(11.00 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dvě faktické poznámky - pan poslanec Pleva a pan poslanec Paroubek, který vystoupí zřejmě jako poslední v tomto bloku. Omlouvám se všem, kteří se řádně přihlásili.

 

Poslanec Petr Pleva: Prostřednictvím předsedajícího - vážený pane kolego Ohlídale, já nepopírám, že se zvýšil finanční tok a finanční příspěvky vysokým školám. To nelze popřít, to jsou fakta. Nicméně vy jako vysokoškolský učitel určitě dobře víte, že vysoké školy stále neposkytují žádná sociální stipendia. Řekněte mi tedy ne jak se zlepšil stav vysokých škol a finanční situaci vysokých škol, řekněte mi, co jste udělali pro sociálně slabé studenty. O tom totiž je ta debata. Řekněte mi konkrétně, co sociálně demokratické vlády udělaly pro to, aby studenti ze sociálně slabších rodin mohli studovat vysoké školy. Myslím, že odpověď je jednoznačná - nic.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Teď předseda ČSSD Jiří Paroubek s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Já si nemyslím, dámy a pánové, že některé lidi, kteří mají jasno v tom, co udělali sociální demokraté, že tedy nic, přesvědčím. Nicméně si myslím, že tomu, co říká pan profesor Ohlídal, chybí jedině doložení čísly. V roce 1998 bylo 190 tisíc vysokoškolských studentů. Na počátku minulého roku bylo na vysokých školách evidováno 320 tisíc vysokoškolských studentů. To nespadlo jako mana nebeská.

Jestli si někdo myslí, že v této zemi, protože v tom minulém, nebo v tomto školním roce, který probíhá, je 50 % z populačního ročníku prakticky tvořeno vysokoškolskými studenty, že 50 % lidí v této zemi žije v rodinách, které jsou na tom opravdu mimořádně dobře, tak takovou zemi bych si přál mít. Ale k tomu ještě máme hodně daleko. Zcela nepochybně jsme udělali něco i pro ty sociálně slabé.

A pokud jde o vaši dojemnou starost o sociálně slabé, podívejte se na vaši reformu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, děkuji. Dámy a pánové, čas určený pro odpovědi na písemné interpelace vypršel, s tím, že je celá řada řádně přihlášených. Těmi jsou paní poslankyně Zelenková, pan poslanec Walter Bartoš, pan poslanec Ohlídal, paní poslankyně Bohdalová a s faktickou poznámkou další blok začne za týden pan poslanec Křeček, nebo na příští schůzi. (Oživení v sále.)

Já vám děkuji za aktivní přístup k odpovědím na písemné interpelace.

Budeme se věnovat schválenému pořadu, dalším bodům, kterými jsou druhá čtení.

(Výměna předsedajících.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Dámy a pánové, dobré dopoledne. Poté, co jsme provedli změny v našem programu, je bod 6 prvním bodem, kterému se po písemných interpelacích můžeme věnovat.

 

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 114/1995 Sb.,
o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 426/ - druhé čtení

 

Prosím, aby z pověření vlády tento návrh zákona uvedl ministr dopravy Aleš Řebíček, pokud je přítomen. Pan ministr má slovo.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, v prvním čtení jsme o této záležitosti mluvili poměrně dlouze, takže se vzdávám slova.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru jsme obdrželi jako sněmovní tisk 426/1. Zpravodajem hospodářského výboru je pan poslanec Aleš Rádl. Prosím tedy, aby se nyní ujal své role. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Aleš Rádl: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, hospodářský výbor se tímto poměrně nekonfliktním zákonem zabýval na své 29. schůzi konané 14. května 2008. Zákon byl podrobně diskutován a doporučujeme Poslanecké sněmovně jeho přijetí ve znění pozměňovacích návrhů.

V rámci diskuse se ukázalo, že jediné zdánlivě kontroverznější místo tohoto zákona, kdy se zpřesňuje vymezení pravomocí obcí ve smyslu povolování dopravy vodních skútrů, se podařilo již na Ministerstvu dopravy dostat do takové podoby, že provozovatelé skútrů nepožadovali žádnou další změnu od hospodářského výboru nebo v rámci pozměňovacích návrhů; také tato věc byla projednána vcelku bez větších problémů.

Doporučuji Poslanecké sněmovně přijetí zákona ve znění pozměňovacích návrhů, jak vám to bylo předloženo na vaše lavice.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Otevírám obecnou rozpravu. Do této rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku, a proto se táži, zda někdo se hlásí ze svého místa. Nevidím takovou přihlášku, a proto končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou, opět bez písemných přihlášek. O slovo se hlásí zpravodaj pan kolega Aleš Rádl.

 

Poslanec Aleš Rádl: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych se ještě v podrobné rozpravě přihlásil k jednomu drobnému pozměňovací mu návrhu, který vám byl rovněž rozdán na vaše lavice. Jedná se o drobné zpřesnění článku I. bod 2 v § 3 odst. 4 a článku I. bod 32. Je to drobné technické zpřesnění znění toho paragrafu. Hlásím se k tomu pozměňovacímu návrhu, nebudu ho zde celý číst. Byl vám předložen na vaše lavice. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Ptám se na další přihlášky do podrobné rozpravy. Není žádná přihláška. Končím podrobnou rozpravu. Tím vlastně končím také druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona. Děkuji panu zpravodaji, děkuji také panu ministrovi.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

7.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 61/2000 Sb.,
o námořní plavbě, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 427/ - druhé čtení

 

Pana ministra Aleše Řebíčka požádám i tentokrát o to, aby z pověření vlády návrh uvedl.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, je to stejný případ, kdy se vzdávám svého slova, protože bylo vše řečeno již při prvém čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Návrh zákona byl přikázán k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 427/1. Zpravodajem hospodářského výboru k tomuto návrhu je pan poslanec Oldřich Vojíř. Prosím pana kolegu Vojíře - a v případě, že není dostupný, žádám o avízo kohokoliv z hospodářského výboru, kdo by se ujal v této chvíli zpravodajské role.

Pan kolega Šimonovský jako místopředseda hospodářského výboru má slovo. Děkuji vám, že nám vypomůžete. Mohu vám dát k dispozici usnesení hospodářského výboru. Prosím tedy, abyste nás, pane místopředsedo, s tímto usnesením seznámil. Děkuji.

 

Poslanec Milan Šimonovský: Vážená paní místopředsedkyně, hospodářský výbor Poslanecké sněmovny doporučuje Poslanecké sněmovně tento tisk projednat a schválit ve znění předložených pozměňovacích návrhů hospodářského výboru, které byly rozdány na lavice. Tyto pozměňovací návrhy se pouze týkají sankcí za přestupky, které podle tohoto zákona budou vymazány. Není to nic závažného, jsou to výše sankcí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP