(11.50 hodin)
(pokračuje Škromach)

No samozřejmě. Ale zapomíná na to, že nejsme úplně tak blbí a že si dokážeme spočítat, že veřejné rozpočty mají tu stránku nejenom výdajovou, ale také příjmovou. A jedním dechem jestliže říká pan ministr spolu s dalšími členy vlády, že chce snížit sociální pojištění, to znamená zdroje právě na tyto důchody, zdroje na nemocenskou, zdroje na podporu v nezaměstnanosti - a chci zdůraznit, že ani ta podpora v nezaměstnanosti není žádný milodar, ale je to nárok, který vzniká z pojištění, které si každý občan této republiky platí. Tak jestliže samozřejmě uděláte to, co udělaly Klausovy vlády v polovině 90. let, že podříznete příjmy veřejných rozpočtů a státního rozpočtu, pak samozřejmě můžete argumentovat, že nejsou peníze na důchody, že nejsou peníze na podporu rodin s malými dětmi, že nejsou peníze na programy zaměstnanosti apod. Nakonec už dneska si stěžují starostové, starostky, zastupitelé mnoha měst a obcí, že nemohou využívat možnosti zaměstnávání lidí na veřejně prospěšných pracích. A vy přesto klidně říkáte - potrestáme lidi za to, že nepůjdou pracovat, že si nebudou hledat práci. Ale v mnoha případech jim tu možnost, aby tu práci dostali nenabídnete.

A já mám obavu, že po sklonku této vlády - a já bych byl rád, kdyby se vzmužila strana zelených a znova se vrátila ke svým volebním a povolebním ideálům a využila té možnosti, kterou jim dneska nabízí opozice, to jest rychlé předčasné volby, které by vyřešily ten pat, ten nesmysl, který tady momentálně existuje, a strukturu vlády, která dělá kroky v zásadních věcech, ke kterým nemá mandát.

Najděte tu odvahu a pošlete tuhle vládu do kytek! Já si myslím, že ten čas nastal a že v tuto chvíli je možno vyjádřit většinový názor občanů České republiky, že tahle vláda nemá mandát k tomu, aby vládla, a myslím si, že je možné říci se slovy klasika: táhněte do háje! (Potlesk poslanců opozice.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zdeňku Škromachovi. Byl poslední písemně přihlášený a z místa vidím pana poslance Michala Haška se stejným přednostním právem jako pan místopředseda vlády Čunek, ten bude hovořit po něm. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážené kolegyně a vážení kolegové, za malou chvíli budeme hlasovat o tom, zda je tato vláda pana ministra Topolánka důvěryhodná. Víme přitom, že důvěru občanů naší země už dávno ztratila.

Sociální demokracie, vědoma si důležitosti nadcházejícího evropského předsednictví v příštím roce, nabídla vládní koalici záležitost dohody o příměří mezi vládou a opozicí. My si myslíme, že období českého předsednictví by se mělo plně využít k prosazování oprávněných a nezpochybnitelných zájmů naší země. Měli bychom být schopni společně nalézt dlouhodobé priority, které chceme společně prosazovat a za těmi pak společně, vláda i opozice, stát. Měli bychom si uvědomit, že naše vnitřní spory můžeme vyřešit jindy. Měli bychom dokázat, že v zájmu naší země umíme také táhnout za jeden provaz.

Opakuji - nabídli jsme dohodu o příměří pro období evropského předsednictví. Jaká byla reakce? Odmítnutí ze strany koalice a ODS, a zpochybňování této záležitosti. Představitelé koalice a zejména ODS dali jasně najevo, že jim na mezinárodní pověsti České republiky záleží jenom pramálo.

Poslali jste jasný vzkaz občanům České republiky, ale poslali jste jasný vzkaz také do Evropské unie, že vaše vlastní zájmy nadřadíte čemukoli. Koneckonců pan premiér tady dnes ve svém projevu řekl: udržet se za jakoukoli cenu ve vládě v této koalici. Odmítli jste spolupráci a dialog. Řekli jste, že válcování a přeběhlictví vám vyhovuje víc než hledání kompromisů a společenského konsensu. Jak dlouho ještě chcete takto vládnout, dámy a pánové? Vždyť to, že vláda a koalice tady ve Sněmovně není schopna dodržovat základní pravidla politické kultury, ve svém nálezu konstatoval už i Ústavní soud České republiky.

Dovolte, abych vám připomněl z odůvodnění toho nálezu. Týká se to projednávání vašeho - podtrhuji vašeho - takzvaného Topolánkova batohu.

Cituji: "V této souvislosti došlo k jevu, jenž sice dopadá 'toliko' do oblasti politické kultury, který ale nelze v posouzení průběhu projednávání návrhu zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů obejít. Princip demokracie se nevyčerpává toliko vládou většiny, ale nalézá svůj obsah v demokratické konkurenci názorů a v demokratické diskusi. Stěží si lze představit zákonnou předlohu, u níž by návrh na prodloužení lhůty k jejímu projednání s ohledem na její rozsah a složitost mohl být opodstatněnější. Byl-li uvedený návrh opozice zamítnut, nota bene bez jakékoli věcné argumentace, nelze než tuto skutečnost hodnotit jako deficit demokratické politické kultury na straně vládní většiny." To nejsou slova sociální demokracie, to nejsou slova opozičního poslance Michala Haška. To je nález Ústavního soudu České republiky, který komentuje vaši práci, dámy a pánové v koaličních lavicích.

A Ústavní soud pokračoval v dalším nálezu, kde se vypořádal se sociální částí reformního batohu. Dovolte, abych citoval: "Zmíněný zákon" - myšlen je zákon o reformě veřejných rozpočtů - "je v částech, které jsou předmětem řízení, tedy v části sociální, postaven na poměrně širokém a plošném omezování nejrůznějších sociálních dávek. Do této pro většinu obyvatelstva citlivé oblasti bohužel nepřinesl ani zjednodušení systému, ani jeho zpřehlednění, ani zjednodušení pravidel pro přiznávání dávek a ani důsledná opatření proti jejich zneužívání. Stát začal úsporami zdola, tj. omezením sociálních dávek poměrně širokému okruhu subjektů. Nezačal vytvořením účinných a efektivních kontrolních mechanismů, které by mohly přinést úspory tím, že by zabránily či postihovaly zneužití těchto dávek. Stát nezačal efektivními úsporami sám u sebe, zda je současná správa věcí veřejných účelná, efektivní a hospodárná. Stát tedy zvolil opět tu nejsnadnější cestu, ale bohužel jen pro sebe, čímž ideu reformy učinil poněkud nedůvěryhodnou." To opět, dámy a pánové, není nějaká paušální kritika opozice, to je konstatování Ústavního soudu České republiky, konstatování, které se týká vás, dámy a pánové ve vládních koaličních lavicích.

Vláda bez podpory a respektu veřejnosti prosazuje zásadní změny, které ovlivní osud naší země na dlouhá léta. Je to vláda, která chce rozprodat systém veřejného zdravotního pojištění, je to vláda, která chce prosadit vojenskou přítomnost Spojených států amerických - a tu a tam slyšíme, že snad dokonce i Ruska - na našem území. Tato vláda komplikuje naše vztahy s ostatními státy v Evropské unii. Tato vláda úspěšně boří dlouhodobý sociální smír v naší zemi. Tato vláda už prakticky začala zhoršovat život různých sociálních skupin, například starobních a invalidních důchodců.

Vládnete bez hledání všeobecné společenské podpory, měníte naši zemi silou velmi těsné většiny. A znovu připomínám to, co konstatoval Ústavní soud. Nestačí mít jenom většinu. Je potřeba vládnout podle práva a respektovat přitom Ústavu a Listinu základních práv a svobod.

Vaše koalice, dámy a pánové, se chystá darovat církvím více než čtvrt milionu korun, koneckonců dlouhou debatu jsme na to téma vedli včera, a vy jste přes noc zvládli to, co jste nezvládli řadu měsíců, a chcete už teď odpoledne předložit Poslanecké sněmovně požadovaný výčet majetku, ocenění majetku, takže jsme velmi zvědavi, co vlastně stihla vláda do rána projednat a jaký materiál se octne možná odpoledne na sněmovních lavicích.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP