(10.10 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane ministře. Opět se přihlásil pan poslanec Jan Klas.

 

Poslanec Jan Klas: Vážený pane místopředsedo vlády, já si myslím, že takhle se asi nikam nedostaneme a bude rozumnější, když - jak se říká - rozumnější ustoupí. Já to nebudu dále extendovat, protože vidím, že nemá smysl s vámi diskutovat o těchto věcech.

Jenom malou poznámku k tomu, co jste zmínil před několika minutami v prvním příspěvku. Já nevím, proč jste o tom mluvil - obnovitelné zdroje energie, větrníky, jejich výstavba přímo ohrožuje stabilitu rozvodné sítě, fotovoltaika je silně emisní zdroj - až 38 tun CO2 na výrobu jedné gigawatthodiny, a biopaliva jsou cesta do pekel. To dneska vědí všichni, včetně OECD. Takže to je ještě poznámka, kterou jsem vám zůstal dlužen, která nesouvisí s mojí interpelací, a protože nemá dále smysl s vámi polemizovat a tahat se o nějaké zásadní rozhodnutí, kdo má pravdu, já prostě chci, aby lidé věděli, že vy jste osobně zodpovědný za to, že pokud dojde ke zdražení vodného a stočného v příštích letech, nese osobní zodpovědnost za toto zdražení ministr životního prostředí české vlády.

Takže navrhuji usnesení v tomto smyslu: "Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí místopředsedy vlády a ministra životního prostředí Martina Bursíka na interpelaci poslance Klase, sněmovní tisk číslo 489." Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane poslanče. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud ne, rozpravu končím a usnesení, které jste přednesl, podrobíme za chvilku hlasování. Přivolám všechny ty, kteří se chtějí hlasování zúčastnit. (Čeká se.) Zdá se, že už všichni zájemci jsou na svých místech.

Připomenu usnesení, které interpelující přednesl: "Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí místopředsedy vlády a ministra životního prostředí Martina Bursíka na interpelaci poslance Jana Klase."

Můžu začít hlasovat? (Požadavky na odhlášení.) Odhlásit, dobře, tak vás odhlašuji.

 

Pokud jste všichni přihlášeni, zdá se, že ano, zahajuji hlasování pořadové číslo 83. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo, ze 126 hlasujících bylo 72 pro, proti bylo 24. Návrh usnesení byl přijat a projednávání této interpelace je ukončeno.

 

Pan ministr životního prostředí má tedy za povinnost se pokusit najít takovou odpověď, která Poslaneckou sněmovnu uspokojí.

 

Další interpelací, které se budeme věnovat, je interpelace, kterou podala paní poslankyně Ladislava Zelenková na ministra školství, mládeže a tělovýchovy Ondřeje Lišku ve věci odloženého školného. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 495. Otevírám rozpravu a hlásí se paní poslankyně Zelenková, předpokládám.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, vážený pane ministře, protože jste v poslední době několikrát prohlásil, že odložené školné nebude zavedeno za této vlády, zdálo by se, že to není téma aktuální. Přesto je ale známo, že koncept odloženého školného se na vašem ministerstvu pilně připravuje. A z tohoto důvodu si myslím, že trocha diskuse na toto téma dnes neuškodí.

Já tady nechci vést dnes programovou diskusi o tom, zda tzv. odložené školné je věc, která je principiálně správná, či není principiálně správná, nechci diskutovat o tom, jestli je to asociální, či není, nebo o tom, jestli to pomůže školám v jejich dá se říct poměrně hrozivé finanční situaci. To, o čem chci hovořit, je jiná věc. Mě velmi překvapuje a velmi fascinuje způsob vaší argumentace, pomocí které toto tzv. odložené školné prosazujete. Vy totiž říkáte, a s vámi to říká s oblibou pan premiér, že tím, že zavedete odložené školné, tak vlastně zvýšíte dostupnost vysokoškolského studia pro širší vrstvy, resp. pro sociálně slabé. (Komentáře z vládních lavic.)

Já bych prosila pan premiéra, aby mi nevstupoval do mého projevu a neujišťoval tady o svých pravdách.

 

Jinými slovy, vy říkáte, že když něco zdražíte, tak že si to budou moci ti chudší spíš pořídit. Ano, je to tak! Zdražíme to a bude to dostupnější pro sociálně slabé, protože to, že zavedete školné, to je zdražení vysokoškolského studia! Samozřejmě všichni víme dnes přece, že vysokoškolské studium něco rodinu stojí, musí platit svým dětem stravování, dopravu, další náklady, skripta atd., takže školné je něco navíc.

Mě napadá takový příklad. Výživové doporučení národu bude: Lidé, jezte ryby, protože jsou zdravé. A co udělá v této chvíli vláda? Vláda ryby zdraží a řekne, že to bude pro chudé dostupnější.

Já už si teď samozřejmě v této chvíli umím představit, jak budete argumentovat. Pan ministr zde začne vysvětlovat to, že odložené školné bude provázeno celým komplexem dalších opatření, že bude provázeno systémem stipendií, že bude provázeno výhodnými úvěry a že bude provázeno spořením. Je docela možné, že pokud odložené školné zavedete v návaznosti na tato opatření, tak že skutečně se najdou lidé, kteří by jinak na studium neměli, tak v této situaci se pak třeba k vysokoškolskému studiu odhodlají. A já teď nechci hovořit o tom, co to s těmi lidmi udělá potom za xy let, kdy nastane situace, že budou muset odložené školné splácet. Nejspíš to bude situace, kdy budou potřebovat zakládat rodinu, a bude to situace, kdy si budou potřebovat brát hypotéku a kdy si budou muset pořizovat řadu věcí, které si mladý člověk v této době pořizovat musí. Nechci spekulovat o tom, co s nimi v této situaci udělá skutečnost, že budou ještě státu dlužni poměrně velkou částku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP