(10.00 hodin)
(pokračuje Rath)

A ke Kubiceho zprávě. Víte. To není jen nějaká zpráva nějakého policisty. Tam byl právě problém, že v tom vaše ODS byla namočená. V celé té režii, v celém tom divadelním Kubiceho představení. A zneužila tím policii v předvolebním boji. O to tady jde. Ne o nějakou zprávu, ale o to, že jste se dopustili hnusného faulu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A nyní se můžeme vrátit k řádně přihlášeným. Tady mám jako prvního místopředsedu Sněmovny Vojtěcha Filipa. Připraví se Martin Bursík, který také využil…

A ještě fakticky chce reagovat pan poslanec Pleva. Tak se omlouvám panu Filipovi.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane místopředsedo, chtěl bych vaším prostřednictvím vzkázat panu doktoru Rathovi: Pokud něco tvrdíte, pokud tvrdíte, že ODS připravovala a podílela se na Kubiceho zprávě, tak to prosím prokažte. Pokud to nemůžete prokázat, jako že nemůžete, protože nic takového se nestalo, tak to prosím netvrďte.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: David Rath chce ještě reagovat, tak mu to musím umožnit. Prosím, pane poslanče. Máte dvě minuty.

 

Poslanec David Rath: Víte, ono už je to totiž dávno prokázáno. Ty vazby jsme prezentovali několikrát. Ale víte, jedna věc je realita a druhá věc je, jestli vy chcete realitu vnímat, a třetí věc, jestli si ji chcete vůbec přiznat. Prostě o realitě každý ví. Ví, že vy jste byli spolutvůrci. Aspoň někteří lidé od vás. A to, že tu realitu nechcete vidět a nechcete vnímat - víte, já se na vás za to ani nezlobím, protože kdybyste si to skutečně vzali za své a uvědomili si, co jste udělali, tak byste v této Sněmovně sedět už nikdy nemohli. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A teď ještě, doufám, místopředseda Vojtěch Filip. Teď je to v pořádku. Můžete. Další bude Martin Bursík. Pak David Rath.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, dva členové vlády, paní a pánové, já bych začal tím, už tři… Já bych začal tím, co řekl pan premiér. Připomněl vládu Vladimíra Špidly. Ano, česká vláda pod vedením Mirka Topolánka má menší důvěru ve společnosti než vláda Valdimíra Špidly těsně před jeho pádem. To je realita. Prostá realita dneška, která se odvíjí od toho, jakým způsobem ve společnosti vláda funguje.

Nebudu tady opakovat jednotlivé záležitosti. Myslím, že takový typický příklad uvedl kolega Zaorálek v tom, že pan místopředseda vlády Vondra řekne: A mně to nezajímá, že 75 % je proti, nebo 71 %, jak bylo aktuálně, v té chvíli o tom hovořil, je proti tomu. Protože oni jsou přesvědčeni, členové vlády, že jsou tady na věčné časy a nikdy jinak, což prokázali minimálně včera, když předložili návrh zákona, který zavazuje všechny budoucí vlády 60 let dopředu. To samozřejmě si nedovolila, opakuji, nedovolila žádná vláda od roku 1918 v tomto státě. Ale tato vláda si to samozřejmě troufne, protože je tvůrcem bublin. Bublin o tom, jaká je skvělá, jaká je jedinečná, a tyto bubliny samozřejmě se mediálně vypustí ven, ale žel, většinou za hranicemi naší země, tam, kde už není jenom jeden vlastník českých sdělovacích prostředků nebo dva vlastníci sdělovacích prostředků z jedné země, ty bubliny praskají.

Připomenu, jak praskla bublina, jak jsme skvělí v zahraniční politice, když nás vypraskali na Valném shromáždění OSN jako nestálého člena Rady bezpečnosti. Znovu opakuji, místo České republiky Evropu zastupuje Chorvatsko, a omlouvám se všem svým chorvatským přátelům, tedy stát, jehož generály honí mezinárodní tribunál po celém světě. Ano, to je člen, nestálý člen Rady bezpečnosti místo České republiky, která podle vlády České republiky má ohromné mezinárodní renomé.

Prosím pana předsedajícího, aby upozornil pana ministra Bursíka, aby nevykřikoval.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Pane ministře, vy budete hned v dalším vystoupení mít možnost to říci na mikrofon. Tak vás prosím o chvilku trpělivosti.

Prosím, slovo má místopředseda Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane místopředsedo. A pokud jde o další bublinu, tentokrát vnitřní, je bublina o stabilizaci veřejných financí. Ne nadarmo ji ti, kteří rozumějí trochu veřejným financím, nazývají destabilizací, protože systémy, které mají fungovat a mohou být funkční, jsou destabilizovány právě proto, aby mohly být privatizovány. Nikoli pouze pro pouhou privatizaci. Smyslem té akce přeci je odebrat občanům právo na veřejnou kontrolu toku veřejných financí. A proto se nejen privatizují do akciových společností nemocnice, ale už i zdravotní pojišťovny, to aby náhodou někdo na ty peníze neviděl, kudy putují a kde končí. To je přeci smyslem té akciové společnosti.

Copak si to neuvědomujeme? Copak si opravdu všichni myslíte, že jsme tak naivní - blbí, v uvozovkách, abych se vyjádřil slušně, o tom, že tento váš styl vládnutí my nejsme schopni prohlédnout ne jako politici, ale jako občané? Opravdu prostí občané České republiky se mne ptají: A proč máme ztratit kontrolu nad tím, jak to funguje v té Všeobecné zdravotní pojišťovně, v tamté pojišťovně, a proč máme platit více za to, že budou vlastně privátní penzijní fondy platit naše důchody, o kterých nevíme, kolik nám zaplatí a kolik si vezmou na správu toho důchodového pojištění?

Ano, celá ta destabilizace veřejných financí má sloužit právě k tomu, aby se vytřel zrak, aby se udělala mlha a aby mohl působit ten reálný český stav naší veřejné korupce, privátních zisků a státních nákladů. K tomu slouží destabilizace policie a atmosféra strachu, růst extremismu a žádná řešení.

Já nevyčítám panu ministru vnitra reorganizaci policie. To mu opravdu nevyčítám. Jediné, co nemohu pochopit, že rozpouští týmy, které dlouhodobě pracovaly. A teď je mi jedno, kdo přišel do policie v jakém období, jestli to bylo za pana Langoše nebo za pana Rumla nebo za jiného ministra vnitra. Mně jde o to, že se ztrácí systém, který je schopen odhalit organizovaný zločin. Ale pravděpodobně smyslem tohoto opatření má být nové zhasnutí a zbytek těch peněz nebo toho majetku, který stát vlastní, má být rozdán.

Dovolte mi, abych dlouho neobtěžoval svým projevem tuto Sněmovnu a docela jasně a zřetelně řekl, že tato vláda neměla mou důvěru, neměla ani důvěru politické strany, kterou zastupuji, Komunistické strany Čech a Moravy, neměla ji v minulých hlasováních a nemá ji ani teď. Nemám tedy žádný důvod změnit své hlasování proti tomu, jak jsem hlasoval v minulosti. Budu společně se svými kolegy hlasovat pro vyslovení nedůvěry. Jen vás prosím, až zase budete organizovat potlesk ve prospěch podpory vlády Mirka Topolánka, uvědomte si, že ten potlesk může být přesně takový, jako byl potlesk té vlády, která měla stejnou důvěru jako ta vaše současná. Špidlovy nebo Grossovy. Děkuji vám. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych požádal místopředsedu vlády ministra Martina Bursíka, který je další přihlášený. A připraví se David Rath. Jenom pro informaci, mám tady asi ještě pět přihlášek - šest.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, kolegyně a kolegové z vlády, každá koaliční strana hraje v projektu společného koaličního vládnutí jinou roli. Důvodem vstupu Strany zelených do této koalice byl především reformní charakter vlády, do jejíhož vládnutí se historicky poprvé v české republice promítly charakteristické prvky Strany zelených a politiky zelených.

Každá koaliční strana přináší do společného vládnutí jinou přidanou hodnotu. Každá koaliční strana se soustředí na realizaci priorit, které do projektu společného vládnutí prosadila. Každá koaliční strana ale současně nese odpovědnost za vládnutí jako takové. Této roli od počátku rozumíme a respektujeme ji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP