(17.00 hodin)
(pokračuje Němcová)

Dalším bodem, kterému se budeme věnovat, je bod č. 48. Je to

 

48.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Dohoda o stabilizaci a přidružení mezi Evropskými společenstvími
a jejich členskými státy na jedné straně a Republikou Černá Hora na straně druhé,
podepsaná dne 15. října 2007 v Lucemburku
/sněmovní tisk 428/ - prvé čtení

 

Než dám slovo ještě panu ministrovi zahraničních věcí, o slovo se hlásí pan kolega Šmíd. Prosím.

 

Poslanec Milan Šmíd: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, při hlasování číslo 149 jsem hlasoval ne, na sjetině mám ano. Pouze pro stenozáznam, nezpochybňuji hlasování. Omlouvám se. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkujeme za toto upřesnění pro stenozáznam.

Nyní tedy prosím, aby předložený návrh uvedl ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Prosím vás, pane ministře, o slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Vážené poslankyně, vážení poslanci, paní předsedající, vláda předkládá žádost o vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody o stabilizaci a přidružení mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými státy a Černou Horou, podepsané v Lucemburku dne 15. října 2007. Jde o standardní a stabilizační a asociační dohodu, která je podobná dohodám, které Evropská unie již uzavřela s Chorvatskem, Makedonií a Albánií a které byly parafovány rovněž se Srbskem a Bosnou a Hercegovinou.

Dohoda o stabilizaci a přidružení upravuje formy politického dialogu Evropské unie s Černou Horou včetně posílení regionální spolupráce. Předpokládá vznik zón volného obchodu mezi Společenstvím a Černou Horou do pěti let od vstupu dohody v platnost. Dále upravuje pohyb pracovníků, svobodu usazování, poskytování služeb a běžných plateb a pohyb kapitálu. Dohoda zakotvuje závazek Černé Hory sblížit právní předpisy s předpisy Evropských společenství, zejména v oblasti vnitřního trhu, a vymezuje rámec spolupráce s Černou Horou v řadě oblastí, zejména v oblasti spravedlnosti, svobody a bezpečnosti. Dohoda zřizuje radu, výbor a parlamentní výbor pro stabilizaci a přidružení, které budou dohlížet na její uplatňování.

V souladu s běžnou praxí byla ve vzájemných vztazích uplatněna (od?) 1. ledna 2008 dohoda týkající se především obchodu, spolupráce a institucionálního rámce. Platná bude do doby, než dohoda o stabilizaci a přidružení vstoupí po ukončení ratifikačního procesu v platnost. Sjednání dohody je jak ve všeobecném zájmu Evropské unie, tak i v národním zájmu České republiky. Vstup dohody v platnost podpoří rozvoj bilaterálních vztahů včetně ekonomických a přispěje k celkové stabilizaci regionů jihovýchodní Evropy. Nepředpokládá se dopad provádění dohody na státní rozpočet ani na rozpočet Evropské unie.

Česká republika podporuje integraci Černé Hory do evropských a euroatlantických struktur. Pokrok ve stabilizaci v asociačním procesu představuje významný impuls v pokračování reforem v zemi a sbližování černohorského právního a podnikatelského prostředí se standardy Evropské unie.

Česká republika má v Černé Hoře tradičně velmi dobré renomé a je vnímána jako spřátelená země a spolehlivý partner. Vzhledem k velmi dobrým vzájemným vztahům je ze zahraničněpolitického hlediska žádoucí, aby česká strana asociační a stabilizační dohodu ratifikovala co nejdříve.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Zpravodajem pro prvé čtení by měl být pan poslanec Petr Krill. Tak jej určil organizační výbor. Je však nepřítomen, je na zahraniční cestě.

 

Navrhuji tedy Poslanecké sněmovně změnu zpravodaje pro prvé čtení a za zpravodaje navrhuji pana poslance Tomáše Duba.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 156. Táži se, kdo souhlasí se změnou zpravodaje pro prvé čtení? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 156, přítomno 146, pro 96, proti nikdo. Změnu zpravodaje jsme schválili a já tedy poprosím pana poslance Tomáše Duba o zpravodajskou zprávu.

 

Poslanec Tomáš Dub: Děkuji vám, paní předsedající. Ještě jednou dobrý den, dámy a pánové

Jen velice stručně. 10. října 2005 byla zahájena jednání o stabilizační a asociační dohodě mezi Evropskou unií a Černou Horou, která byla uzavřena podpisem dohody dne 15. října 2007, jak zde již zaznělo. Ratifikace všemi členskými státy Evropské unie i Černou Horou samotnou je samozřejmě podmínkou vstupu dohody v platnost. Paralelně s podpisem dohody byla uzavřena tzv. prozatímní dohoda o obchodních záležitostech mezi Evropským společenstvím a Republikou Černá Hora, tedy prozatímní dohoda, kterou se realizují hlavně obchodní aspekty této dohody. Dohoda se zabývá celým spektrem vzájemných vztahů včetně regionální spolupráce zóny volného ochodu, unijními akty v oblasti justice a vnitra i třeba společnou zahraniční a bezpečnostní politikou.

Navrhuji propuštění tohoto návrhu do druhého čtení a přikázání k projednání do zahraničního výboru. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Dubovi. Otevírám obecnou rozpravu. Jako první se do ní hlásí pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, pane ministře, dámy a pánové, dohoda má podle důvodové zprávy přispět ke všemu dobrému v Černé Hoře. Souběžně, jak už bylo řečeno, byla podepsána prozatímní dohoda o obchodních záležitostech, která snad nevyžaduje ratifikaci, ač je věcně shodná s dohodou a uplatňuje se hned po splnění její vlastní ratifikační podmínky. Ratifikace této prozatímní dohody má proběhnout jenom v Evropských společenstvích, v Komisi a v Černé Hoře. Má zajistit, aby věci z dohody spojené s obchodem vstoupily v platnost co nejdříve. Domnívám se, že otázku ratifikace prozatímní dohody, na níž se Česká republika jako účastník nepodílí, ale jistě pro ni je celý obsah závazný, bude třeba vyjasnit v průběhu projednávání.

V dohodě je samozřejmě na prvním místě rozvoj politického dialogu s Černou Horou. Do pěti let má vzniknout zóna volného obchodu mezi Evropským společenstvím a Černou Horou. Zřizují se instituce pro dohled nad plněním dohody.

Poněkud nejasně je však v bodech 9 a 15 důvodové zprávy vysvětlen postup rozhodnutí o podpisu a rozhodnutí o uzavření dohody a prozatímní dohody. V souvislosti s tzv. nezávislostí Kosova je pikantní, že se strany i tady zavazují k plnému provádění veškerých zásad a ustanovení Charty OSN a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, jak je uvedeno na straně 6, a také posílit demokracii a právní stát, jak je uvedeno např. na straně 10, 11 a jinde důvodové zprávy. Mimořádně se v tomto případě zdůrazňuje spolupráce s Mezinárodním tribunálem pro bývalou Jugoslávii.

Jako v ostatních podobných případech v minulosti i současnosti dohoda představuje ohromný tlak na Černou Horu, aby se zcela podřídila zásadám Evropských společenství a otevřela se jejich firmám. V Černé Hoře přináší ukončení některých omezení, např. v oblasti množstevních omezení dovozu, zrušení vývozních a snížení dovozních cel, nediskriminace pracovníků atd.

Zajímavý je sám rozsah této dohody. Kdo si ji nevzal s sebou, já jsem ji přinesl. Ve srovnání s tím, co jsme před chvíli odhlasovali, a sice analogickou dohodu o stabilizaci a přidružení mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými státy a Albánií, je samotný rozsah této nové dohody více než dvojnásobný.

Myslím si, že jde v dané situaci, pokud jde o tuto dohodu, spíše o politický postoj. Věcné podmínky musí samozřejmě přednostně posoudit obyvatelé a instituce Černé Hory. Myslím si, že není třeba překážet souhlasu s ratifikací této dohody. Naopak. Avšak sám obsah je i pro obyvatele Černé Hory velmi komplikující a přináší jim celou řadu povinností, které je potřeba splnit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP