(10.30 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Zdeněk Škromach je dalším přihlášeným s faktickou poznámkou v reakci na Martina Bursíka.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, byť jsem mírně nachlazen, snad mi budete rozumět.

Chtěl bych z tohoto místa politovat premiéra Mirka Topolánka, protože mám pocit, že v této chvíli vyslovujeme nedůvěru ne jedné Topolánkově vládě, ale několika vládám. Tady slyšíme reálnou politiku, kterou prezentuje premiér Topolánek, a nato vystoupí místopředseda za zelené a hovoří zcela o něčem jiném, než tato vláda dělá. A je to typické pro Stranu zelených, která programově nikdy nikde neprosazovala restituce pro církve, neprosazovala americký radar, neprosazovala rovnou daň, neprosazovala výrazné snížení životní úrovně našich důchodců, a přesto tato strana tuto vládu drží a bude ji držet i dále, i s místopředsedou Čunkem, který určitě je pro ni naprosto akceptovatelný. Myslím si, že Strana zelených se za něj plně postaví, a možná v romské skupině by pan místopředseda Čunek měl dělat atamana.

Mě by docela zajímalo, jak pan premiér Topolánek se vyrovnává se situací, kdy na jedné straně hlásá vládní politiku a na druhé straně jeho koaliční partneři vystupují tak, jak vystupují. Myslím si, že se tady mnohdy dostává do daleko složitější role, než jak bylo vzpomenuto, dříve Špidlova vláda, která měla ve svých nejhorších obdobích lepší preference, ale Vladimír Špidla byl alespoň myslitel a filozof, na rozdíl od stávajících představitelů této vlády.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji Zdeňku Škromachovi. Vystřídal jsem pana kolegu Zaorálka, protože se přihlásil k faktické poznámce. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já se přiznám, že mě pan místopředseda Bursík opravdu pobavil, protože on reprezentuje skutečně úžasnou polohu vystupování Strany zelených v tomto Parlamentu. On budí dojem, že je naprosto nekonvenční a neformální, a vtipně tady na závěr řekne, že děkuje sociální demokracii a opozici za to, že tady mohli prezentovat svůj skvělý program. Tento hezký nekonvenční vtip ovšem říká na závěr svého vystoupení, ve kterém, mohu říci, za zahraniční politiku opravdu přečetl několik opravdu bohapustých frází, které napsali nějací úředníci. Rozumíte, to je nekonvenční přístup Strany zelených k chování ve Sněmovně. Ty fráze byly takové, že jsem musel požádat pana místopředsedu Filipa, ať mě vystřídá, abych alespoň upozornil poslance, že to bylo nehorázné, co tady říkal pan ministr Bursík.

On tady mluvil o dobrých sousedských vztazích, které jsou na prvním místě v zahraniční politice této země. Rozumíte? Kdybych tady měl o tom mluvit, tak to je přesně to, že se opustila ta zahraničněpolitická koncepce, která na první místo dávala sousedské vztahy, Evropskou unii, vztahy k Alianci. Vždyť přece tady pan Zahradil - a pan Vondra to potvrzuje - říká, že nebude Lisabonská smlouva, pokud nebude radar. Tady se sousedi a všechno prodá za to, co se stalo pilířem české zahraniční politiky, orientace na jednoho silného partnera. O čem to mluvíte? Vezměte si, jak se to vyvíjelo v polsko-českých vztazích. Tam dokonce po velkých ujištěních, jaký je soulad mezi polskou a českou reprezentací, došlo prostě k rozkolu, o kterém se sice nemluví, ale podívejte se, co se v Polsku stalo panu Tuskovi! Kaczynski na něho zaútočil tím, že citoval výroky českého premiéra na adresu české vlády, která úplně selhala v jednání kolem radaru!

Samozřejmě že to vytváří složité situace v sousedských vztazích. Stejně by se to dalo rozebrat na německo-českých vztazích. Vy si myslíte, že to je normální, pokud nejvyšší představitelé státu říkají, že tady chtějí mít radar jako bezpečnostní pojistku proti Německu na jedné straně a Rusku na druhé? Tohle je dobrá sousedská politika? Vy si myslíte, že podobnými výroky plníte tu původní starou prioritu?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane místopředsedo, musím vás upozornit, že jste vyčerpal čas k faktické poznámce.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jenom upozorňuji pana Bursíka, že tohle je ztráta času. Tohle čtení pláců od úředníků je ztráta času! K tomu jsme vám určitě pomoci nechtěli!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní řádně přihlášený v pořadí pan poslanec David Rath. Připraví se pan kolega Schwippel.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, v úvodu dnešní schůze jsme slyšeli pana premiéra, jak své vládnutí pochválil. Já mu to neberu, svět není černobílý. A ani vláda Mirka Topolánka není černobílá a není jen špatná. Ale je převážně špatná.

A druhá věc. Pan premiér Topolánek by si měl uvědomit, že není slušné se chlubit cizím peřím, tedy že není slušné si přivlastňovat zásluhy druhých. V normální společnosti se to nedělá a netrpí. Tvrdit tady, že je nízká nezaměstnanost a že je to zásluha Mirka Topolánka, je asi totéž jako tvrdit, že došlo třeba k zatmění měsíce a že na tom nese podíl Mirek Topolánek. Prostě na této věci skutečně tato vláda žádný větší podíl nenese, a pokud to Mirek Topolánek prezentuje jako svůj úspěch, tak nemluví pravdu a skutečně si přivlastňuje zásluhy jiných, protože o tom, že dnes je nízká nezaměstnanost, rozhodly vlády někdy tak před čtyřmi šesti lety, nikolivěk vláda Mirka Topolánka. Tolik jen na úvod k tomu, co tady zaznělo.

Víte, v této Sněmovně jsem slyšel řadu projevů, které by byly schopny někoho rozplakat, a možná i někoho rozplakaly. Bohužel jsem tady neslyšel žádný projev, který by změnil něco na výsledku hlasování. Tak to bude asi i dnes. Já doufám, že možná ne, že toto bude ta jedna výjimka potvrzující pravidlo, ale nešť.

Tato vláda, vláda Mirka Topolánka, prostě důvěru českých občanů nemá. Já se ve svém vystoupení zaměřím čistě na zdravotnictví, kde chci prezentovat výchozí stav, v jakém vláda zdravotnictví přejímala, a co v něm všechno natropila.

Zdravotnictví jste přebírali v době, kdy spotřebovávalo v České republice asi 7 % hrubého domácího produktu. Pro vaši informaci, v Německu zdravotnictví stojí zhruba 10 % HDP, ve Francii dokonce 11 %, ve Spojených státech amerických, kde je největší podíl řekněme toho tržního, té neviditelné ruky trhu, jak rádi říkáte, tak tam dokonce 15 % hrubého domácího produktu. Možná si i premiér Topolánek všiml, že Česká republika ve výši hrubého domácího produktu předstihla Portugalsko, ale dáváme menší podíl hrubého domácího produktu na zdravotnictví než Portugalsko.

Za tyto relativně nízké peníze, které vláda Mirka Topolánka ještě snížila - ano, tato vláda snížila platby do zdravotnictví zhruba o 7 miliard tím, že snížila platby za státní pojištěnce a zavedla stropy na zdravotním pojištění. Čili i tak nízký procentuální podíl zdravotnictví na HDP byl touto vládou ještě snížen. Za tyto podle mého soudu téměř nízké peníze ve srovnání se světem však české zdravotnictví dosahovalo zajímavých výsledků. V dětské úmrtnosti, což je parametr, který jasně popisuje úroveň zdravotnictví, tak v dětské úmrtnosti jsme třetí nejlepší na světě, máme ji třetí nejnižší na světě. Slovensko, jen pro vaše srovnání, ji má dvojnásobnou. Čili země, která vyšla z obdobných ekonomických a kulturních podmínek, má dvojnásobnou dětskou úmrtnost. Všechny státy, které mají obdobnou dětskou úmrtnost, dávají do zdravotnictví mnohonásobně více než my. Taktéž střední délka dožití v České republice roste a rostla v posledních letech za vlád sociální demokracie. Taktéž v počtu vysoce specializovaných výkonů, jako jsou transplantace, implantace kardiostimulátorů, přístupnost k různým technologiím, patří Česká republika buď k průměru, nebo k lepšímu průměru Evropské unie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP