(12.20 hodin)
(pokračuje Marková)

Je třeba připomenout, že Úrazová nemocnice nebyla nikdy oddlužována. V posledních letech nedostala žádné provozní a jen velmi malé investiční dotace, takže obavy o to, že město by finančně nezvládlo provoz nemocnice, nejsou na místě.

Ministr Julínek v dubnu 2007 zveřejnil svůj plán zrušit Úrazovou nemocnici a traumacentrum přesunout do Fakultní nemocnice Brno-Bohunice. Ani po roce neexistuje žádný rozbor situace, žádný konkrétní plán ani časový harmonogram. Nikdo dodnes nedefinoval, která část Úrazové nemocnice je a která už není traumacentrum. Ministr odkazuje na ředitele obou nemocnic, ředitel Úrazové nemocnice Svoboda ale představuje úplně jiné plány než ředitel Fakultní nemocnice Kraus. To samo svědčí o tom, jak špatně, nebo spíše vůbec, je celá akce připravena.

Podle posledně zveřejněných údajů se ve Fakultní nemocnici připravuje oddělení o 36 lůžkách a v budoucnu se má připravit ještě jedno patro pro spinální jednotku. Přitom současná Úrazová nemocnice má 199 lůžek. Opravují se staré operační sály, ale nový má vzniknout pouze jeden. Přitom v Úrazové nemocnici je jich šest. Nepočítá se s žádnými ambulancemi, přitom v Úrazové nemocnici projde ambulancemi 80 tisíc pacientů ročně.

Zatím není připraveno nic, ale byl zveřejněn termín stěhování červen 2008.

V Úrazové nemocnici nejsou žádná zbytečná oddělení, jak o tom mluvil ve zdravotním výboru pan náměstek Šnajdr. Jmenoval např. gynekologické oddělení, a to v Úrazové nemocnici není.

Pro přehled: Dvě oddělení traumatologická léčí čistě poranění kostí a kloubů, jedno oddělení ortopedické, řada zlomenin se už primárně řeší totální endoprotézou. Dále se zde řeší poúrazové stavy, jedno oddělení je specializováno na péči o pacienty s poraněním páteře, tedy spinální jednotka. Jedno oddělení je septická chirurgie, která se věnuje pacientům s infekčními komplikacemi zlomenin. S tímto oddělením se ve Fakultní nemocnici vůbec nepočítá, přitom poskytuje dost speciální péči a přebírá pacienty z řady jiných nemocnic, dokonce i z jiných krajů. Dále pak oddělení chirurgické. A tady je potřeba upozornit, že při úrazech dochází nejen ke zlomeninám, ale i k poranění orgánů dutiny hrudní a břišní, a právě tito pacienti zde leží. Je sice pravda, že zde leží i část pacientů s běžnými chirurgickými onemocněními, například operace žlučníku, ale také je pravda, že část těchto pacientů přichází do Úrazové nemocnice, protože ve Fakultní nemocnici Bohunice dostali termín k operaci až za několik měsíců. Na oddělení JIP a ARO jsou opět převážně pacienti po úrazech a výjimečně i s jinou diagnózou. Stává se opakovaně, že rychlá záchranná pomoc prosí o přijetí pacienta, který sem nepatří, ale v jiné nemocnici není místo.

Lze tedy konstatovat, že zrušená lůžka v Úrazové nemocnici budou Brnu a celému Jihomoravskému kraji chybět.

Za nejdůležitější výhrady proti záměru ministerstva považuji to, že se zruší fungující nemocnice. Traumacentrum ve Fakultní nemocnici bude mít podstatně méně lůžek, jednotlivá pracoviště budou roztroušena v různých patrech a budou mít špatnou návaznost. Péče nebude centralizována ani organizačně sjednocena. Úrazoví pacienti budou ležet na různých klinikách. Ředitel Fakultní nemocnice dokonce přiznal, že převezmou pouze zhruba 200 polytraumat, to znamená těch nejtěžších úrazů, a o zbytek úrazů se mají postarat zbývající nemocnice. To vše ale znamená jediné - zruší se koncentrace úrazů na specializované pracoviště.

Je skutečně nepochopitelné, že má tato reforma vést ke zhoršení podmínek pro poskytování péče. Proto nelze souhlasit se zrušením.

Nutné opravy budou - ve stávající Úrazové nemocnici představují sumu 50 mil. Kč. Suma, uváděná panem ministrem, 1,5 mld. Kč, představuje náklady na realizaci plánu modernizace a přístavbu další budovy v horizontu 10 až 15 let. Je nutné připomenout, že jedna budova Úrazové nemocnice je ze 30. let, ale uvnitř nově opravená, a druhá je dvacet let stará, a je tedy novější než budova fakultní nemocnice, kam se má Úrazová nemocnice podle plánu stěhovat.

Dále je třeba upozornit, že pan ministr doslova připravil Úrazovou nemocnici o dotace za loňský rok, které již byly schváleny a vyřízeny. Pro počítačový systém se zobrazovacími metodami 14 mil. Kč, na opravu fasády 9 mil. Kč, obojí z rozpočtu ministerstva. Dále peníze z Evropské unie, grant Norské fondy více než 1 mil. eur v březnu 2007 a letos dotace z Evropské unie pro traumacentra zhruba 100 milionů. Ministr uvedl, že důvodem je právě zákon, který je ve Sněmovně.

Začátkem letošního roku byly v tisku zveřejněny informace o tom, že bude Úrazová nemocnice sloučena s Fakultní nemocnicí už 1. března 2008 a v červnu přestěhována. Zatím - tato informace je k 2. červnu - k žádnému sloučení nedošlo, nemocnice normálně funguje, provoz není ani nijak omezen. Úrazy se ošetřují komplexně, včetně pacientů s poraněním hlavy.

Nelze zastírat, že Úrazová nemocnice má jistě řadu problémů, které je třeba řešit, ale zrušení nemocnice je řešením špatným a ve svém důsledku nejdražším. Nemocnice se zruší snadno, ale postavení nové bude velmi drahé. Takzvaný přesun traumacentra není nic jiného než zánik Úrazové nemocnice.

V převedení Úrazové nemocnice na město spatřuji možnost, jak nemocnici zachovat. Je možné uvažovat i o dalších variantách, například postavení nové budovy pro Úrazovou nemocnici v Bohunicích, ale takové řešení musí být nejdříve řádně připraveno, prodiskutováno s odbornou veřejností a musí vést ke zkvalitnění péče.

Dovoluji si odkázat na vyjádření předsedy traumatologické společnosti docenta Plevy, který varoval před ukvapeným rušením fungujícího traumacentra a upozornil, že může trvat deset let, než se vytvoří fungující nové traumacentrum.

Z těchto důvodu bude klub Komunistické strany Čech a Moravy podporovat tento zákon. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Soně Markové. Nyní je přihlášen do obecné rozpravy pan poslanec Boris Šťastný. Prosím jej tedy o slovo.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já se pokusím být stručný, protože debatu na téma Úrazové nemocnice jsme vedli více než tři hodiny v prvním čtení a následně jsme vedli tuto debatu dvakrát na zasedání výboru pro zdravotnictví.

Já myslím, že všechny argumenty jak ze strany navrhovatelů zákona a opozice, tak ze strany Ministerstva zdravotnictví už zazněly. Ale nehovořili jsme o argumentu zásadním, který podle mého názoru vyplynul z opakovaného jednání na půdě výboru pro zdravotnictví. Totiž za celou tu dobu, co projednáváme tento návrh, se k nám poslancům nedostala žádná fundovaná žádost ze strany města Brna. Nedostala se k nám žádná rozvaha, žádná strategie ze strany statutárního města Brna, nehovořili jsme, nebo alespoň já, mluvím za sebe a mluvím i co se týče půdy výboru pro zdravotnictví, nepřišel na půdu Ministerstva zdravotnictví žádný zástupce tohoto města obhájit svoji žádost o to, aby město Brno získalo tuto nemocnici pod svoji správu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP