(17.40 hodin)
(pokračuje Jičínský)

A skutečně trvám na tom, že bychom, jak už říkal kolega Tejc, se neměli zesměšňovat tím, že strana, která má šest poslanců, musí mít místopředsedu, a to nejenom proto, že se zaklínala tím, jak má odpor vůči funkcím, ale z důvodů věcných.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, pokud je technická. Dobře, tak technická, předběhnu pana kolegu Jandáka s technickou připomínkou ministra, tedy poslance s přednostním právem. Prosím.

 

Ministr vnitra ČR Ivan Langer Já se omlouvám, ale já musím uvést na pravou míru vystoupení jednoho z mých předřečníků, jehož jméno vyslovit ani nemůžu. Jedna věc, co bych si možná přál, ale co vím stoprocentně jistě, že ve vystoupení pana poslance Ratha byla opět lež. Nic takového jsem mu neřekl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan kolega Vítězslav Jandák s technickou. A ještě jedna technická před řádně přihlášeným s přednostním právem. Prosím.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Dámy a pánové, trošku tady blázníme úplně zbytečně a nikdo neřekl, o co tu vlastně jde. Opět je tu střet pravice levice a budete se fackovat o blbiny, co kdo řekl kdysi a kdo na to odpověděl. O to vůbec nejde! Vy si uvědomte, v jaké situaci je politická scéna České republiky. A kdo za to může. Ne velké klasické strany, ale vždycky apendixy, které se objeví v novém dresu! Jednou se to jmenuje ODA, podruhé se to jmenuje Unie svobody, potřetí se to teď momentálně jmenuje Strana zelených. Mezi tím "Děkujeme, odejděte!". Já už jsem před časem řekl, že nevěřím, že pan Bursík se jmenuje pan Bursík. Já nevím, kdo se objeví jako další strana, a budeme mít tady dalšího místopředsedu. Uvědomte si, jaká hrůza tu panuje. Šest poslanců, a jakej binec ve Sněmovně! (Ohlas, potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní s přednostním právem, přesto po technických připomínkách, předseda klubu… Pan kolega David Rath ještě jednu technickou. Podle svého exkolegy Ivana Langera ve funkci místopředsedy prohlásím, pane poslanče, že jsem trpělivost sama. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Pane předsedající, děkuji. Dámy a pánové, opět nemá cenu to zdržovat, ale já bych skutečně zde chtěl od pana ministra Langera, aby znovu zopakoval, že není pravda, že mně do očí, a to několikrát, dokonce i včetně jeho kolegy Nečase, zopakoval lidovým výrazem, resp. nazval mě lidovým výrazem oživlé vepřové (ohlas v sále), jistě si dovedete představit, jak se to lidově říká, a poté skutečně neřekl, že by mě on sám zavřel, ale řekl, že kdybych nebyl chráněn imunitou, tak mě venku před dveřmi státní zástupce příslušně potrestá. Čili od ministra vnitra skutečně dobré jednání, zvlášť za předpokladu, že za pár minut přichází a dovolává se tady etiky a pěkného vzájemného chování a společenské či politické korektnosti.

Pane ministře, já vám to nevěřím, a jestli toto nejste schopen, aspoň čestně jako chlap sem přijít a říct, že jste to říkal, tak víte, co si o vás myslím?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. S přednostním právem po technických připomínkách předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane místopředsedo, jestli tady někdo může mluvit o tom, že je trpělivost přímo sama, tak jsem to v této chvíli já po té lavině technických připomínek. To je první poznámka, kterou bych rád uplatnil.

A vzápětí s touto poznámkou souvisí i ta druhá. Bohužel trpělivost sama jsou také občané České republiky, kteří jsou nuceni toto divadlo sledovat. Já bych chtěl poprosit, aby se o vepřovém mluvilo pouze v souvislosti s náplní práce zemědělského výboru. Tam skutečně situace není úplně růžová, ba co bych řekl, je velmi tristní, jako ostatně i u mléka i ostatních zemědělských komodit, téměř u všech, a v souvislosti s ostatními aby se tato slova, případně názvy různého hospodářského zvířectva, pokud možno nepoužívala, nebo se jimi alespoň velmi šetřilo. Tolik za prvé první tři poznámky.

Další poznámka. Mluvilo se tady o farizejství, o dalších takových pěkných přívlastcích. Já si vzpomínám na situaci, která byla začátkem tohoto volebního období, kdy poslanecký klub KSČM, alespoň značná jeho část, navzdory tomu, že nedlouhý čas předtím podobná snaha naše upravit jednací řád Senátu tak, aby i v Senátu mohly vzniknout z menšího počtu senátorů, než je deset, senátorské kluby, nebyla úspěšná, jsme podpořili vznik poslaneckého klubu Strany zelených. Navzdory tomu, že ta čísla neodpovídala dosavadnímu jednacímu řádu. Brali jsme to tehdy jako vstřícný krok, jako náš postoj, že jsme ochotni diskutovat navzdory tomu, že prosazujeme poměrný systém, poměrné zastoupení o určitém dílu parity, ale to bylo, řekněme, maximum parity, kterou je možno v těch poměrech, které tady jsou a o nichž tady už byla řeč, jaksi respektovat.

Teď mám pocit, že toto je pouze mezikrok. To, že se zřizuje místopředsednická funkce pro další stranu, pro šest poslanců atd., je pouze mezikrok. Protože je ještě jedna koaliční strana, která zajisté možná v souvislosti s tímto bodem, který projednáváme, možná někdy brzy, příště přijde s požadavkem, že nechá vládní koalici žít pouze za předpokladu, že bude mít také místopředsedu Sněmovny, a já v této chvíli musím vyzvat pány kolegy Melčáka a Pohanku, aby si hodili korunou, kdo se bude o to místo místopředsedy, o to osmé místo, ucházet.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Kováčikovi. Řádně přihlášený pan poslanec Jiří Paroubek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, diskuse je poněkud živá. Myslím, že se nikdo z nás nenudíme. Já bych se nechtěl příliš vyjadřovat k tomu, co tady říkal pan ministr vnitra Langer, ale chtěl bych říci, pane ministře, že - bez zbytečných komentářů - že my si budeme opravdu pamatovat, jak se chováte i dnes, a myslím, že byste neměli ztrácet nervy v tuto chvíli. A pokud chcete dojít k nějakému obratu ve veřejném mínění, myslím, že jste vykročili špatným směrem, protože tohle asi není ta správná cesta, posilovat své personální pozice.

Já musím říci, že trošku jsem zklamán stanoviskem Strany zelených, protože jestliže se prezentovala před volbami jako čerstvý vánek české politiky, tak dneska si to už nemyslí zřejmě ani její členové.

Řeknu to krátce. Koalice v tuhle chvíli ztrácí jakoukoliv soudnost ve svém jednání a ten mravní rozklad pokračuje. Já bych chtěl říci, že to není prostě normální, aby politická strana, která má šest poslanců, měla čtyři ministry. Budiž, má také řadu náměstků na ministerstvech, má jednoho předsedu klubu, na tom jsme se tedy podíleli, aniž jsme cokoliv požadovali, protože jsme to považovali za politickou slušnost. Ten předseda klubu má nějakou renumeraci, teď chtějí místopředsedu Poslanecké sněmovny s renumerací.

Není toho už trošku hodně, pane předsedo Bursíku? Ale myslím si, že byste se měl k těm věcem trošku vyjádřit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Paroubkovi. To je poslední řádně přihlášený do rozpravy. Ano, nyní se hlásí pan místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík. Prosím, pane ministře, máte slovo. (V sále je rušno.)

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Dobrý den. Pane předsedající, dámy a pánové, jestli budete tak laskaví a věnujete mně trochu pozornosti, tak…

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já se pokusím, pane místopředsedo vlády, zklidnit Sněmovnu na levé i pravé straně. Požádám, aby všichni zaujali svá místa, a pokud chtějí vést jinou rozpravu, aby odešli do předsálí. Požádám o to i vaši předsedkyni poslaneckého klubu a ostatní.

Myslím si, že teď už budete moci v klidu přednést svoji řeč. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP