(12.00 hodin)
(pokračuje Hašek)

Téma církevních restitucí je velmi citlivé a složité. Myslíme si, že se s ním bohužel tato vláda nedokázala vypořádat se ctí. Pokračujete ve svém stylu utajovat a zamlžovat informace. Znovu připomínáme, že jsme podrobné podklady k ocenění církevního majetku žádali dokonce písemně před řadou týdnů zodpovědné ministry, příslušné členy vlády. Tyto podklady jsme nedostali a musela si je včera po řadě hodin vyžádat teprve Poslanecká sněmovna svým usnesením. Najednou to jde! Jsme zvědavi, s čím se odpoledne seznámíme.

Plní koaliční vláda své vlastní sliby? Plní sliby členové této koalice? Vláda, ve které je Strana zelených, brojí proti přímé demokracii. Zelení zřejmě za účast ve vládě souhlasí s tím, že u nás nebude zavedeno obecné referendum. Zelení hlasovali pro šmírování lidí prostřednictvím mobilních telefonů, a tedy i oni se podíleli na zvyšující se moci velkého bratra. Zelení sedí ve vládě, z jejíhož okruhu se občas ozývají rasistické a občas neonacistické výroky. Zelení drží u moci vládu, která brání rozvoji neziskového principu ve zdravotnictví. Zelení jsou ti, kteří se podílí na jednání a souhlasí s budováním americké vojenské základny v ČR.

Vláda, ve které je KDU-ČSL, prosazuje v zatímních krocích razantní omezení podpory rodin. Lidovci souhlasili s tím, že např. maminky s dětmi do roku 2010 přijdou o více než 30 mld. korun. Byli to i lidovci, kteří souhlasili s tím, že maminky s dětmi a staří lidé platí poplatky u lékaře. Lidovci svou účastí v koalici tolerují faktické snižování platů učitelů.

Samostatná skupinka jsou někteří poslanci ODS, poslanci, kteří dostali loni slib premiéra, že letos přistoupí na jejich návrhy výměnou za loňské hlasování o reformě. Já už jsem tady upozorňoval loni, co zbylo z daňových slibů ODS, a konstatoval jsem, že zřejmě panu poslanci Tlustému nezbývá, než sedět smutně v koutku a kroutit tím pověstným daňovým kolečkem. A tak se ptám: Za ten rok co nového se stalo, pane poslanče Tlustý? - Prostřednictvím pana předsedajícího. Stále kroutíte daňovým kolečkem, ale slibované úpravy, o kterých loni hovořil premiér, nějak stále nejsou na stole! Jak to asi dopadne, pane poslanče Tlustý?

Jestli je v něčem vláda Mirka Toplánka skutečným přeborníkem, tak je to využívání PRových agentur a PRových odborníků. Tato skupina podnikatelů dnes díky vládě zažívá opravdový rozkvět. Z našich daní jsme už zaplatili mnohé vládní kampaně. Připomenu např. v uvozovkách skvělou práci pana Klvani při propagaci radaru. Jaký byl výsledek? Vzrostlo procento odpůrců umístění radaru tady v ČR.

A tak si vezměme některá marketingová hesla pocházející z dílny této vlády. Myslím, že zatím největším úspěchem pana ministra Langera, alespoň v této oblasti, je policejní heslo na služebních vozidlech "pomáhat a chránit". Určitě jste si všimli, dámy a pánové, např. na internetových diskusích, že to vzbudilo značný zájem veřejnosti - ironii, vtipy. Lidé tak například podle tohoto hesla pomáhat a chránit vymysleli, samozřejmě jenom imaginární, pohřební službu s názvem Julínek a Cikrt, která má na svém voze napsáno naložit a odvézt. (Pobavení.) A takhle bychom mohli najít další hesla, která lidová tvořivost vytvořila pro některá ministerstva. Možná teď Ministerstvo spravedlnosti přijme krédo osvobodit a zamést. Možná na Ministerstvu práce a sociálních věcí bude platit seškrtat a přiškrtit. Na Ministerstvu školství se zase budou řídit radou slibovat a nedat. (Pobavení a potlesk poslanců ČSSD.)

Co by však měla veřejnost říct vládě jako celku, této koaliční vládě? Já myslím, že to je jasné: sebrat se a odejít. (Potlesk poslanců ČSSD.)

Vážené kolegyně, vážení kolegové, v úvodu svého vystoupení jsem hovořil o naší společné zodpovědnosti za úspěch ČR v pozici předsedající země EU. Opozice se pokusila vládě podat pomocnou ruku, bohužel zatím neúspěšně. V této situaci jsme ztratili poslední zbytky důvěry, že by tato vláda premiéra Mirka Topolánka dokázala v nelehké roli, která čeká ji, ale hlavně celou ČR jako předsedající stát EU, v příštím roce obstát.

Vláda Mirka Topolánka katastrofálně selhala. Je stále šance najít lepší řešení. My znovu nabízíme spolupráci při jeho hledání. Prosím tedy vás všechny, abyste svým hlasováním dali naší zemi šanci na úspěch. Prosím vás všechny, abyste nemysleli na své osobní zájmy a na posty pro vaše strany v rámci koalice. Hlasujte tak, abychom se všichni společně za svoji vládu nemuseli v příštím roce v době evropského předsednictví stydět! Hlasujte prosím pro dialog a spolupráci, nikoliv pro nesnášenlivost a aroganci! Dámy a pánové, hlasujme prosím společně proti vládě, která škodí naší zemi! Děkuji vám. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Michalu Haškovi. Nyní je přihlášen místopředseda vlády, ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Čunek: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážená vládo, asi se sluší, abych jako předseda jedné z koaličních stran vystoupil na takto závažném jednání, které začalo po deváté hodině, a někdy v 9.39 pan poslanec Paroubek a předseda sociální demokracie řekl, že tato vláda do roku 2010 vydrží. Myslím, že jste řekl - pardon, prostřednictvím předsedajícího - myslím, že to bylo, pane poslanče, zřejmě skončí v roce 2010. Tak to bylo řečeno. Jinými slovy, všichni jsme se dnes tady sešli u vědomí toho, že zřejmě vláda bude pokračovat.

Já bych se chtěl vyjádřit jenom k jedné záležitosti. KDU-ČSL je v koaliční vládě opakovaně a pochopitelně jejím bytostným posláním, když jsme byli, byť já jsem tam samozřejmě nebyl, se sociální demokracií, jejím bytostným posláním bylo, aby sociální reformy, které se připravovaly a dělaly, aby nezatížily tolik stát, aby byly pro občany výhodné. A teď v této vládě pochopitelně náš úkol je, abychom podpořili ty, o kterých vy mluvíte, že jsou dneska výrazně znevýhodněni. A já se přidávám k tomu, že říkám ano, ochrana rodin s dětmi je v tuto chvíli ještě malá a jsem přesvědčen o tom, že musí být větší a že musí být větší samozřejmě i za pomoci této Poslanecké sněmovny při nových reformách a při novém návrhu státního rozpočtu. Tedy ochrana těch, kteří ochranu skutečně vyžadují, kteří nenadužívají systém, kteří ho nezneužívají, to je prioritou křesťanských demokratů v této vládě. Já jsem přesvědčen, že na základě programového prohlášení vlády neděláme kroky, které by tuto zemi více zadlužovaly, a naopak děláme kroky, které pomohou těm, kteří pomoci potřebují. Co se týká opatření, která k těmto krokům povedou, tak já věřím, že je podpoří také opozice.

Nezbývá mi tedy, než vám všem dnes, a to zcela vážně, poděkovat za to, že proti minulým vystoupením při vyslovování nedůvěry vlády jsem buď já zhrubl, anebo vy jste zjemněli, protože dneska jednání bylo podstatně kultivovanější. Za to vám děkuji a věřím, že výsledek hlasování ve prospěch této vlády bude i ve prospěch České republiky. Děkuji vám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP