(12.10 hodin)

Poslankyně Lenka Mazuchová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Jen pro stenozáznam - nezpochybňuji hlasování, ale nefungovalo mi, nešlo prostě promáčkout puntík, takže jsem nehlasovala.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za tuto poznámku, bude zaznamenána ve stenoprotokolech.

Hlasování zpochybněno nebylo, můžeme tedy pokračovat v podrobné rozpravě. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Nehlásí. Končím podrobnou rozpravu a končím tím projednávání bodu číslo 10, sněmovního tisku 168, ve druhém čtení. Děkuji zástupci navrhovatelů, děkuji také panu zpravodaji.

 

Můžeme přistoupit k projednávání bodu další, tímto dalším bodem je bod číslo 12. Jedná se o

 

12.
Návrh poslanců Michala Haška, Bohuslava Sobotky, Jeronýma Tejce,
Jiřího Paroubka, Davida Ratha a dalších na vydání zákona o přechodu
Úrazové nemocnice v Brně a o změně zákona, kterým se mění zákon č. 290/2002 Sb.,
o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje a obce,
občanská sdružení působící v oblasti tělovýchovy a sportu a o souvisejících změnách
a o změně zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků
z majetku České republiky, ve znění zákona č. 10/2001 Sb., a zákona č. 20/1966 Sb.,
o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 373/ - druhé čtení

 

Opět je zde uvedeno, že tento návrh přednese za navrhovatele pan kolega Michal Hašek. Je to identický případ jako v předchozím bodě. Doufám tedy, že Sněmovna akceptuje to, že ho zastoupí pan poslanec Jeroným Tejc, který má slovo.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, děkuji za slovo a za možnost předstoupit před vás v zastoupení kolegy Haška.

Já bych stručně připomněl, co je cílem našeho návrhu, který paní předsedající schůze citovala. Už jen ten název je dlouhý, ale smysl toho návrhu je velice jednoduchý a spočívá v tom, že chceme zachránit Úrazovou nemocnici v Brně. Jedná se o špičkový ústav, který má velmi dobrou tradici dlouhou několik desítek let a který je špičkou na jižní Moravě, a nejen na jižní Moravě, ale v celé České republice, v oblasti traumatologie a chirurgie. Jedná se o ziskovou nemocnici a není jediný důvod, podle našeho názoru, tuto nemocnici rušit. Návrh Ministerstva zdravotnictví, který spočívá v tom, že tato nemocnice bude zrušena a část péče, kterou poskytuje, bude převedena do Fakultní nemocnice v Bohunicích, nepodporuje přes 50 000 občanů Brna a okolí, kteří mají zkušenosti s touto dobrou péčí a kteří se podepsali pod petici.

Na základě toho my jsme tedy jako jednu z posledních možností zvolili cestu zákona, neboť předchozí snahy vedení města Brna neuspěly a městu Brno se nepodařilo přesvědčit ministerstvo, že by tuto nemocnici, pokud nemá zájem ji provozovat, předalo městu Brno, které byl ji jako ziskovou provozovalo a učinilo nezbytné investice.

Já bych chtěl této chvíle také využít pro to, abych vyzval pana ministra zdravotnictví, aby skutečně nečinil do doby projednání a ukončení projednání tohoto zákona žádné kroky, které směřují k likvidaci této úspěšné a velmi kvalitní nemocnice, a aby dal jasný signál zaměstnancům této nemocnice, že nemusí odcházet, nemusí se bát, do doby, než bude skutečně Sněmovnou rozhodnuto o osudu této nemocnice. Chtěl bych také, aby pan ministr vysvětlil, jak se to má s jeho sliby, že pokud dojde ke zrušení, tak budou zaměstnanci a vůbec celá ta péče přesunuta tzv. jeřábovou metodou do nemocnice v Bohunicích, protože se ukazuje, že v této nemocnici dochází k výběrovým řízením, dochází k tomu, že jsou nabíráni zaměstnanci, a tedy žádná jeřábová metoda přesunu zaměstnanců a činností se nechystá.

Tolik tedy ode mě. Žádám vás o případné návrhy na změny tohoto zákona, které by mohly tuto normu vylepšit, byť se domnívám, že je to norma, která je poměrně jednoduchá, má jasný cíl a směřuje k jedinému - k zachování významné Úrazové nemocnice, a významné nemocnice pro region jižní Morava a samozřejmě Vysočinu a další. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Jeronýmu Tejcovi. Předložený návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro zdravotnictví a usnesení tohoto výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 373/2. Zpravodajkou výboru pro zdravotnictví je paní poslankyně Soňa Marková. Prosím tedy, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámila s usnesením výboru pro zdravotnictví z 18. schůze konané 22. května 2008.

Po odůvodnění zástupce skupiny předkladatelů a po zpravodajské zprávě výbor pro zdravotnictví doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vyslovila s tímto návrhem souhlas. Zároveň mě tento výbor zmocnil, abych vás s tímto usnesením seznámila a aby případně byly učiněny legislativní a technické úpravy.

Jako zpravodajka se nechci v tuto chvíli vyjadřovat, ráda bych se vyjádřila v obecné rozpravě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Soně Markové, která je zpravodajkou k tomuto zákonu. Prosím, aby se posadila ke stolku zpravodajů, a otevírám obecnou rozpravu. Paní poslankyně se hlásí jako první a jako zpravodajka má samozřejmě možnost vystoupit jako první, poté se přihlásil pan kolega Boris Šťastný.

 

Poslankyně Soňa Marková: Dámy a pánové, ještě jednou. Dovolte mi, abych stručně shrnula podstatu problému, který se snaží řešit tento návrh zákona, a vyjádřila se zároveň za Komunistickou stranu Čech a Moravy.

Úrazová nemocnice v Brně působí jako traumacentrum pro Jihomoravský kraj a Vysočinu. Síť traumacenter je dána vyhláškou Ministerstva zdravotnictví. Tato centra mají zajistit kvalifikovanou péči o těžké úrazy. Je výhodnější, když je každý větší úraz, tedy nejen polytrauma, to je poranění více orgánů ohrožující život, ale i zlomeniny končetin, ošetřen na specializovaném pracovišti. Kvalitní a včasné ošetření rozhoduje o délce léčby, délce pracovní neschopnosti i event. trvalých následcích, a vzhledem k tomu, že úrazy velmi často postihují pacienty v produktivním věku, je to i velmi důležitá otázka ekonomická. V naší zemi není tolik kvalifikovaných traumatologů, aby mohli zajistit služby v každé okresní nemocnici, a proto je vhodné koncentrovat pacienty s úrazy do traumacenter. Toto traumacentrum má své zkušenosti se zlomeninami ošetřenými v okresních nemocnicích, kteří s komplikacemi jsou přeloženi a následně se musí řešit. Není to samozřejmě vina lékařů v okresních nemocnicích, protože ty nemají takové možnosti jako v traumacentru.

Proto samozřejmě nejde souhlasit s tím, co plánuje pan ministr, převést do fakultní nemocnice jen polytraumata a ostatní úrazy přenechat běžným nemocnicím. Traumacentra v jiných krajích působí v rámci velkých nemocnic, nejsou jen ve státních, ale např. i v krajských nemocnicích, např. v Českých Budějovicích. Přitom pan ministr argumentuje tím, že traumacentrum nemůže být v nemocnici patřící městu.

Postavení Úrazové nemocnice je mezi centry výjimečné, protože se jedná o samostatnou nemocnici specializovanou na péči o úrazy. Takové nemocnice existují i v zahraničí, např. ve Vídni. Podle názoru odborníků i dosavadních výsledků a hlavně zkušeností je právě specializace Úrazové nemocnice značnou výhodou. Během 75 let jejího fungování se vytvořila organizační struktura i postupy, díky kterým je zde dosahováno při ošetřování úrazů výsledků lepších než jinde. Například doba od příjmu do chvíle, kdy se pacient dostane na operační sál, je výrazně kratší než v jiných traumacentrech. To je dáno organizací práce, specializací lékařů a sester na problematiku úrazů. Pokud se z tohoto fungujícího celku vezme jen část a přemístí se do jiné nemocnice, nebude zřejmě fungovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP