(16.50 hodin)
(pokračuje Schwippel)

Tolik moje poznámky. Na závěr chci zopakovat, že nebylo mojí ambicí provést hlubokou nebo velmi komplexní analýzu tohoto problému. Chtěl jsem pouze zmínit některé aspekty, nad kterými bychom se podle mého názoru měli zamyslet ve chvíli, kdy se zabýváme ratifikací této smlouvy.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Janu Schwippelovi a ptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy. Pan kolega Tomáš Dub má slovo.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám, paní předsedající. Já jen velice technicky. Já bych si dovolil, i když to ještě zazní, navrhnout projednání této věci v ústavněprávním výboru a ve výboru pro evropské záležitosti a zároveň prodloužit lhůtu na projednání o 20 dní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Ptám se, zda někdo další chce vystoupit v rámci tohoto bodu v obecné rozpravě. Neregistruji žádnou takovou přihlášku, proto přivolávám naše kolegy do jednacího sálu. Prosím přítomné o trpělivost, protože budeme rozhodovat o návrhu, který zde zazněl.

Požádám pana poslance Grospiče, aby Sněmovně svůj návrh ještě jednou zopakoval. Pokud jste svůj návrh předal panu zpravodaji, můžeme o přečtení požádat pana zpravodaje.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Paní předsedající, já jsem předložil návrh na přerušení projednávání tohoto bodu do doby, než tuto smlouvu ratifikují tři stálí členové Rady bezpečnosti, to je Rusko, Čína a Spojené státy americké.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Končím obecnou rozpravu. Ptám se na závěrečná slova. Nejprve prosím pana navrhovatele… Pana ministra se ptám, zda chce využít možnosti a vystoupit se závěrečným slovem v této fázi projednávání.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Vážené poslankyně, vážení poslanci, já bych při tomto přece jen seriózním tématu prosil, aby si tady nikdo z nás nedělal šašky. Vyžadovat tady přerušení, až tři stálé mocnosti ratifikují - každý z nás ví, že je to nerealistický požadavek, který neznamená nic jiného než požadavek na zamítnutí našeho přístupu k Římskému statutu.

Já bych velice prosil, abychom normálně tuto smlouvu tady rozhodli, neboť opravdu představa, že bychom předsedali Evropské unii, měli na starosti v této souvislosti také Mezinárodní trestní soud, a to v pozici, kdy jsme ani neratifikovali Římský statut, je poněkud groteskní. Já bych velice prosil, abychom jednou měli také na paměti důstojnost České republiky a její mezinárodní postavení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi. Nyní patří slovo panu zpravodaji, panu poslanci Hamáčkovi - ale ještě předtím se o slovo hlásí předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já za to slovo děkuji, paní předsedající. Já bych chtěl poprosit, aby v okamžiku, kdy někdo projeví jiný názor, byť je to názor menšinový, byť je to názor, který zásadně třeba i neakceptuji, se to nekomentovalo slovem děláte si z nás šašky. Pane ministře, prosím, abyste se za to panu poslanci Grospičovi omluvil. Děkuji

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo slovo předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika. Nyní má své závěrečné slovo pan kolega Jan Hamáček, který je zpravodajem.

Oznamuji, že pan kolega Šeich má náhradní kartu číslo 31.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dovolte mi, abych pouze zrekapituloval rozpravu, ve které kromě předkladatelů a zpravodaje vystoupilo pět poslanců. V rozpravě padl návrh kolegy Grospiče přerušit jednání do doby, než Římský statut ratifikují Spojené státy, Čína a Rusko. Dále zazněl návrh na přikázání kromě toho, co je navrženo, to znamená zahraničnímu, i ústavněprávnímu výboru a výboru pro evropské záležitosti. Rovněž zazněl návrh na prodloužení lhůty na projednávání ve výborech o 20 dní.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za tuto rekapitulaci. Budeme postupovat podle toho, jak shrnul nyní situaci pan zpravodaj. Nejprve budeme hlasovat o návrhu pana poslance Grospiče na přerušení projednávání tohoto bodu do doby, než bude splněna podmínka, kterou tady přečetl. Doufám, že jste ji všichni slyšeli dvakrát a že není nutné, abychom ji ještě jednou opakovali.

Chcete odhlásit, tak vás tedy odhlašuji a prosím o novou registraci.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 151 a ptám se, kdo je pro návrh pana poslance Grospiče na přerušení do doby, než budou splněny jím požadované podmínky. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 151, z přítomných 148 pro 24, proti 106. Návrh přijat nebyl.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázat tento návrh k projednání zahraničnímu výboru, pan kolega Dub doplňuje výbor ústavněprávní a výbor pro evropské záležitosti. Má někdo ještě jiný návrh na přikázání výborům? Není tomu tak.

 

Budeme tedy nejprve hlasovat o přikázání výboru zahraničnímu.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 152. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 152, přítomno 148, pro 146, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o přikázání výboru ústavněprávnímu.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 153. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 153, přítomno 147, pro 119, proti 16. Také tento návrh byl přijat.

 

Do třetice rozhodneme o přikázání výboru pro evropské záležitosti.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 154. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 154, přítomno 147, pro 70, proti 16. Návrh přijat nebyl.

 

Nyní je před námi hlasování o návrhu na prodloužení lhůty k jednání ve výborech o 20 dnů.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 155. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 155, přítomno 148, pro 78, proti 48. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu, výboru ústavněprávnímu a lhůta k jeho projednání byla prodloužena o 20 dnů. Tím jsme se vypořádali s tímto bodem našeho pořadu. Je to bod číslo 47, sněmovní tisk 423.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP