(18.20 hodin)
(pokračuje Nečas)

Moje poslední poznámka - k finanční útlocitnosti pana poslance Sobotky. Opět tentokrát výpadek paměti, v tomto případě krátkodobý, protože ono se to stalo v létě 2006, kdy jsme proto, aby pro bývalé ministry z řad sociální demokracie tehdejší vlády byly zřízeny posty předsedů parlamentních výborů, rozdělovali výbory, které tradičně od roku 1992 fungovaly jako jeden výbor. Takže aby pro pana exministra Bublana byla pozice předsedy výboru, rozdělil se tradiční výbor pro obranu a bezpečnost na dva výbory, aby pro dva bývalé ministry, pana Škromacha a pana Ratha, byly výbory, rozdělil se tradiční výbor pro sociální politiku a zdravotnictví na dva výbory. Kde byla tehdejší útlocitnost a dopočítávání finančních nákladů na navyšování počtu výborů, které si prosadila sociální demokracie, aby měla prebendy pro své funkcionáře? (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan místopředseda vlády a sociálních věcí poslanec Petr Nečas. Nyní řádně přihlášený poslanec Zdeněk Jičínský. Teprve potom technická pana kolegy Ratha - už jsem ohlásil pana profesora Jičínského. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, tady se říká spousta jednotlivostí, které by snadno bylo možno vyvrátit. Ale o ty jednotlivosti opravdu nejde.

Možná si vzpomínáte, není to tak dávno, možná to bylo i na této schůzi, kde jsem vzpomenul, jak v průběhu politické činnosti se mění chování lidí. A s lítostí jsem konstatoval, jak pozoruji tyto změny za tu dobu, co jsem v Poslanecké sněmovně, třeba na chování pana ministra Langera a později i na pana ministra Nečase. Ale koneckonců, to se dá vysvětlit.

Tady bych Martinovi Bursíkovi chtěl připomenout jisté kořeny naší společné politické historie v polistopadovém období. Byli jsme oba v Občanském fóru, Martin Bursík svého času dokonce kandidoval na jeho předsedu. (Místopředseda Bursík se proti tomu ohradil.) Uvažovalo se o tom, že budete kandidátem. Ale to není podstatné, pane místopředsedo. Byli jsme spolu potom i v Občanském hnutí. Občanské hnutí, které bylo tou druhou částí dělícího se Občanského fóra, se od Občanské demokratické strany, která tehdy vznikla na základě Občanského fóra jako jeho hlavní složka, se už tehdy vyznačovala oním silným drivem k moci, tím, co její komentátor - svého času tiskový mluvčí Václava Klause, když byl předsedou vlády, mám na mysli Bohumila Doležala - napsal, že aroganci má ODS ve svých genech od svého otce zakladatele. To byl výrazný rozdíl mezi Občanským hnutím a Občanskou demokratickou stranou. Možná že to byl i jeden z důvodů, proč Občanské hnutí tehdy ve volbách 1992 prohrálo a nedostalo se do Poslanecké sněmovny.

Říkám to jenom proto, že musím opravdu - nevím, je-li tu pan poslanec Tlustý, svého času mi vytkl nebo mě obvinil, na slovesu teď netrvám, z moralizování - připomenout to proto, že musím opravdu s lítostí konstatovat, jak Martin Bursík za velmi krátkou dobu svého působení ve vládě na určité zásady slušné politiky, slušného chování, smyslu pro fair play zcela zapomněl. Byl bych rád, kdyby si, až najde chvilku, své dnešní vystoupení znovu přečetl a konfrontoval je s jistými skutečnostmi.

Vzpomeňte si, jak vznikala reprezentace Sněmovny po volbách. Po volbách hned nebylo jasné, že vláda posléze nějaké dva přeběhlíky ze sociální demokracie získá - neříkám koupí, získá, to je obecnější, obsah to může mít různý. Tehdy to bylo opravdu sto, ale měli jsme tu onu zvláštní ústavní situaci podle pana prezidenta, že jedna stovka není rovná jako jiná stovka. Já to z ústavy nevyčtu, v ústavě nic takového není! V ústavě je základní teze, že lidé jsou svobodní a jsou si rovni v důstojnosti a právech. A to snad platí pro voliče, ať už volili kteroukoli stranu.

Velmi obtížně - vzpomínáme si na ta jednání - jsme se dohodli na tom, aby vůbec Sněmovna mohla fungovat; takže byl tehdy zvolen - tehdy se říkalo prozatímní - předseda Sněmovny, protože nebylo jasné, jak se ustaví vláda. Vláda se ustavila, dostala ji ODS jako strana, která vyšla z voleb jako nejsilnější, tak se ty poměry ustavily. A proč to teď najednou chcete zvrátit?

Ne že bych byl tak samolibý, ale přece jen jsou určitá slova, která když byla řečena, tak by neměla být zcela brána na lehkou váhu. A ta byla řečena už v souvislosti s projednáváním vašeho vládního prohlášení, že bohužel ODS jako hlavní strana koalice nezná pravidla, neřídí se pravidly, řídí se tím, co jí vyhovuje. Ale to je, vážení kolegové, v rámci parlamentní demokracie s parlamentní demokracií konec. Když říkám konec, neznamená to, že se všechno zhroutí. Ale jestliže neplatí pravidla, pak je těžké dělat politiku, pak to je opravdu velmi primitivní politikaření.

Já si nemyslím, že toto konstatování je nějakým moralizováním. To je úvaha nebo soud v rámci rozboru politické situace. A to je to, co vy neuznáváte. Neuznáváte pravidla, nechcete se řídit pravidly, nechcete jednat s opozicí.

Jak jste jednali s námi o radaru? Jak jste znemožňovali, abychom se vůbec o tom něco dozvěděli? To je fair play podle vás? A to je fair play podle Strany zelených, která měla ve svém znaku ušlechtilá pravidla o tom, jak měnit politiku? Jak jsme jednali o jiných věcech? Vedení sociální demokracie nabídlo pro dobu předsednictví určité příměří, určitou spolupráci. Jak jste na to odpověděli?

Říkám to jenom proto, že mi je opravdu líto, že i Martin Bursík za tak krátkou dobu podlehl kouzlu moci. Možná že by si měl znovu přečíst, byť už je to kniha starší, nevím, jestli ji četl, Mňačka - Jak chutná moc. Je to poučení, které neztratilo svou platnost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Rath s faktickou, poté pan ministr Kalousek s přednostním právem. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Reakce na to, co tady říkal ministr Nečas. Já jsem si nevšiml, že by Občanská demokratická strana hlasovala proti tomu, aby se výbory rozdělily. Vy jste to tady kritizoval, říkal, jaká je to hrůza. Pane ministře, sdělte tady, jak jste hlasoval vy sám, když to bylo tak špatné a tak hrozné a tak nemorální a takový nějaký kšeft rozdělit ty výbory. Tak teď jsem pojďte a řekněte, jak hlasoval každý jeden z vás z ODS na rozdělení výborů, jak jste hlasoval vy, a pak kritizujte. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan ministr Kalousek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Dámy a pánové, nechci obtěžovat historickými reminiscencemi, přesto dovolte drobnou repliku na vystoupení pana profesora Jičínského, protože jak už se rozhlížím, začínám být jedním z mála, který si zblízka onu dobu Občanského hnutí a ODS pamatují.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP