(10.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Dokonce v moderních metodách, jako je léčba infarktu myokardu, patříme ke světové špičce. Přitom jde o technologicky velmi náročnou věc a velmi drahou věc. Ovšem věc, která je skutečně schopna zachránit život.

Nechci říkat, že za toto mají čeští občané býti vděčni převážně politikům. Ona je to určitá koexistence. Předně v prvé řadě dík patří českým lékařům, českým odborníkům. Ve druhé řadě politikům, kteří jim naslouchali a spolupracovali s nimi. Když jste dostávali české zdravotnictví, tak jste ho dostávali v situaci, kdy zdravotní pojištění už hospodařilo s vyrovnaným výsledkem. Zaměstnanecké pojišťovny měly drobné přebytky, VZP také přebytek, dokonce takový, že vygumovala svůj dluh. Tedy pojišťovny platily včas, personálně byla situace stabilizovaná - ne nijak optimistická, ale stabilizovaná, čili byl dostatek sester i lékařů a platy lékařů i sester každoročně rostly nějakých sedm osm procent. Do této situace přichází vláda Mirka Topolánka a na Ministerstvo zdravotnictví usedá Julínek - nebo Cikrt. Ono se to někdy těžko rozlišuje, kdo je tím skutečným ministrem zdravotnictví a kdo je jen tím formálním ministrem zdravotnictví. Proto uvádím tuto dvojici jako jednu zodpovědnou osobu.

Co se stalo? Tolik Julínkem kritizované úhradové vyhlášky, které mimochodem stabilizovaly náklady ve zdravotnictví, v podstatě byly s kosmetickými změnami nechány v platnosti až téměř do letoška. Teprve letos Julínek poprvé rozhodl sám, jinak. A jak rozhodl? Nemocnicím přidal 4 procenta při inflaci 7 procent. Tudíž nemocnice jsou minus 2 procenta. V nemocnicích byly poprvé v historii zmrazeny platy zdravotnického personálu. To je realita. Ambulantním specialistům přidal zhruba 8 procent, tedy při inflaci 7 procent jsou zhruba na stejném. A praktickým lékařům přidal 12 až 15 procent, podle pojišťovny. Přeji to skupině praktických lékařů, i když tady to vypadá, že je to doplatek za předvolební aktivity, které dělali ve prospěch této vlády Mirka Topolánka a ministra Julínka. Prostě bylo to takové vítězství ve volbách na leasing. Za demonstrace, za obrovskou atmosféru problémů v českém zdravotnictví nyní tato vláda, resp. všichni občané platí leasing určitým skupinám.

Chci ale zdůraznit, že praktičtí lékaři jako takoví si to zvýšení zaslouží. O tom není pochyb. Ale úplně stejně, možná ještě o trošku víc si to zaslouží nemocnice i ambulantní specialisté. Protože třeba v nemocnicích se léčí ti nejtěžší pacienti. Tam jde o životy. Tam nesmějí scházet peníze. A co se tam děje? Bohužel scházejí a výsledek je, že odchází masivně zdravotnický personál. Začínáme čelit nejhlubší personální krizi českého zdravotnictví, jakou kdy v historii zažilo. To není vůbec žádná legrace. Nevím, jestli premiér Topolánek a Julínek si to vůbec uvědomují, jestli si to vůbec připouštějí. Ta krize se rozbíhá a její důsledky mohou být zničující. Připadá mi to, že Julínek před tím strká hlavu do písku a nechce vidět a nechce hledat řešení. Naopak přitápí pod kotlem.

Dámy a pánové, zapomnělo se, že tato vláda Mirka Topolánka v podstatě spustila privatizaci krajských nemocnic. Mohl by o tom vyprávět i předseda poslanců pan kolega Tluchoř, který seděl v privatizačních komisích Středočeského kraje. A mohl by nám tady říci, kdyby chtěl, co byl spouštěcí mechanismus. Samozřejmě první vůle místopředsedy ODS Petra Bendla nemocnice prodat. Tady bych jenom připomněl typické pro ODS: Byla doba, kdy jsme říkali "ODS chce privatizovat nemocnice ve středních Čechách" a kdy Petr Bendl říkal, že je to šíření poplašné zprávy.Tak on ji nešířil, on to rovnou udělal. Čili chyba je o tom mluvit, ne to dělat.

Dalším spouštěcím mechanismem, kterým naše vláda bránila privatizaci, byl fakt, že většina nemocnice dostala obrovské dotace ze státního rozpočtu v řádu stovek milionů, miliard. Jen řekněte, milá ODS, kolik dostaly dotací nemocnice, jako jsou Hořovice a další ve středních Čechách, a řekněte, že tady byl závazek, že pokud by byly privatizovány, krásným slovem zcizeny - ono je to zcizení nejenom podle právního slovníku, ale bohužel jde o zcizení i podle selského slovníku. Čili ony byly zcizeny jen proto, že jste šmudly šmudly někde v kancelářích napsali dopisy na Ministerstvu zdravotnictví a Ministerstvu financí, že vlastně když se nemocnice zcizí, podle mne tedy ukradnou, tak se státu nemusí vracet nic. Tudíž třeba taková nemocnice v Hořovicích dostala 300 milionů od nás od všech, z našich peněženek, a za 50 milionů jste ji prodali. Možná by tady stálo za to, kdyby pan kolega Tluchoř i zde řekl, jestli pro to v té komisi i on zvedal ruku. Pro tento výhodný obchod. Konečně, neudělejte ho!

Vláda ale nekončí, nestačí jí, že spustila stavidla a prodávají či loupí se nemocnice ve velkém v krajích. Ale už vztahují ruce i na fakultní nemocnice. Vám skutečně není vůbec nic svaté! Fakultní nemocnice jsou poslední záchranou, kde mají občané šanci najít zdravotní péči na vysoké úrovni, kde se učí medici a kde běží věda. Co jste s tím udělali? Pod zcela nesmyslným marketingovým nápisem, že to chcete změnit na univerzitní nemocnice, ministr Julínek dal ředitelům nemocnic příkaz, aby vypracovali privatizační projekty podle zákona o velké privatizaci.

Dámy a pánové, co to je za zákon? Stojí za to si ho otevřít. To je zákon, který popisuje i kuponovou privatizaci. Takže ODS se nepoučila. Ten zákon, který může za vytunelování stovek podniků a bank v České republice. A najednou přichází tato vláda, exhumuje ho a chce podle něho zprivatizovat fakultní nemocnice. Jestli vás to nevyděsilo, mě ano. A obávám se, že to vyděsilo i všechny zaměstnance fakultních nemocnic.

Dámy a pánové, přešel bych k další otázce - otázce léků. Tato vláda zcela rozložila systém úhrad léků. Doposud ten systém prostě nenaběhl. Tato vláda zvýšila skokem doplatky na léky a ještě v tomto roce je výrazně zvýší. Ano, bohužel, občané se musí připravit na to, že vláda Mirka Topolánka jim letos zase zvýší doplatky na podstatnou část léků. Ty doplatky nešly nahoru o nějaké jedno, dvě, tři procenta, ale o desítky procent nebo o násobky. To je realita.

Pane Mirku Topolánku, stoupněte si za tento pultík, a prosím, přečtěte slova ze svého předvolebního slibu, ze své smlouvy s voliči. Co jste tam napsal a co jste podepsal? Podepsal jste slova: Slibujeme, že nezvýšíme, resp. snížíme doplatky na léky. No jestli je snížení, že třeba ze 20 korun šly na stovku, tak se u Topolánků počítá zajímavým způsobem. Vypadá to tak, že když přijdete domů a paní Talmanové řeknete "tak mně na Úřadu vlády přidali", musí se připravit na to, že bude víc šetřit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP