, souhlasí. A já jsem konstatovala - tady se táži, zda bude probíhat kontrola hlasování, nebude probíhat - konstatuji, a dále říkám: tím pádem jsme se vypořádali s tímto bodem, Sněmovna přijala verdikt v podobě posledního hlasování. Verdikt posledního hlasování znamená, že Sněmovna odhlasovala přerušení projednávání v prvém čtení a odročení do okamžiku či doby atd., jak jsem zde již citovala. I když potom říkám dále, že končím projednávání bodu číslo 37, sněmovního tisku 82, nic toto konstatování nemůže změnit na vůli Poslanecké sněmovny, kterou vyjádřila svým hlasováním. Já nejsem ten, kdo jakoukoli svou větou může změnit záměr Poslanecké sněmovny, tedy změnit její hlasování, a hlasování znělo tak, že přerušujeme a odročujeme. To je výklad, který jsem si teď ověřila u legislativy Poslanecké sněmovny.

Vím, že je zde návrh na vyřazení tohoto bodu z programu, to je hlasování, které je před námi. Prosím, vyrovnejme se s ním každý, jak umíme. Já vám nechci z tohoto místa říkat, jak se máte zachovat, ale pro vyjasnění postupu bylo potřeba tohle říci a zároveň dodat, že podobným způsobem jsme postupovali v minulosti vždy; jestliže Sněmovna odhlasovala přerušení a odročování, znamenalo to, že je bod přerušen a odročen.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vidím, že se hlásí pan poslanec Exner, ale já jsem ukončil rozpravu k programu. Paní místopředsedkyně vystoupila s přednostním právem, ta má právo vystoupit kdykoli a k čemukoliv, takže já vám nyní bohužel nemohu udělit slovo.

 

Nyní budeme hlasovat o jednotlivých návrzích, tak jak jsem je načetl. Prvně budeme hlasovat, když dovolíte, o tom, že dnes projednáme body 43, 47, 48, 49 a 89. Dále, že ve středu 7. 5. budeme projednávat blok třetích čtení, a to i po 14. hodině, dále bychom odhlasovali v této souvislosti podle § 95 písmeno a), že budeme hlasovat třetí čtení po 14. hodině, a ve středu, tedy 7. 5., po vyčerpání bodů ve třetím čtení zařadíme body 80 až 87. To by byl první blok hlasování.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 145 z přítomných 171 poslankyň a poslanců pro návrh 168, proti 1. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Dále navrhl pan poslanec Bartoš, abychom bod číslo 62 zařadili do bloku druhých čtení jako druhý bod. Pardon, omlouvám se - do třetích čtení jako druhý bod v pořadí. Ano? Ano, do třetích čtení jako druhý bod v pořadí.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 146 z přítomných 171 poslankyň a poslanců pro návrh 168, proti nikdo. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Dále pan poslanec Doktor navrhl vyřadit bod číslo 76 z programu naší schůze. Souhlasí pan poslanec? Ano.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 147 z přítomných 172 poslankyň a poslanců pro návrh 170, proti 1. Konstatuji, že i s tímto návrhem byl vysloven souhlas, vyřadili jsme bod číslo 76.

 

Dále pan poslanec Vidím navrhl vyřadit bod číslo 79.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 148 z přítomných 172 poslankyň a poslanců pro návrh 170, proti nikdo. Konstatuji, že i s tímto návrhem jsme vyslovili souhlas, vyřadili jsme bod číslo 79.

 

A nyní přichází ta problematická záležitost. Po dohodě grémia Poslanecké sněmovny s předsedy poslaneckých klubů říkám, že bod číslo 37 je zařazen v našem programu. Proti tomu zazněly dvě námitky, pan poslanec Exner a pan poslanec Tlustý.

Nechávám hlasovat o této námitce. Kdo s námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 149 z přítomných 172 poslankyň a poslanců pro návrh 89, proti 76.

 

Proběhne kontrola hlasovacích listin. (Několik poslanců kontroluje výsledky hlasování.) Proběhla kontrola hlasovacích listin? Asi proběhla. Táži se pana poslance Plevy, jestli mohu vyhlásit výsledek. (Ruch v sále.)

Takže vyhlašuji výsledek: s námitkou byl vysloven souhlas, tudíž bod číslo 37 není v našem programu zařazen.

 

Dále budeme hlasovat o… Já nevím, co je za vzrušení. Prostě námitkou jsme rozhodli, že tento bod není v programu našeho jednání. (V sále se ozývají vzrušené hlasy, je velký hluk, mnozí poslanci vstávají ze svých lavic.) Rozhodla o tom Sněmovna hlasováním, tak nevím, co se děje.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP